Siirry pääsisältöön

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Keskiyön tienoilla 3. heinäkuuta 2012 avasin tiedoston, johon olin koonnut luettelon kaikista tappajan vuosien varrella varastamista esineistä. Olin lihavoinut hieman yli puolet luettelosta, umpikujat. Seuraava jäljitettävä esine olisi kalvosinnappipari, joka oli viety Stocktonista syyskuussa 1977. Niihin aikoihin Golden State Killer, joksi olin alkanut häntä kutsua, ei ollut cielä edennyt murhiin asti. Hän oli 'Itäisenä raiskaajana' tunnettu sarjarikollinen, joka kävi naisten ja tyttöjen kimppuun näiden omissa makuuhuoneissa ensin Sacramenton piirikunnassa, mistä hän luikersi Central Valleyyn ja San Fransiscoon, East Bayn liepeille.
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen
Atena 2019
Alkuteos I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer 2018
Suomentanut Tiina Ohinmaa
413 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 t 15 min
Michelle McNamaran Katoan yön pimeyteen on true crime -kirjallisuutta edustava teos, joka keskittyy Golden State Killer -nimellä tunnetun sarjarikollisen jahtaamiseen. Mies aloittaa kammottavat puuhansa 1970-luvulla, ehtii raiskata kymmeniä naisia ja riistää hengen useilta uhreiltaan. Raaka rikollinen kylvää kauhua ja jättää jälkeensä traumoja – eikä häntä saada kiinni. Kerta toisensa jälkeen mies katoaa yön pimeyteen.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Michelle McNamara, rikostoimittaja ja harrastajaetsivä, alkaa tutkia tapausta, joka on edelleen selvittämättä. McNamara tekee yksityiskohtaista tutkimustyötä elämänsä viimeiset vuodet ja valmistelee tapauksesta kirjaa. Toimittaja kuitenkin menehtyi yllättäen kirjan viimeistelyvaiheessa, ja kirja on julkaistu postuumisti. Teoksen viimeisteli McNamaran puoliso Patton Oswalt ja esipuheen on kirjoittanut kirjailija Gillian Flynn.

Katoan yön pimeyteen kuvaa monipolvisesti ja runsassanaisesti Golden State Killerin kammottavia tekosia. Kuvaus on elävää ja järkyttävääkin – kirjaa kuunnellessani en voi olla jatkuvasti palaamatta siihen tietoon, että tämä kaikki on tapahtunut, että Kaliforniassa on todellisuudessa mellastanut psykopaatti, joka on jättänyt jälkeensä ruumiita ja rikottuja mieliä. Tunteettomaksi teos ei missään tapauksessa lukijaa jätä, ja vaikea kirjaa on jättää kesken, kun haluaa tietää, mitä lopulta oikein tapahtuu.

Paitsi että Katoan yön pimeyteen tutustuttaa Golden State Killerin tapaukseen, tutustuttaa se myös minut uuteen maailmaan, jonka harrastajaetsivät muodostavat. En ollut aiemmin tietoinen siitä, että internetissä on yhteisöjä, jotka keskittyvät rikosten tutkimiseen ja selvittämiseen. Rikostutkinnasta ja siitä, miten esimerkiksi DNA:n tutkimisessa on edetty harppauksin viimeisten vuosikymmenten aikana, saa myös paljon tietoa.

Todellisen elämän rikollisuudesta ja rikostutkinnasta kiinnostuneelle Katoan yön pimeyteen on täsmävalinta. Onneksi kokonaisuus ei sorru tarpeettomaan dramaattisuuteen vaan luottaa siihen, että faktat riittävät.

Muualla: Kirjavinkit, Optimismia ja energiaaKirjasähkökäyrä ja Sivusuhteita.

Kommentit

  1. True Crime kirja oli kyllä minulle sopiva teos. Kirjaa kevensi kirjailijan ja muiden kirjan henkilöiden elämän kuvaukset. Onneksi rikollinen löytyi lopulta ja joutui vastaamaan rikoksistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keventävääkin sisältöä löytyi, sillä aika karmivaa tuo rikollisen touhu oli!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?