Siirry pääsisältöön

C. J. Tudor: Paluu pimeästä

Mietin edelleen, miksi oikein tulin takaisin. Kyllä, Arnhill on yksinäinen, puoliksi unohdettu piste kartalla. Mutta ulkomailla olisi ollut turvallisempaa. Tuhansien mailien päässä veloistani ja ihmisistä, jotka eivät suhtaudu myönteisesti, kun toinen joutuu tappion kierteeseen. Ainakaan siinä tapauksessa, jos hän ei pysty maksamaan.
C. J. Tudor: Paluu pimeästä
WSOY 2019
Alkuteos Taking of Annie Thorne 2019
Suomentanut Laura Beck
423 sivua
Äänikirjan lukija Aku Laitinen
Kesto 10 t 26 min

C. J. Tudorin Liitu-ukko oli viime vuonna varsin täräyttävä uutuus, ja kun huomasin kirjailijalta ilmestyneen uuden teoksen, klikkasin sen heti Storytel-hyllyyni. Pisteet muuten siitä, että kirjailijan suomennettujen teosten kannet ovat sopivasti samanlaisia mutta kuitenkin erilaisia. Tässä kohtaa ratkaisu tuntui toimivalta.

Vähän samankaltainen asetelma on nyt kuin oli Liitu-ukossakin. Paluu pimeästä -tarinan päähenkilö Joe tekee paluumatkan menneisyytensä, aivan niin kuin teki Liitu-ukon Eddiekin. Vuosien taakse on jäänyt jotain hämärää, ja on aika tehdä tilit selviksi menneisyyden kanssa. Joe on kuitenkin varsin yksin ilman lapsuuden kaveripiiriä, joka Eddiellä taas oli.

Jos ei Eddie ollut mikään unelmavävy, ei myöskään Joe ole varsinaisesti sympatiaa herättävä tyyppi. Miehellä on aika isoja ongelmia ja pyrkimys häivyttää ongelmiaan hieman hämärin keinoin. Silti jokin tarinassa vetoaa ja saa lukijan asettumaan Joen puolelle – ettei vain taustalla kolkuttelisi ikiaikainen oikeudenmukaisuuden vaatimus, jonka lähettiläänä Joe tuntuu kaikesta huolimatta toimivan.

Paluu pimeästä lähtee liikkeelle karmivasta tragediasta: äiti on surmannut poikansa ja itsensä ja jättänyt jälkeensä verellä kirjoitetun viestin. Raaka surmatyö toimii innoittimena Joelle, joka haluaa palata lapsuutensa maisemiin selvittämään, mitä oikein tapahtui. Samalla hän haluaa selvittää, mitä hänen siskolleen tapahtui vuosia aikaisemmin.

Joen saapumista kaivoskylään ei katsota riemumielin. Pian selviää, että jotain hämärää tosiaankin on meneillään yhä edelleen. Tilannetta ei suinkaan helpota se, että vanhoja tuttuja tulee vastaan tämän tästä nostaakseen esille vuosien takaisia kaunoja.

Paluu pimeästä on todellisuuden rajoja kiehtovasti koetteleva trilleri, joka onnistuu kietomaan lukijan otteeseensa. Loppua kohti meno äityy aika villiksi mutta toisaalta kuvaus on senlaatuista, että helppoa on tapahtumat omassa mielessä kuvitella. Alkua lukuun ottamatta jännitys ei synny veriroiskeista vaan ennemminkin mielensisäisistä tapahtumista – ja niissä riittääkin mietittävää.

Paluu pimeästä on sopivasti hyytävä tarina, jonka juoni kulkee sujuvasti eteenpäin. Tudor onnistuu toisessa suomennetussa kirjassaan yhtä hyvin kuin Liitu-ukossa, ja innolla odotankin, mitä tulevaisuudessa kirjailijalta saadaan lukea.

C. J. Tudorin uutuudesta ovat kirjoittaneet myös ainakin Takkutukka ja Mervi.

Kommentit

 1. Totta: teos jätti paljon tilaa mietteille ihmismielen kummallisille syövereille, pahuudelle ja sen ilmenemismuodoille...
  Tudor hallitsee suvereenisti taitavasti luodun, tiheätunnelmaisen ja ahdistavankin kerronnan taidon ja tarkkasilmäisen persoonainpiirron. Kiintoisa kirjalija & timmi teos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ehkä jätti mystisyydessään vielä enemmän ajateltavaa kuin kirjailijan esikoinen. Olen ilahtunut siitä, miten hienosti kirjailija lunastaa itseensä esikoisen myötä kohdistuneet odotukset.

   Poista
 2. Tämä on tulossa kirjastosta. Liitu-ukko oli sen verran koukuttava ja rajoja rikkova trilleri, että kokeillaanpa nyt tätä uusinta trilleriä. Hyvältä kuulostaa :)

  VastaaPoista
 3. Suomikannet näyttävät olevan samat kuin alkuperäiset brittikannet. Pidin Liitu-Ukosta, mutta silti en ole tullut tarttuneeksi tähän toiseen. Se kyllä kiinnostaa eli varmaan jossain vaiheessa kyllä tämänkin luen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tullutkaan etsineeksi alkuperäisiä kansia käsiini. Hienoa, että hyvää ideaa ei ole lähdetty muuttamaan käännösversiossa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse