Siirry pääsisältöön

Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä

Alina kaipasi töihin kuitenkin muista syistä kuin rahan takia. Hän rakasti teatteria. Yksinhuoltaja-freelancerin oli vain hankala yhdistää työntekoa lastenhoitoon tai edes saada töitä kilpaillulta alalta, joten Alina ei ollut päässyt ohjaamaan mitään esikoisensa Leevin syntymän jälkeen eli neljään vuoteen. Vanhan freelancer-kentän sanonnan mukaisesti sillä, mitä osasit, ei ollut väliä. Väliä oli sillä, kenet tunsit.
Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä
Bazar 2019
255 sivua
Elina Kilkku on teatterialan ammattilainen: hän on teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja teatteriopettaja. Ei siis ole mikään ihme, että Kilkun romaani Täydellinen näytelmä kuvaa purevasti nimenomaan teatterimaailmaa kaikkine kommervenkkeineen.

Romaanin päähenkilö on Alina, joka on vangittu omaan yksinhuoltaja-arkeensa. Kahden pojan äiti tasapainoilee perhe-elämän ja työelämäkaipuunsa välillä, yrittää epätoivoisesti löytää töitä samalla, kun rahat ovat jatkuvasti loppu ja poikien isä pakenee sujuvasti velvollisuuksiaan poistumalla maasta. Esiripun avautuessa lähtötilanne on aika katastrofaalinen ja monenlaista mutkaa osuu myös matkan varrelle, ennen kuin ollaan tarinan loppunäytöksessä.

Ammatiltaan Alina on teatteriohjaaja, eikä työtilaisuuksia ole tarjolla yhtenään. Tilannetta tietenkin vaikeuttaa se, että töitä ei voi vastaanottaa mistä tahansa ja milloin tahansa, kun huollettavana on kaksi pientä lasta.
Lopulta virkailija laski luurin ja huokaisi.
– Mikä sä niinku väititkään olevasi?
– Teatteriohjaaja.
– Ikinä en ole käsittänyt, mihin teatterissa tarvitaan ohjaajaa! Näyttelijäthän siellä kaiken työn tekee!
Samaan aikaan eräälle kilpailijalle satelee töitä ja apurahoja, mikä ei ainakaan vähennä kurjuuden kokemusta. Viimein Alinakin saa töitä: hän päätyy ohjaamaan miesporukkaa, joka on onnistunut savustamaan ohjaajansa ulos kerta toisensa jälkeen. Eipähän tietenkään mene mutkattomasti sekään.

Täydellinen näytelmä tarkastelee humoristisella otteella nykyajan menoa työvoimatoimiston toiminnoista perhe-elämään ja taiteilijuuden kipukohtiin. Tarina on tragikoominen ja kärjistää paikoin varsin reippaalla kädellä.

Keski-kirjastojen lukuhaasteesta kuittaan kohdan 34: Kirja, joka on trilogian ensimmäinen osa. Hieman yllättäen aloitusosan loppu on varsin suljettu eikä tarjoa koukkuja tulevaa varten. Toisaalta Alinan menosta innostunut varmasti tarttuu mielellään seuraavaan osaan ilman koukkujakin.

Romaanista muualla: Mannilainen, Kirsin kirjanurkka ja Kirjavinkit.

Kommentit

 1. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kiva kun huumoriakin mukana. - Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 2. Pääsin tänään kuuntelemaan Elina Kilkun haastattelua Turun kirjamessuille ja lukulistalle kirja päätyi 😊.

  Hieman jäi haastattelusta fiilis, että jatko-osista oli päätetty vasta kirjan ollessa jo pitkällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Turun kirjamessut olisi kyllä kiva joskus kokea. Ylipäätään on kiva kuulla kirjailijahaastatteluja, koska niiden myötä teokset usein avautuvat eri tavoin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on