Siirry pääsisältöön

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Kehityin taitavaksi uudessa työssäni – niin taitavaksi, että sain määrärahan voidakseni ostaa pukuja, jotka sitten saapuivat perille yhdessä meille tulevan vessapaperin, säilykelihan ja hyttyskarkotteen kanssa. Mikä hassuinta, en pitänyt itseäni vakoojana. Totta kai ammatissani kuului osata muutakin kuin vain hymyillä ja nauraa tyhmille vitseille ja teeskennellä olevansa kiinnostunut kaikesta mitä miehet sanoivat. Tuolloin sille ei ollut vielä nimeä, mutta minusta tuli niillä ensimmäisillä kutsuilla hunaja-ansa, houkutuslintu: nainen, joka käytti Luojalta saamiaan lahjoja tiedonhankintaan.
Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut
WSOY 2020
Alkuteos The Secrets We Kept 2019
Suomentanut Irmeli Ruuska
474 sivua

Lara Prescottin romaani Tätä ei koskaan tapahtunut sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, lähinnä 1950-luvulle. Neuvostoliitossa kirjailija Boris Pasternak kirjoittaa uutta romaaniaan, Tohtori Zivagoa, joka herättää vallanpitäjissä huolta. Yhdysvalloissa taas CIA:n konekirjoittajat naputtelevat talteen salaisuuksia, joista ei pidä puhua työhuoneen ulkopuolella kenellekään.

Kirjaimet, ne ovat tärkeitä. Konekirjoittajat kirjoittavat muistiin asioita, Pasternak kirjoittaa romaaniaan ja kirjeitä rakastajattarelleen, joka puolestaan joutuu kokemaan kirjainten painon. Sanoilla on valtava voima, ja siksi toisten intresseissä on saada Pasternakin romaani julkisuuteen samalla, kun toiset haluavat estää kirjan julkaisemisen. Historiasta tiedetään, kumpi taho onnistui pyrkimyksissään, ja romaanilla onkin vahvat lähtökohdat todellisuudessa.

Kirjainten lisäksi tärkeää on rakkaus. Sitä etsitään ja kaivataan ja löydetään. Se on vaarallista ja vääränlaista mutta myös turvallista ja oikeaa.

Prescottin esikoisteos asettuu itään ja länteen. Tarina rakentuu useiden eri näkökulmien kautta ja oivaltavasti otsikoidut luvut kertovat, miten ihmiset vuosikymmenen mittaan muuttuvat, miten heidän asemansa vaihtelevat. Tarinan keskeiset henkilöt eivät voi jäädä paikoilleen vaan heidän tehtävänsä on elää tapahtumien pyörteessä ja luoda nahkaansa yhä uudelleen. Henkilöt ovat niin kiehtovia, että heidän tarinaansa haluaa uppoutua. Neuvostoliitossa Pasternak, joka janoaa huomiota mutta joutuu aivan vääränlaisen huomion kohteeksi, on mielenkiintoisen melankolinen, kun taas hänen rakastajattarensa Olga on sitkeä järjen ääni. Yhdysvalloissa Irina on sekoitus amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, pidättyvä ja vakaa, ja hänen vastaparikseen asettuu Sally, leiskuva ja vahva nainen, joka tuntuu tietävän mitä tekee.

Tätä ei koskaan tapahtunut on kiinnostava historiallinen romaani, joka avaa elävästi kylmän sodan aikaa ja kahden suurvallan välisiä jännitteitä. Prescottin esikoisteos tarjoaa nautittavan lukukokemuksen.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta! Kirja ilmestyy suomeksi tänään, 10.3.2020.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok