Siirry pääsisältöön

John Irving: Garpin maailma

Jos Garp olisi saanut toteuttaa yhden suuren ja lapsellisen toiveensa, hän olisi tehnyt maailman turvalliseksi paikaksi niin lapsille kuin aikuisille. Garpista maailma oli tarpeettoman vaarallinen molemmille.
John Irving: Garpin maailma
Tammi 1980
Alkuteos The World According to Garp 1978
Suomentanut Kristiina Rikman
560 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 23 t 21 min

Garpin maailma on monen mielestä John Irvingin paras teos. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että romaani jakaa vahvasti mielipiteitä: toiset eivät pidä lainkaan, toiset rakastavat.

Romaanin päähenkilö on T. S. Garp, jonka elämä tarinassa kuvataan kronologisesti edeten. Ja samalla kovasti rönsyillen – siinä lienee yksi tekijä, joka saa mielipiteet Garpin maailman kohdalla jakautumaan. Garpin ja hänen äitinsä elämäntarinoista rakentuu monipolvinen ja yksityiskohtia runsaasti viljelevä kuvaus, jonka sisään sirotellaan vielä Garpin kirjoittamia novelleja.

Kaikessa runsaudessaan romaania voisi mielestäni verrata kirjavaan räsymattoon, joka jo itsessään on kooste monenlaisista elämän palasista ja johon on vuosien varrella kertynyt muitakin elämän merkkejä. Jos räsymatto osaisi puhua, se voisi hyvinkin kertoa yhtä runsaan tarinan kuin minkälainen Garpin maailman sivujen väliin asettuu: Täyttä elämää, rosoja ja rakkautta, onnea ja onnettomuutta. Monenlaisia ihmisiä omine tarinoineen ja omituisuuksineen, kummallisia sattumuksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kuuntelin Garpin maailman Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana ja viihdyin satiirisen tarinan parissa. Aika näyttää, kuinka suuren muistijäljen romaani minuun jätti, mutta uskon, että jotain tästä mieleen jää. Sisällön runsaudesta huolimatta kokonaisuus pysyy hyvin koossa, herättää tunteita ja synnyttää ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Jotain koskettavaa Garpin maailmassa ehdottomasti on.

Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Jokken kirjanurkan haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea kirjoja Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta.

Kirjasta muualla: Jokken kirjanurkka, Korkeintaan kolme lausetta, Hyllyn täydeltä1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Kirjavaras Rere, 100 kirjaa, Narseskan kirjanurkkausTässä kaupungissa tuulee aina, Kirjojen keskellä, Maailman ääreen ja Kuuntelussa.

Helmet 2020: 42. Kirjassa on isovanhempia.

Kommentit

  1. Minä kuuntelin hiljattain Irvingin Kaikki isäni hotellit niin ikään Pitkäsen lukemana ja ai että se oli nannaa kuunnella! Helppo siis uskoa, että Garpin maailmakin on :) Pitkänen on kirkkaasti suosikkilukijani, olen kuunnellut häneltä myös Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan, loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki isäni hotellit taisi olla ensimmäinen Irving, jonka luin, ja pidin siitäkin paljon. Tässä on paljon samaa, karnevalistista ja runsasta meininkiä. :)

      Poista
  2. Mainio postaus ja vertaus räsymattoon, sillä juuri sellaistahan tämä itse elämä rosoineen ja rakkauksineen on!
    Pidin kyllä tästäkin, mutta sen edelle asetan tuon Kaikki isäni hotellit, joka vetosi ja loi kontaktipintaa tuolloin labbiksen emäntänä jo koiransa nimeltä Suru vuoksi. Irving on laadukas kirjailija:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minullakin ykköseksi asettuu kuitenkin tuo Kaikki isäni hotellit, vaikka paljon pidin myös tästä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok