Siirry pääsisältöön

Maria Annala: Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa

Pian Alice ajeli ympäriinsä valtavin Trump-kyltein koristamallaan pakettiautonromulla ja puhui Trumpin puolesta missä ikinä liikkuikin. Hän matkusteli ympäri osavaltiota esiintymässä poliittisten yhdistysten tapahtumissa ja muissa poliittisissa tilaisuuksissa, mutta hänen työnsä ei koskaan loppunut tilaisuuden loppuessa. Halvassa pannukakkuketjuravintolassa asioidessaan Alice alkoi jututtaa häntä palvelevaa tarjoilijatyttöä ja sai tämän innostumaan Trumpista. Kun hänen kotiovellaan kävi kuljetuspalvelun miehiä tuomassa paketteja, hän levitti näille Trump-ilosanomaa.


Maria Annala:
Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa
Into 2020
277 sivua
Maria Annala on Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut toimittaja. Teoksessaan Trumpin kansa  – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa Annala kuvaa kolmen intohimoisen Trumpin kannattajan ponnisteluja vuoden 2016 vaalikampanjassa. Pääasiassa kirjassa keskitytään avaamaan Trumpin kannalta voittoisan vaalikampanjan kulkua mutta voitonjuhlien jälkeen kurkotetaan myös kohti tulevaa:
Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että Trump valitaan toisellekin kaudelle.
Trumpin kansan päähenkilöt ovat irlantilaissyntyinen isoäiti Alice, oikeustieteen opiskelija Brian ja vaalikampanjan alkaessa vain 16-vuotias Christianné. Kukin heistä on mukana Trumpin vaalikampanjassa. Kukin heistä myös uskoo tulevaan presidenttiin silloinkin, kun vastatuuli puhaltaa. Kannattajien intohimoisuus kuvastuu vahvasti sivu sivulta – varsinkin Alice sitoutuu asiaansa todella vahvasti eikä horju silloinkaan, kun jopa omasta leiristä tulee hyökkäyksiä.

Annala on koonnut vakuuttavan teoksen, jota varten hän on käynyt lävitse vaikuttavan määrän lähteitä. Kokonaisuus ei vaikuta palasista kokoon kyhätyltä vaan päinvastoin: rakenne toimii hyvin ja kerrontaa on helppo seurata. Haastatellun kolmikon kokemuksista ja monenlaisista asiatiedoista muotoutuu monipuolinen kuva Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ja vallitsevasta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä – sekä ennen kaikkea siitä, millaiset kansalaiset istuvaa presidenttiä kannattavat. Ja heitähän riittää.

Kirjan luettuani olen edelleenkin hämmentynyt siitä, miten Trumpia kannatetaan rasistista, naisia halventavista ja itsekeskeisistä kommenteista huolimatta. Annalan kirjan kannattajakolmikko tuntuu suhtautuvan presidenttiinsä suorastaan fanaattisesti – jos toki Brian lienee kolmikon maltillisin – eikä "valontuojassa" suostuta näkemään mitään vikaa.
'Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää', hän painottaa.
Trumpin kansa on kiinnostava ja ajankohtainen teos. Jossain kohtaa tosin väsähdän hieman kannattajien järkähtämättömään Trump-uskoon ja kaipaan lisää erilaisia ääniä kertomaan ajatuksiaan johtajastaan. Ymmärrän kuitenkin teoksen rajauksen

Maria Annalan kirjasta muualla: Kirja vieköön! ja Kirjojen kuisketta.

Kiitos kirjailijalle ja kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Tämä oli hyvä ja huippukiinnostava kirja. Mutta olen edelleen yhtä hämmnästynyt kuin sinäkin. Ei tätä ilmiötä suomalainen voi tajuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan tuntuu siltä, että ilmiön käsittämiseen ei yksi kirja riitä. Sulattelen vielä sitäkin, että Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on