Siirry pääsisältöön

Fiona Barton: Epäilty

Tuijotan kuvaruutua. Sydämeni jyskyttää kuin murjoakseen rintakehää. Minunkin lapseni on kadonnut. Kotona jokainen meistä teeskentelee, että kaikki on hyvin: hän on aikuinen ihminen, elää omaa elämäänsä ja tekee omat valintansa. Me vain emme tosiasiassa edes tiedä, missä maassa hän on.
Fiona Barton: Epäilty
Bazar 2020
Alkuteos The Suspect
Suomentanut Pirkko Biström
462 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 13 t 7 min

Fiona Bartonin dekkari Epäilty sijoittuu sekä Iso-Britanniaan että Thaimaahan. Brittitytöt Alex ja Rosie lähtevät unelmamatkalle Thaimaahan odottamaan jatko-opintojen pääsykoetuloksia ja viettämään ansaittua lomaa – no, ansaittua ja ansaittua. Pian kotimaassa alkaa kuitenkin herätä ikäviä aavistuksia: kaikki ei taidakaan olla kunnossa, sillä tytöt eivät lupauksistaan huolimatta ota enää yhteyttä perheisiinsä.

Samaan aikaan toimittaja Kate Waters tekee töitä skandaalilehdelle ja odottaa kuulevansa pojastaan Jakesta, joka myöskin on Thaimaassa, tosin eri paikkakunnalla kuin kadonneet tytöt. Kate saa yhteydenoton tutulta poliisilta, jonka kanssa hän perehtyi kahdeksan vuotta aiemmin kadonneen pikkutytön tapaukseen.
Minulla on tapaus, jossa voisit ehkä auttaa. Kaksi teini-ikäistä tyttöä, ystävykset, reppumatkalla Thaimaassa, ja omaiset ovat tehneet katoamisilmoituksen. Tytöt eivät ole ottaneet yhteyttä viikkoon, joten on vielä aikaista ruveta etsimään, mutta he jättivät eilen soittamatta, vaikka heidän oli tarkoitus kysyä päättökokeidensa tuloksia, ja vanhemmat ovat hyvin huolissaan. Työparini mielestä tytöt ilmaantuvat aikanaan esiin krapulaisina, mutta lehtijuttu saattaisi vivuta heidät ulos siitä baarista, jossa he sattuvat parhaillaan istumaan. Joka tapauksessa ajattelin sinua. Ja Jakea.
Kate on valmis auttamaan ja toivoo pääsevänsä työmatkalle Thaimaahan selvittämään tyttöjen katoamista. Ehkä hän saisi samalla tilaisuuden tavata oman poikansa. Pian Kate suuntaakin itään kadonneiden tyttöjen vanhempien kanssa ja huomaa olevansa jutussa syvemmällä kuin olisi voinut kuvitellakaan. Samalla hänen roolinsa muuttuu ylösalaisin.

Kate Waters on Epäillyn minäkertoja. Tarinan nykyhetkestä siirrytään takaumin Alexin näkökulmaan, kun tytöt matkustavat Thaimaahan eikä kaikki olekaan sitä, miltä unelmissa etukäteen näytti.
Alex toivoi, että kaikki kääntyisi parhain päin. Joka tapauksessa oli liian myöhäistä ruveta epäilemään. He olivat täällä. Ja se oli upeaa. Tai ainakin siitä tulisi upeaa.
Epäilty on ihan kelpo dekkari ja sen asetelma on kiinnostava. Jossain määrin tarinassa on kuitenkin liiallista ennalta arvattavuutta, vaikka siinä käytetäänkin aika nokkelia keinoja lukijan harhauttamiseksi. Loppuun onnistutaan kyllä jättämään yllätys, joka on suorastaan epämukava.

Kiehtova kulma Epäillyssä on se, miten minäkertoja joutuu tasapainottelemaan eri rooliensa välillä. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän, äidin vai toimittajan asema? Miltä tuntuu olla yhtäkkiä aidan toisella puolella? Toimittajataustainen kirjailija taitaakin hyvin journalistin moninaisen työn kuvauksen jättämättä sivuun työhön liittyviä moraalisia haasteita.

Epäillyssä on hyvät puolensa, mutta huomaan hieman väsähtäväni kirjan äärellä. Tarina tuntuu tarpeettomasti pitkitetyltä: tiivistäminen ei olisi ollut pahitteeksi.

Bartonin dekkarista muualla: Kirjarouvan elämääKuunnellut äänikirjat, Leena Lumi ja Älä ota sitä niin vakavasti.

Helmet 2020: 7. Kirjassa rikotaan lakia.

Kommentit

  1. Bartonin dekkarit eivät jätä kylmäksi. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä tosiaan voi suositella. Leski oli suorastaan jäätävä.

      Poista
  2. Tämä oli kyllä hyvä!
    Kiitos linkityksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et ole vielä kuunnellut Leskeä, suosittelen sitäkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok