Siirry pääsisältöön

Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni

Menin terapiasta suoraan tanssitunnille Sydäntakin kanssa. Pyörin nilkkojen varassa korkealla, hypähdin hallitusti ilmaan. Mitä Mintulle on tapahtunut, kun Minttu on ollut pieni? Miksi Minttu pelkäsi? Kuka oli se mies, jota Minttu pelkäsi? Osasin koreografian täydellisesti, poninhäntäni heilui mukana, näytin upealta. Silloin isän suuri pää ilmestyi tanssisalin perälle.
Tiina Katriina Tikkanen:
Toinen silmä kiinni
Atena 2020
196 sivua

Tiina Katriina Tikkasen autofiktiivinen esikoisromaani Toinen silmä kiinni on yksi niistä viime aikoina ilmestyneistä romaaneista, joissa kirjoittaja ammentaa omista kokemuksistaan ja joissa keskiössä on menneisyydessä koettu trauma.

Romaanin päähenkilö on kolmekymppinen kahden tyttären äiti Minttu, joka yhtäkkiä makaa ambulanssissa matkalla sairaalaan. Toisesta silmästä on mennyt näkö, mutta toinen silmä näkee tarkasti. Ja äkkiä Minttu näkeekin tarkemmin kuin koskaan aiemmin, kun menneisyyteen haudatut muistot alkavat kaivautua esille. Mitä Mintulle tapahtui lapsuudessa? Mitä hän on unohtanut? Mitä pitäisi muistaa?

Kun Minttu muistaa, katselee lukija vierestä hänen lapsuuttaan, jota hallitsee isä. Ystävä valikoituu isän mielen mukaisesti; tytär haluaa elää niin, että isä voi olla lapsestaan ylpeä.
Syksyllä istuimme jäähallin katsomossa vierekkäin. Isä painoi polveaan tiukemmin kiinni minuun ja kumartui kuiskaamaan korvaani. Semmoiset pojat, jotka pelaavat jääkiekkoa, eivät ehdi juoda olutta. Semmoisten poikien kanssa sinä voit seurustella, isä sanoi.
Hirvittävää on se, miten väärin isä käyttää valtaansa. Isän tapa puhua lapselleen on vastenmielinen, isän tapa olla tyttärensä kanssa on kiinnittänyt muidenkin huomion. Ja tytär yrittää aikuistuttuaan ymmärtää sekä isäänsä että itseään.

Romaanin tarina on järkyttävä, mutta Tikkanen ei sorru mässäilemään kauhealla aiheella vaan antaa riittävästi tilaa lukijalleen. Alkupuolella vie aikaa, että tempaudun tarinan mukaan, mutta kun vauhti löytyy, on kirjaa vaikea laskea käsistä. Tiina Katriina Tikkanen kirjoittaa taidokkaasti raskaasta aiheesta.

Tiina Katriina Tikkasen esikoisromaanista kerrotaan myös seuraavissa blogeissa: Kirjat kertovat, Nannan kirjakimaraLeena Lumi ja Kirjasähkökäyrä.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 45. Esikoiskirja.

Kommentit

 1. Aihe on kipeä ja koskettava, jopa julma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mutta jotenkin kauniisti Tikkanen aiheestaan kuitenkin kirjoittaa.

   Poista
 2. Satuttava, erinomaisesti kerrottu tarina, joka liian usein on totta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottavaa ajatellakin, miten usein tämänkaltaiset tarinat voivat toistua.

   Poista
 3. Kiitos kirjan esittelystä! Aihe vaikuttaa kyllä rankalta ja todentuntuiselta, mutta samaan aikaan se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tämä kirja menee meikäläisen lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän etukäteen pelkäsin, että romaani olisi liian ahdistava. Ei se sitä ollut, jotenkin Tikkanen osaa kirjoittaa riittävän ilmavasti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…