Siirry pääsisältöön

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket

Lapsi leikkii valokuvilla. Hän järjestää niitä riveihin kuin muistipelin kortteja ja yhdistelee kuvista kubistisia kokonaisuuksia. Leikin seuraaminen saa Virvan miettimään palapeliä, josta elämä rakentuu. Kuinka paljon mukana on eletyn ja koetun lisäksi myös toteutumatta jäänyttä? Vaihtoehtoja, mahdollisuuksia ja haaveita.

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket
Tammi 2020
365 sivua
Äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 11 t 6 min

Virva on päähenkilö elokuvaohjaaja Saara Cantellin esikoisromaanissa Kesken jääneet hetket. Hän on valokuvaaja, ja romaani rakentuu vahvasti kuvien varaan: valokuvat nostavat mieleen muistoja, ja koko tarina on voimakkaasti visuaalinen.
Toisin kuin Virva, lapsi ei kuule toisiaan vasten kahisevien kuvien kuiskailuja.
Romaanin nimi viitannee juuri valokuviin, jotka peilaavat yksittäisiä hetkiä vuosikymmenten ajalta. Kauniisti nimi kuvaa myös elämää, miten moni hetki jää usein kesken. Erityisen kesken jää Virvan isosisko Sallan elämä, joka katkeaa ennen aikojaan. Juuri Sallan kohdalla paljon jää toteutumatta, mutta jotenkin riipaisevaa on se, että ei elämä muutamien muidenkaan kohdalla ole vain lunastettuja lupauksia ja suuria mahdollisuuksia.

Jotain haikeaa ja melankolista tässä monen vuosikymmenen ajalle kurottavassa romaanissa on – samankaltaista haikeutta tuntee, kun katsoo valokuvia menneiltä ajoilta ja tietää, että ne ajat ovat menneet. Missä määrin on kysymys valinnoista, missä kohtaa valinnanvaraa ei ole – sitä miettinevät niin romaanihenkilöt kuin monet lukijatkin.

Keskeisessä asemassa romaanissa ovat muistot. Vaikka muistaja on erityisesti Virva, pääsevät ääneen myös esimerkiksi äiti ja sisarentytär. Muistojen äärellä ollaan lähes aina sen kysymyksen äärellä, kuka muistaa oikein. Vai onko sittenkin kysymys vain siitä, miten kukin tapahtumia ja kokemaansa tulkitsee?

Virvan katseen kautta nähdään monenlaisia ihmissuhteita, kuten suhde äitiin, joka onnistuu alati sekoittamaan tyttärensä ja heidän mieltymyksensä; suhde varattuun mieheen; suhde menehtyneen sisaren perheeseen. Hieman liiaksi tilaa saa miessuhteiden ja niiden lihallisuuden kuvaus: minun makuuni vähempikin olisi riittänyt.

Kesken jääneet hetket on runsas ja elämänmakuinen romaani, jossa on jotain hyvin viehättävää. Eskapismia kaipaavalle täyteläinen tarina sopii hyvin, sillä viihdyttävästä ja ajatuksia herättävästä tarinasta Cantellin esikoisessa on kysymys.

Muualla: Blyygi Blumsteri ja Kuiske.

Helmet 2020: 25. Kirjassa ollaan saarella.

Kommentit

 1. Tämä on minullakin lukujonossa, kuulostaa edelleen lupaavalta :)

  VastaaPoista
 2. Mulla oli tämä mennyt ihan ohi katalogeissa, laitoin juuri tänään lukulistalle kun huomasin verkkokirjastossa kiinnostavan kannen ja esittelytekstikin vakuutti. Vaikuttaa ihan minun kirjaltani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansi on kyllä kiinnostava. Siinä on jotain ihanan viehättävää ja nostalgista henkeä. Kannen on muuten suunnitellut Laura Lyytinen, juuri tsekkasin.
   Toivottavasti pidät romaanista!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on