Siirry pääsisältöön

Lisa Jewell: Löysin sinut

Alice nostaa katseensa näytöltä ja vilkaisee ulos ikkunasta. Hän on yhä siellä. Rannalla istuva mies.
Lisa Jewell: Löysin sinut
WSOY 2020
Alkuteos I Found You
Suomentanut Karoliina Timonen
437 sivua
Lisa Jewellin Sitten hän oli poissa jäi mieleen vaikuttavana trillerinä, ja kun kuulin kirjailijalta tulevan uuden suomennoksen, oli selvää, että myös Löysin sinut päätyy lukulistalleni. Aloitin kirjan äänikirjana mutta siirryin sittemmin perinteisen muodon pariin.

Tarina alkaa siitä, kun yksinhuoltajaäiti ja koirien pelastaja Alice havaitsee kotinsa ikkunasta miehen, joka istuu rannalla. Mies on istunut kostealla hiekalla polviaan halaten ja tuijottanut merelle siitä saakka, kun Alice on aamulla avannut verhot. Viimein Alice lähtee pelastamaan miehen sateelta ja tuulelta, ja siitä alkaa seikkailu, joka vie parinkymmenen vuoden taakse ja muistinsa menettäneen miehen muistoihin.

Samaan aikaan toisaalla Lily on huolesta suunniltaan. Hänen miehensä on kadonnut ja Lily laskee minuutteja pystyäkseen soittamaan poliisille ja tekemään virallisen ilmoituksen, että tuore aviopuoliso on virallisesti kadonnut. Ukrainalaistaustainen ja hiljattain maahan saapunut nainen ei ole poliisin silmissä kaikista uskottavin läheisensä kadottanut varsinkaan, kun melkein alkumetreillä kadonneesta puolisosta selviää jotain kummallista.
Lily istuu sängyllä. Sängyllä jonka hän jakoi aviomiehensä kanssa. Aviomiehen joka on kadonnut.
Oikeastaan paljoa enempää ei juonesta kannatakaan kertoa, ettei tule paljastaneeksi liikaa. Vetävä juoni joka tapauksessa on.

Löysin sinut on mukanaan vievä jännitysromaani viihteellisellä twistillä. Se viihdyttää ja on eloisa, joten tarinan parissa viettää kyllä aikaa ihan mielellään. Samaan tapaan kuin Sitten hän oli poissa -romaanissa tässäkin turvaudutaan paikoin tarpeettoman sopiviin sattumiin ja uskottavuuden rajalla roikkuviin käänteisiin. Kuvaus muistinsa menettäneestä miehestä notkahtelee ajoin tai saa ainakin hämmästelemään, olisikohan tilanne todellisessa elämässä kuvatun kaltainen. Alicen vanhempien osuutta en täysin ymmärrä: vaikka romaani viihteellinen onkin, tehdään alzheimer-potilaista mielestäni tarpeettomasti hupsuja, joiden tehtävä tuntuu olevan olla vain hupaisa lisä tarinassa.

Viihteellistä ja vetävää jännitystä etsivälle Jewellin kirjaa voi kuitenkin suositella. Juoni etenee mukavasti, henkilöt ovat kiinnostavia ja miljöö kiehtova.

Helmet 2020: 13. Kirjassa eksytään. Aika eksyksissä on moni.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Leena Lumi ja Mai Laakso.

Kommentit

  1. Viihteellisellä tvistillä mennään minunkin mielestä, mutta viihdyin tosi hyvin. Jewell osaa koukuttaa ja tarinan käännös oli taitava, tosin osasin sitä jo uumoilla. Jewell antoi muistisairaille näkökulmia, hieno juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koukuttaa Jewell tosiaan osaa ja kieli toimii hyvin. Tuo muistisairaan näkökulma jäi minusta ohueksi, mutta viihteeseen sopii toki noinkin.

      Poista
  2. Minäkin viihdyin tämän kirjan parissa. Mukavasti jännitystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Jännitystä Jewell kyllä osaa luoda.

      Poista
  3. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Täytyy lisätä lukulistalle. Trillereissä parasta on yleensä juonen nopeatempoisuus, joten toivon mukaan kiinnostus kirjaan säilyy läpi kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oli alkuun vaikea päästä mukaan tuohon 1990-luvun osuuteen, mutta sitten sain siitä kiinni ja sehän veti varsin hyvin mukaansa myöskin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok