Siirry pääsisältöön

Anni Saastamoinen: Sirkka

Sirkalla on sivuhahmon nimi. Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai sellainen jokin muu kaunis ja lyyrinen. Sirkka on vain Sirkka, töksähtävä ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike.
Anni Saastamoinen: Sirkka
Kosmos 2019
188 sivua
Äänikirjan lukija Pirjo Heikkilä
kesto 4 t 4 min

Sirkka tuntui yhtäkkiä tulevan esille siellä, täällä. Kehuja kantautui korviin, rinnastuksia Mielensäpahoittajaan – moni kiitteli myös romaanin äänikirjaversiota, jonka lukijaksi Pirjo Heikkilä on kuulemma aivan omiaan. Ja niinpä päätin minäkin ottaa kuunneltavaksi Sirkan, joka ei varsinaisesti nimellään houkutellut (eikä kannellakaan).

Mutta voi tavaton, miten mainio kokemus tämä pienehkö romaani onkaan! Pidän todella paljon ytimekkäästä ja lakonisesta ilmaisusta, tavallisen arjen (kärjistävästä) kuvauksesta ja siitä, miten hulvattomuuteen sekoittuu jotain kaihoisaa, pikkuisen sisintä kaihertavaa. Välillä naurattaa, välillä melkein itkettää.

Paljon ei Sirkassa tapahdu, ja siinä(kin) on jotain hyvin kiehtovaa. Ytimessä on se, miten säntillinen, järjestelmällinen ja selväpiirteinen elämä voi riittää ja olla oikeastaan kaikki, mitä tarvitsee. Ilahdun siitä, että Sirkka ei ajaudu tavanomaiseen ja odotettavaan lopputulemaan vaan linja säilyy vakaana alusta loppuun. Ja kyllä, Pirjo Heikkilä on tälle romaanille kerrassaan oiva lukija.

Anni Saastamoisen romaanista muualla: Sivusuhteita, Kirjarikas elämäniTuijata ja Amman lukuhetki.

Kommentit

 1. Tykkäsin kirjailijan Depressiopäiväkirjasta, siispä voisin lukea myös tämän kirjan. Äitini oli nimeltään Sirkka. Olisi kiva lukea löytyykö heistä yhtään samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut tämä taas sai kiinnostumaan Depressiopäiväkirjoista. Sirkka oli kyllä ilahduttava tuttavuus, joten mielelläni luen Saastamoiselta muutakin.

   Poista
 2. Itse näin pari viikkoa sitten jonkun blogista tämän kirjan ja kun kävin kirjastossa,oli se vapaana pikalainana.
  Itse tykkäsin kirjasta,sai ne Sirkan jutut ja ajatukset hymyilemään.
  Luin kahdessa illassa koko kirjan,suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä mainio. Helppo lähestyä, nopea lukea tai kuunnella, hymyilyttää ja herättää ajatuksia. Äänikirjanakin toimii hyvin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on