Siirry pääsisältöön

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Sillä viikolla Mai ja minä nähdään, kun piha tulvii, äidin kasvit kuolevat. Kerrotaan, että kyliä huuhtoutui pois ja kirkko vajosi maahan pappi ja koko kuoro uumenissaan. Saven kuivuttua katon risti oli ainoa merkki siitä, että paikalla oli joskus seissyt kirkko. Äiti lukee raamatusta Nooasta ja kertoo taas tytöistä jotka eivät totelleet vanhempiaan ja liukenivat veteen.
Kayo Mpoyi:
Virtaavan veden sukua
Atena 2020
Ruotsinkielinen alkuteos Mai betyder vatten 2019
Suomentanut Ulla Lempinen
252 sivua

Virtaavan veden sukua on Tukholmassa asuvan Kayo Mpoyin esikoisromaani ja sidoksissa kirjailijan oman suvun tarinoihin. Mpoyi muutti Ruotsiin kymmenenvuotiaana Tansaniasta, mihin myös Virtaavan veden sukua sijoittuu.

Romaanin päähenkilö on vuonna 1984 syntynyt Adi, joka asuu perheineen Dar-es-Salaamissa Tansaniassa. Tarinan alkaessa tyttö on vain viisivuotias, ja romaanin aikajänne on viisi vuotta, joten lapsuudesta aikuisuuteen Adi ei ehdi romaanin aikana kasvaa. Kun minäkertoja on nuori tyttö, kaikki suodattuu hänen silmiensä ja ajatustensa kautta. Kiehtovasti Mpoyi antaa äänen lapselle, joka käsittelee näkemiään ja kokemiaan asioita oman ymmärryksensä rajoissa. Lukija täydentää Adin kertomaa ja ymmärtää enemmän kuin lapsi, mistä syntyy tarinan vahva jännite.

Muutoinkin Mpoyi kuvaa lapsen maailmaa sekä kiinnostavasti että todentuntuisesti. Arkisesta elämästä ja pienistä yksityiskohdista kasvaa tunteisiin vetoava kuvaus siitä, miten lapsi tulkitsee maailmaa ympärillään. Lapsen halu tulla hyväksytyksi törmää toistuvasti vanhempien ylimitoitettuihin odotuksiin ja lapsen kokemaan häpeään.
Tässä huoneessa kukaan ei tykkää minusta. Olen siitä ihan varma.
Jo pienen tytön elämään mahtuu liikaa asioita, joista ei saa puhua. Lapsen tehtäväksi jää miettiä, miksi Monsieur Éléphant houkuttelee tyttöjä mukaansa ja miksi jälkeenpäin tuntuu epämukavalta. Keneltäkään ei voi kysyä.

Perheen isä on patriarkka, joka uskoo tiukkaan kuriin. Jos jokin menee vikaan, isä on vakuuttunut syyn olevan liian löyhässä kurissa. Isällä on selkeä käsitys siitä, minkälaisia lasten tulee olla, ja jos odotukset eivät toteudu, on häpeä mittaamaton.
Isä on Zairessa ja helpotuksen tunne on vallannut meidät kaikki.
Olennaisesti perhe-elämään linkittyvät paitsi usko jumalaan myös usko siihen, että perhe on osa suvun ketjua ja vääristä teoista seuraa rangaistus. Tarinaan kytkeytyvät vahvasti vanhat uskomukset ja tarinat, joiden tärkeä tehtävä on kasvattaa ja kertoa, mikä on oikein ja mikä väärin. Kerrotut tarinat ovat värikäs ja viehättävä osa kokonaisuutta, joka vakuuttaa ja vie mukanaan.

Romaanin lopun omistuskirjoitus Kuusivuotiaalle itselleni ajaa viimeistään pohtimaan, kuinka paljon tässä ajatuksia herättävässä, upeassa romaanissa on omaelämäkerrallisia aineksia. Ehkäpä kirjailija valaisee tätä puolta, kun hän esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla toukokuussa.

Helmet 2020: 34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana.

Muualla: Reader, why did I marry him? ja Nannan kirjakimara.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min
Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen. Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää.
Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jäänyt kaksin tyttär…