Siirry pääsisältöön

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Keskiyön tienoilla 3. heinäkuuta 2012 avasin tiedoston, johon olin koonnut luettelon kaikista tappajan vuosien varrella varastamista esineistä. Olin lihavoinut hieman yli puolet luettelosta, umpikujat. Seuraava jäljitettävä esine olisi kalvosinnappipari, joka oli viety Stocktonista syyskuussa 1977. Niihin aikoihin Golden State Killer, joksi olin alkanut häntä kutsua, ei ollut cielä edennyt murhiin asti. Hän oli 'Itäisenä raiskaajana' tunnettu sarjarikollinen, joka kävi naisten ja tyttöjen kimppuun näiden omissa makuuhuoneissa ensin Sacramenton piirikunnassa, mistä hän luikersi Central Valleyyn ja San Fransiscoon, East Bayn liepeille.
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen
Atena 2019
Alkuteos I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer 2018
Suomentanut Tiina Ohinmaa
413 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 t 15 min
Michelle McNamaran Katoan yön pimeyteen on true crime -kirjallisuutta edustava teos, joka keskittyy Golden State Killer -nimellä tunnetun sarjarikollisen jahtaamiseen. Mies aloittaa kammottavat puuhansa 1970-luvulla, ehtii raiskata kymmeniä naisia ja riistää hengen useilta uhreiltaan. Raaka rikollinen kylvää kauhua ja jättää jälkeensä traumoja – eikä häntä saada kiinni. Kerta toisensa jälkeen mies katoaa yön pimeyteen.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Michelle McNamara, rikostoimittaja ja harrastajaetsivä, alkaa tutkia tapausta, joka on edelleen selvittämättä. McNamara tekee yksityiskohtaista tutkimustyötä elämänsä viimeiset vuodet ja valmistelee tapauksesta kirjaa. Toimittaja kuitenkin menehtyi yllättäen kirjan viimeistelyvaiheessa, ja kirja on julkaistu postuumisti. Teoksen viimeisteli McNamaran puoliso Patton Oswalt ja esipuheen on kirjoittanut kirjailija Gillian Flynn.

Katoan yön pimeyteen kuvaa monipolvisesti ja runsassanaisesti Golden State Killerin kammottavia tekosia. Kuvaus on elävää ja järkyttävääkin – kirjaa kuunnellessani en voi olla jatkuvasti palaamatta siihen tietoon, että tämä kaikki on tapahtunut, että Kaliforniassa on todellisuudessa mellastanut psykopaatti, joka on jättänyt jälkeensä ruumiita ja rikottuja mieliä. Tunteettomaksi teos ei missään tapauksessa lukijaa jätä, ja vaikea kirjaa on jättää kesken, kun haluaa tietää, mitä lopulta oikein tapahtuu.

Paitsi että Katoan yön pimeyteen tutustuttaa Golden State Killerin tapaukseen, tutustuttaa se myös minut uuteen maailmaan, jonka harrastajaetsivät muodostavat. En ollut aiemmin tietoinen siitä, että internetissä on yhteisöjä, jotka keskittyvät rikosten tutkimiseen ja selvittämiseen. Rikostutkinnasta ja siitä, miten esimerkiksi DNA:n tutkimisessa on edetty harppauksin viimeisten vuosikymmenten aikana, saa myös paljon tietoa.

Todellisen elämän rikollisuudesta ja rikostutkinnasta kiinnostuneelle Katoan yön pimeyteen on täsmävalinta. Onneksi kokonaisuus ei sorru tarpeettomaan dramaattisuuteen vaan luottaa siihen, että faktat riittävät.

Muualla: Kirjavinkit, Optimismia ja energiaaKirjasähkökäyrä ja Sivusuhteita.

Kommentit

  1. True Crime kirja oli kyllä minulle sopiva teos. Kirjaa kevensi kirjailijan ja muiden kirjan henkilöiden elämän kuvaukset. Onneksi rikollinen löytyi lopulta ja joutui vastaamaan rikoksistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keventävääkin sisältöä löytyi, sillä aika karmivaa tuo rikollisen touhu oli!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok