Siirry pääsisältöön

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Keskiyön tienoilla 3. heinäkuuta 2012 avasin tiedoston, johon olin koonnut luettelon kaikista tappajan vuosien varrella varastamista esineistä. Olin lihavoinut hieman yli puolet luettelosta, umpikujat. Seuraava jäljitettävä esine olisi kalvosinnappipari, joka oli viety Stocktonista syyskuussa 1977. Niihin aikoihin Golden State Killer, joksi olin alkanut häntä kutsua, ei ollut cielä edennyt murhiin asti. Hän oli 'Itäisenä raiskaajana' tunnettu sarjarikollinen, joka kävi naisten ja tyttöjen kimppuun näiden omissa makuuhuoneissa ensin Sacramenton piirikunnassa, mistä hän luikersi Central Valleyyn ja San Fransiscoon, East Bayn liepeille.
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen
Atena 2019
Alkuteos I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer 2018
Suomentanut Tiina Ohinmaa
413 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 t 15 min
Michelle McNamaran Katoan yön pimeyteen on true crime -kirjallisuutta edustava teos, joka keskittyy Golden State Killer -nimellä tunnetun sarjarikollisen jahtaamiseen. Mies aloittaa kammottavat puuhansa 1970-luvulla, ehtii raiskata kymmeniä naisia ja riistää hengen useilta uhreiltaan. Raaka rikollinen kylvää kauhua ja jättää jälkeensä traumoja – eikä häntä saada kiinni. Kerta toisensa jälkeen mies katoaa yön pimeyteen.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Michelle McNamara, rikostoimittaja ja harrastajaetsivä, alkaa tutkia tapausta, joka on edelleen selvittämättä. McNamara tekee yksityiskohtaista tutkimustyötä elämänsä viimeiset vuodet ja valmistelee tapauksesta kirjaa. Toimittaja kuitenkin menehtyi yllättäen kirjan viimeistelyvaiheessa, ja kirja on julkaistu postuumisti. Teoksen viimeisteli McNamaran puoliso Patton Oswalt ja esipuheen on kirjoittanut kirjailija Gillian Flynn.

Katoan yön pimeyteen kuvaa monipolvisesti ja runsassanaisesti Golden State Killerin kammottavia tekosia. Kuvaus on elävää ja järkyttävääkin – kirjaa kuunnellessani en voi olla jatkuvasti palaamatta siihen tietoon, että tämä kaikki on tapahtunut, että Kaliforniassa on todellisuudessa mellastanut psykopaatti, joka on jättänyt jälkeensä ruumiita ja rikottuja mieliä. Tunteettomaksi teos ei missään tapauksessa lukijaa jätä, ja vaikea kirjaa on jättää kesken, kun haluaa tietää, mitä lopulta oikein tapahtuu.

Paitsi että Katoan yön pimeyteen tutustuttaa Golden State Killerin tapaukseen, tutustuttaa se myös minut uuteen maailmaan, jonka harrastajaetsivät muodostavat. En ollut aiemmin tietoinen siitä, että internetissä on yhteisöjä, jotka keskittyvät rikosten tutkimiseen ja selvittämiseen. Rikostutkinnasta ja siitä, miten esimerkiksi DNA:n tutkimisessa on edetty harppauksin viimeisten vuosikymmenten aikana, saa myös paljon tietoa.

Todellisen elämän rikollisuudesta ja rikostutkinnasta kiinnostuneelle Katoan yön pimeyteen on täsmävalinta. Onneksi kokonaisuus ei sorru tarpeettomaan dramaattisuuteen vaan luottaa siihen, että faktat riittävät.

Muualla: Kirjavinkit, Optimismia ja energiaaKirjasähkökäyrä ja Sivusuhteita.

Kommentit

  1. True Crime kirja oli kyllä minulle sopiva teos. Kirjaa kevensi kirjailijan ja muiden kirjan henkilöiden elämän kuvaukset. Onneksi rikollinen löytyi lopulta ja joutui vastaamaan rikoksistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keventävääkin sisältöä löytyi, sillä aika karmivaa tuo rikollisen touhu oli!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on