Siirry pääsisältöön

Paula Noronen: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa

Olen ihmissuhteissani ihan tavallinen. Joskus sujuu ja joskus ei. Sama työssäni. Useimmiten on hyvä päivä ja hommat sujuu, mutta jos olen vaikka edellisenä iltana syönyt soijatortillaa niin seuraavana päivänä turvottaa ja harmittaa.
Paula Noronen: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa
Tammi 2020
167 sivua
Äänikirjan lukija Paula Noronen
kesto 4 tuntia

Vuosituhannen vaihteen tietämillä Radio Mafiasta Räkkärimarketin kassa -ohjelmaa kuunnelleiden must-listalle kuuluu kyllä tämä: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa. Tarja Kulho on siis tehnyt paluun! Vuosia on ehtinyt kulua ja kuusivuotiaasta Pyry-pojasta on kasvanut nuorukainen, joka on vaihto-oppilaana ulkomailla. Mutta Tarja Kulho on ja pysyy – niin myös Räkkärimarket.

Tarinan lähtökohtana on se, että Tarja Kulho ilmoittautuu punaviinipäissään Vantaan harrasteopiston "Uusi suunta työelämälle" -kurssille. Kulho on onnellinen työssään Korson Räkkärimarketin kassalla, mutta koska ilmoittautuminen on tehty eikä sitä saa peruttua, osallistuu hän kurssille.

Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa sisältää runsaasti dialogia milloin kenenkin – miesystävä Reijon, lasten tai vaikka tuntemattomien – kanssa. Dialogimaisuutta tuovat myös harrasteopiston kurssin kurssitehtävät, joita tehdessään Tarja Kulho valottaa elämäänsä ja arvojaan mutta käy myös omintakeiseksi muuttuvaa keskustelua kurssin vetäjän kanssa.

Radio-ohjelmaa aikanaan kuunnelleet löytävät tästä kirjallisesta Tarja Kulhosta varmasti jotain tuttua. Mitenkään viime vuosituhannelle jääneeksi Tarja Kulhoa ei voi moittia, sillä kyllä hänellä on hallussa nykyaika älypuhelimineen, kaikkineen. Elämä on siis kulkenut eteenpäin myös Korson Räkkärimarketissa, mutta onneksi entinen, huvittava tyyli tarkastella maailmaa on tallella.

Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa tarjoaa huumoria, joka sopii juuri tähän aikaan vallan mainiosti. Jos nykymeno tuntuu liian raskaalta, tarjoaa Tarja Kulho sopivan leppoisaa ja tavallista elämänmenoa, johon on mukava hetkeksi uppoutua. Äänikirjaa kuunnellessani nauroin välillä ääneen, niin osuvia havaintoja Räkkärimarketin kassa onnistui tekemään.

Paula Norosen uutuusteoksesta muualla: Sivusuhteita ja LM-mummin kirjastossa.

Helmet-lukuhaaste: 2. Iloinen kirja.

Kommentit

 1. Arvostelin kirjan 1/5 tähteä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin kuvitella, että tämä jakaa mielipiteitä. Monesti kompastelen hauskoiksi luonnehdittujen kirjojen kanssa, mutta tämän huumori toimi.

   Poista
 2. Huumorin kirjoittaminen on taitolaji. En ole koskaa kuullutkaan kyseisestä räkkärimarketin kassasta ja voisinpa jopa lukea tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitolaji tosiaan! Usein humoristiset kirjat saavat minut lähinnä huokailemaan, mutta tästä pidin kyllä. Ihan kaikki ei naurattanut (tietenkään) mutta toisaalta monessa kohtaa nauroin ääneen. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on