Siirry pääsisältöön

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni

Tuuli yltyi, se kantoi yhä kylmempää jäätä ja kovempia sanoja, näkymättömiä kivensiruja, joista huokui raivo ja ikuisuus. 
Luulit olevasi meitä viisaampi, kuolevainen, koe siis voimamme nyt. Sinusta tulee kuolematon kuten meistä. Pystytkö kantamaan sellaisen voiman?
Ei, ei. En minä mitään sellaista pyytänyt. Doilidh –
Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni
Gummerus 2019
471 sivua

Katri Alatalon fantasiaromaanin Ikuisesti, siskoni päähenkilö on Caitriona, Cat, joka on kuolematon. Ikuinen nuoruus kuulostaa ensi alkuun tavoittelemisen arvoiselta, mutta Cat on tuomittu kuolemattomuuteen nuoruutensa valtavan virheen vuoksi. Nainen kantaa tuomiotaan mukanaan vuosikymmenestä toiseen, katsoo harvojen läheistensä vanhenemista ja maailman muuttumista.

Cat on druidi, jolla on mystisiä voimia ja kyky keskustella jumalten kanssa. Jumalat vain ovat jäämässä unohduksiin, kun ihmiset eivät enää usko entisaikojen jumaliin vaan suuntaavat henkisyytensä muualle. Uutta toivoa ikiaikaisille jumalille tuo Gilly, jolla on mittavia voimia ja josta tulee Catin oppilas.

Catin ja Gillyn yhteinen matka muodostaa tarinan toisen juonteen. Toinen juonne syntyy Catin menneisyydestä, kun hän haluaa malttamattomasti taistelemaan ja elää tavallista ja ilmeisen onnellista lapsuutta ja nuoruutta vanhempiensa sekä pikkusiskonsa Lilin kanssa. Nuoren naisen malttamattomuus kuitenkin johtaa harkitsemattomaan päätökseen, ja viimein Cat päätyy miekkoineen loputtomaan sotaan. Koko ajan läsnä ovat kaihoisa epätoivo ja kalvava syyllisyys. Cat ei anna anteeksi itselleen menneisyytensä virhettä mutta ei yksinäisyydessään löydä anteeksiantoa mistään muualtakaan.
Hän ei tuntenut kuolemattomuutta, mutta syyllisyyden hän tunsi. Se oli asettunut painoksi vatsanpohjaan. Se oli hellittämätön, kivulias, tiukasti paikallaan. Teki mieli kyyristyä sen ympärille, maata jossakin ja kuolla.
Kuolema ei kuitenkaan ole kuolemattomalle vaihtoehto, vaan hänen tehtävänään on jatkaa maallista kulkuaan. Cat ja Gilly vaeltavat parantamassa vaaralliseen varjotautiin sairastuneita ja keräävät työssään kiitosta ja kunniaa. Samalla he kuitenkin herättävät kiinnostusta myös vaarallisilla tahoilla, eikä Catin erityislaatuisuus jää huomaamatta. Juoni vetääkin tarinassa niin hyvin, että kirjaa on vaikea lasketa käsistä ennen kuin selviää, mitä Catille tapahtuu.

Ikuisesti, siskoni on haikean kaunis ja taitavasti kirjoitettu romaani, jota lukiessa on helppo matkata Catin, Gillyn ja Lilin maailmaan, niin elävää miljöökuvaus on. Tarinassa on viehättävää kelttiläisvivahdetta ja kaiken kaikkiaan senlaatuista tenhoa, että kirjan kansien sulkeuduttua romaanin fantasiamaailma kulkee mukana mielessä vielä hyvän aikaa.

Katri Alatalon romaanista muualla: Kirjavinkit, hyvähuomen, Siniset helmetYksi luku vielä ja Kirjasähkökäyrä.

Kirja löytyi kirjaston suositteluhyllystä, joten kuittaan tällä fantasiaromaanilla Keski-kirjastojen lukuhaasteesta kohdan 7: Kirjaston työntekijän suosittelema kirja. Helmet-haasteesta kuittaantuu vastaava kohta eli 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Kommentit

  1. Kiitos Jonna tämän ihastuttavan fantasiakirjan esittelystä. Kirjan kansikuva on kaunis ja tarinasta löytyy kaikki fantasiakirjan elementit.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on