Siirry pääsisältöön

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Kehityin taitavaksi uudessa työssäni – niin taitavaksi, että sain määrärahan voidakseni ostaa pukuja, jotka sitten saapuivat perille yhdessä meille tulevan vessapaperin, säilykelihan ja hyttyskarkotteen kanssa. Mikä hassuinta, en pitänyt itseäni vakoojana. Totta kai ammatissani kuului osata muutakin kuin vain hymyillä ja nauraa tyhmille vitseille ja teeskennellä olevansa kiinnostunut kaikesta mitä miehet sanoivat. Tuolloin sille ei ollut vielä nimeä, mutta minusta tuli niillä ensimmäisillä kutsuilla hunaja-ansa, houkutuslintu: nainen, joka käytti Luojalta saamiaan lahjoja tiedonhankintaan.
Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut
WSOY 2020
Alkuteos The Secrets We Kept 2019
Suomentanut Irmeli Ruuska
474 sivua

Lara Prescottin romaani Tätä ei koskaan tapahtunut sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, lähinnä 1950-luvulle. Neuvostoliitossa kirjailija Boris Pasternak kirjoittaa uutta romaaniaan, Tohtori Zivagoa, joka herättää vallanpitäjissä huolta. Yhdysvalloissa taas CIA:n konekirjoittajat naputtelevat talteen salaisuuksia, joista ei pidä puhua työhuoneen ulkopuolella kenellekään.

Kirjaimet, ne ovat tärkeitä. Konekirjoittajat kirjoittavat muistiin asioita, Pasternak kirjoittaa romaaniaan ja kirjeitä rakastajattarelleen, joka puolestaan joutuu kokemaan kirjainten painon. Sanoilla on valtava voima, ja siksi toisten intresseissä on saada Pasternakin romaani julkisuuteen samalla, kun toiset haluavat estää kirjan julkaisemisen. Historiasta tiedetään, kumpi taho onnistui pyrkimyksissään, ja romaanilla onkin vahvat lähtökohdat todellisuudessa.

Kirjainten lisäksi tärkeää on rakkaus. Sitä etsitään ja kaivataan ja löydetään. Se on vaarallista ja vääränlaista mutta myös turvallista ja oikeaa.

Prescottin esikoisteos asettuu itään ja länteen. Tarina rakentuu useiden eri näkökulmien kautta ja oivaltavasti otsikoidut luvut kertovat, miten ihmiset vuosikymmenen mittaan muuttuvat, miten heidän asemansa vaihtelevat. Tarinan keskeiset henkilöt eivät voi jäädä paikoilleen vaan heidän tehtävänsä on elää tapahtumien pyörteessä ja luoda nahkaansa yhä uudelleen. Henkilöt ovat niin kiehtovia, että heidän tarinaansa haluaa uppoutua. Neuvostoliitossa Pasternak, joka janoaa huomiota mutta joutuu aivan vääränlaisen huomion kohteeksi, on mielenkiintoisen melankolinen, kun taas hänen rakastajattarensa Olga on sitkeä järjen ääni. Yhdysvalloissa Irina on sekoitus amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, pidättyvä ja vakaa, ja hänen vastaparikseen asettuu Sally, leiskuva ja vahva nainen, joka tuntuu tietävän mitä tekee.

Tätä ei koskaan tapahtunut on kiinnostava historiallinen romaani, joka avaa elävästi kylmän sodan aikaa ja kahden suurvallan välisiä jännitteitä. Prescottin esikoisteos tarjoaa nautittavan lukukokemuksen.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta! Kirja ilmestyy suomeksi tänään, 10.3.2020.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...