Siirry pääsisältöön

Fiona Barton: Epäilty

Tuijotan kuvaruutua. Sydämeni jyskyttää kuin murjoakseen rintakehää. Minunkin lapseni on kadonnut. Kotona jokainen meistä teeskentelee, että kaikki on hyvin: hän on aikuinen ihminen, elää omaa elämäänsä ja tekee omat valintansa. Me vain emme tosiasiassa edes tiedä, missä maassa hän on.
Fiona Barton: Epäilty
Bazar 2020
Alkuteos The Suspect
Suomentanut Pirkko Biström
462 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 13 t 7 min

Fiona Bartonin dekkari Epäilty sijoittuu sekä Iso-Britanniaan että Thaimaahan. Brittitytöt Alex ja Rosie lähtevät unelmamatkalle Thaimaahan odottamaan jatko-opintojen pääsykoetuloksia ja viettämään ansaittua lomaa – no, ansaittua ja ansaittua. Pian kotimaassa alkaa kuitenkin herätä ikäviä aavistuksia: kaikki ei taidakaan olla kunnossa, sillä tytöt eivät lupauksistaan huolimatta ota enää yhteyttä perheisiinsä.

Samaan aikaan toimittaja Kate Waters tekee töitä skandaalilehdelle ja odottaa kuulevansa pojastaan Jakesta, joka myöskin on Thaimaassa, tosin eri paikkakunnalla kuin kadonneet tytöt. Kate saa yhteydenoton tutulta poliisilta, jonka kanssa hän perehtyi kahdeksan vuotta aiemmin kadonneen pikkutytön tapaukseen.
Minulla on tapaus, jossa voisit ehkä auttaa. Kaksi teini-ikäistä tyttöä, ystävykset, reppumatkalla Thaimaassa, ja omaiset ovat tehneet katoamisilmoituksen. Tytöt eivät ole ottaneet yhteyttä viikkoon, joten on vielä aikaista ruveta etsimään, mutta he jättivät eilen soittamatta, vaikka heidän oli tarkoitus kysyä päättökokeidensa tuloksia, ja vanhemmat ovat hyvin huolissaan. Työparini mielestä tytöt ilmaantuvat aikanaan esiin krapulaisina, mutta lehtijuttu saattaisi vivuta heidät ulos siitä baarista, jossa he sattuvat parhaillaan istumaan. Joka tapauksessa ajattelin sinua. Ja Jakea.
Kate on valmis auttamaan ja toivoo pääsevänsä työmatkalle Thaimaahan selvittämään tyttöjen katoamista. Ehkä hän saisi samalla tilaisuuden tavata oman poikansa. Pian Kate suuntaakin itään kadonneiden tyttöjen vanhempien kanssa ja huomaa olevansa jutussa syvemmällä kuin olisi voinut kuvitellakaan. Samalla hänen roolinsa muuttuu ylösalaisin.

Kate Waters on Epäillyn minäkertoja. Tarinan nykyhetkestä siirrytään takaumin Alexin näkökulmaan, kun tytöt matkustavat Thaimaahan eikä kaikki olekaan sitä, miltä unelmissa etukäteen näytti.
Alex toivoi, että kaikki kääntyisi parhain päin. Joka tapauksessa oli liian myöhäistä ruveta epäilemään. He olivat täällä. Ja se oli upeaa. Tai ainakin siitä tulisi upeaa.
Epäilty on ihan kelpo dekkari ja sen asetelma on kiinnostava. Jossain määrin tarinassa on kuitenkin liiallista ennalta arvattavuutta, vaikka siinä käytetäänkin aika nokkelia keinoja lukijan harhauttamiseksi. Loppuun onnistutaan kyllä jättämään yllätys, joka on suorastaan epämukava.

Kiehtova kulma Epäillyssä on se, miten minäkertoja joutuu tasapainottelemaan eri rooliensa välillä. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän, äidin vai toimittajan asema? Miltä tuntuu olla yhtäkkiä aidan toisella puolella? Toimittajataustainen kirjailija taitaakin hyvin journalistin moninaisen työn kuvauksen jättämättä sivuun työhön liittyviä moraalisia haasteita.

Epäillyssä on hyvät puolensa, mutta huomaan hieman väsähtäväni kirjan äärellä. Tarina tuntuu tarpeettomasti pitkitetyltä: tiivistäminen ei olisi ollut pahitteeksi.

Bartonin dekkarista muualla: Kirjarouvan elämääKuunnellut äänikirjat, Leena Lumi ja Älä ota sitä niin vakavasti.

Helmet 2020: 7. Kirjassa rikotaan lakia.

Kommentit

 1. Bartonin dekkarit eivät jätä kylmäksi. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä tosiaan voi suositella. Leski oli suorastaan jäätävä.

   Poista
 2. Tämä oli kyllä hyvä!
  Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et ole vielä kuunnellut Leskeä, suosittelen sitäkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on