Siirry pääsisältöön

Ruth Hogan: Kadonneiden tavaroiden vartija

Se oli ollut hänen taskussaan, kun hän oli seissyt odottamassa Thereseä Great Russell Streetin kulmassa. Therese ei kuitenkaan koskaan saapunut, ja kun Anthony sinä päivänä palasi kotiin, hän oli kadottanut molemmat. Hän palasi etsimään medaljonkia. Hän etsi etsisimistään kaduilta ja katuojista, vaikka tiesi tehtävän olevan toivoton. Tuntui kuin hän olisi menettänyt Theresen kahdesti. Medaljonki oli yhdistänyt hänet ja Theresen vielä kuolemankin jälkeen kuin näkymätön lanka, mutta lanka oli katkennut, koska hän oli rikkonut antamansa lupauksen. Työhuoneen esinekokoelma oli merkki siitä, että hän oli koettanut korjata sitä, minkä oli rikkonut. Mutta riittikö se? Pian se selviäisi.
Ruth Hogan: Kadonneiden tavaroiden vartija
Bazar 2020
Alkuteos The Keeper of Lost Things
Suomentanut Susanna Tuomi-Ciddings
335 sivua
Äänikirjan lukija Johanna Kokko
kesto 8 t 52 min

Ruth Hoganin romaani Kadonneiden tavaroiden vartija sijoittuu suurelta osin nykyaikaan ja lontoolaiseen Padua-nimiseen taloon, jota ympäröi ruusutarha ja jonka omistaa iäkäs kirjailija Anthony Peardew. Kirjailijan avuksi pestautuu nelikymppinen Laura, joka kirjoittaa puhtaaksi työnantajansa tekstejä mutta jolta varsinaisen työhuoneen ovi pysyy suljettuna.

Toinen tarinalinja käynnistyy 1970-luvulta, kun Eunice pestautuu kustantaja Pommikoneen apulaiseksi ja rakastuu työnantajaansa päätä pahkaa. Yli neljänkymmenen vuoden takaa edetään vähitellen kohti nykyaikaa, kunnes tarinalinjat viimein risteävät.

Lisäksi kertomukseen ujutetaan pieniä tarinoita, jotka liittyvät Anthonyn löytämiin kadonneisiin esineisiin. Tunnearvoltaan suuren medaljongin kadotettuaan ja vaimonsa menetettyään Anthony on ottanut tehtäväkseen ottaa talteen esineitä, joille hän toivoo löytävänsä uuden kodin. Samalla hän toivoo pystyvänsä sovittamaan virheensä, korjaamaan rikkeensä.

Kadonneiden tavaroiden vartijassa on jotain hyvin viehättävää. Englantilainen ruusutarhan ympäröimä talo, lämpimän ironinen huumori, karikatyyriset hahmot ja lempeä lämpö tekevät tarinasta ihan toimivaa ajanvietettä. Päivänpaiste jää hahmoista ehdottomasti mieleen riemastuttavine sanamuunnoksineen – minulla on yksi ylimääräinen kroppasomi – ja koira nimeltä Baby Jane on helppoa nähdä mielessä. Ei pidä unohtaa myöskään kadotettuja esineitä, jotka kuljettavat mukanaan tarinoita. Jos joskus on tullut miettineeksi tarinoita esineiden takana, kannattaa tähän kirjaan tarttua.

Aika ajoin tarinaa kuunnellessani pysähdyin kuitenkin miettimään, onko kaikki sisältö todella tarpeen. Eunicen ja Pommikoneen osuus ei mielestäni kanna ihan riittävästi enkä ole vakuuttunut sen laajuuden tarpeellisuudesta varsinkin, kun monessa kohtaa tuntuu, että kaksikon tarina etenee loikkien kohti nykyaikaa. Toisaalta kuvaus Pommikoneen viimeisestä junamatkasta on kyllä herkullinen.

Suomennoksessa jotkin valinnat särähtävät korvaan ja paikoin hahmojen litteys mietityttää sekin. Kovin moniulotteista henkilögalleriaa Hogan ei romaaniinsa rakenna mutta tyylilajin huomioiden se lienee sallittua. Kaikkiaan Kadonneiden tavaroiden vartija on kuitenkin hyvä välipalakirja ja toimivaa ajanvietettä. Vanhahtava tunnelma ja nokkela sanailu kantavat pitkälle.

Ruth Hoganin romanttisesta tarinasta kirjoittavat myös KirsiSuttastiina, Mannilainen, Johanna, Mai, AnneliMari ja Kaisa V.

Helmet 2020: 35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa.

Kommentit

  1. Tämä kirja toi vaihtelua vakavimpien kirjojen väliin. Ja kirjan seurassa oli helppo viihtyä. Päivänpaiste oli symppis ja tykkäsin myös tarinaan liittyvästä yliluonnollisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kepeää vaihtelua tämä tosiaan tarjoaa. :)

      Poista
  2. Todellakin, mukava välipalakirja, eli sellainen feel good -romaani, kuten takakannessakin mainitaan. Tykkäsin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, ehtivätkö odotukseni kasvaa jo liian suuriksi, kun huomasin aika monen tästä pitäneen. Minä siis pidin ja en pitänyt, mutta kyllä tästä tosiaan ihan kivaa feel good -tunnelmaa saa.

      Poista
  3. Minä pidin tästä myös kovasti. Iloa tarvitaan aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kepeää luettavaa kaipaavalle tämä on kyllä varsin hyvä vaihtoehto.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii