Siirry pääsisältöön

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni

Tuuli yltyi, se kantoi yhä kylmempää jäätä ja kovempia sanoja, näkymättömiä kivensiruja, joista huokui raivo ja ikuisuus. 
Luulit olevasi meitä viisaampi, kuolevainen, koe siis voimamme nyt. Sinusta tulee kuolematon kuten meistä. Pystytkö kantamaan sellaisen voiman?
Ei, ei. En minä mitään sellaista pyytänyt. Doilidh –
Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni
Gummerus 2019
471 sivua

Katri Alatalon fantasiaromaanin Ikuisesti, siskoni päähenkilö on Caitriona, Cat, joka on kuolematon. Ikuinen nuoruus kuulostaa ensi alkuun tavoittelemisen arvoiselta, mutta Cat on tuomittu kuolemattomuuteen nuoruutensa valtavan virheen vuoksi. Nainen kantaa tuomiotaan mukanaan vuosikymmenestä toiseen, katsoo harvojen läheistensä vanhenemista ja maailman muuttumista.

Cat on druidi, jolla on mystisiä voimia ja kyky keskustella jumalten kanssa. Jumalat vain ovat jäämässä unohduksiin, kun ihmiset eivät enää usko entisaikojen jumaliin vaan suuntaavat henkisyytensä muualle. Uutta toivoa ikiaikaisille jumalille tuo Gilly, jolla on mittavia voimia ja josta tulee Catin oppilas.

Catin ja Gillyn yhteinen matka muodostaa tarinan toisen juonteen. Toinen juonne syntyy Catin menneisyydestä, kun hän haluaa malttamattomasti taistelemaan ja elää tavallista ja ilmeisen onnellista lapsuutta ja nuoruutta vanhempiensa sekä pikkusiskonsa Lilin kanssa. Nuoren naisen malttamattomuus kuitenkin johtaa harkitsemattomaan päätökseen, ja viimein Cat päätyy miekkoineen loputtomaan sotaan. Koko ajan läsnä ovat kaihoisa epätoivo ja kalvava syyllisyys. Cat ei anna anteeksi itselleen menneisyytensä virhettä mutta ei yksinäisyydessään löydä anteeksiantoa mistään muualtakaan.
Hän ei tuntenut kuolemattomuutta, mutta syyllisyyden hän tunsi. Se oli asettunut painoksi vatsanpohjaan. Se oli hellittämätön, kivulias, tiukasti paikallaan. Teki mieli kyyristyä sen ympärille, maata jossakin ja kuolla.
Kuolema ei kuitenkaan ole kuolemattomalle vaihtoehto, vaan hänen tehtävänään on jatkaa maallista kulkuaan. Cat ja Gilly vaeltavat parantamassa vaaralliseen varjotautiin sairastuneita ja keräävät työssään kiitosta ja kunniaa. Samalla he kuitenkin herättävät kiinnostusta myös vaarallisilla tahoilla, eikä Catin erityislaatuisuus jää huomaamatta. Juoni vetääkin tarinassa niin hyvin, että kirjaa on vaikea lasketa käsistä ennen kuin selviää, mitä Catille tapahtuu.

Ikuisesti, siskoni on haikean kaunis ja taitavasti kirjoitettu romaani, jota lukiessa on helppo matkata Catin, Gillyn ja Lilin maailmaan, niin elävää miljöökuvaus on. Tarinassa on viehättävää kelttiläisvivahdetta ja kaiken kaikkiaan senlaatuista tenhoa, että kirjan kansien sulkeuduttua romaanin fantasiamaailma kulkee mukana mielessä vielä hyvän aikaa.

Katri Alatalon romaanista muualla: Kirjavinkit, hyvähuomen, Siniset helmetYksi luku vielä ja Kirjasähkökäyrä.

Kirja löytyi kirjaston suositteluhyllystä, joten kuittaan tällä fantasiaromaanilla Keski-kirjastojen lukuhaasteesta kohdan 7: Kirjaston työntekijän suosittelema kirja. Helmet-haasteesta kuittaantuu vastaava kohta eli 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Kommentit

  1. Kiitos Jonna tämän ihastuttavan fantasiakirjan esittelystä. Kirjan kansikuva on kaunis ja tarinasta löytyy kaikki fantasiakirjan elementit.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…