Siirry pääsisältöön

Kreetta Onkeli: Ilonen talo

"Äiti ei ole käynyt kotona viikkoon. Mummo soittaa opettajalle. Opettaja kyselee äidistä. Kiemurtelen pulpetissa enkä katso opettajaa silmiin. En tykkää kyselyistä. Ne tahtovat kysymyksillään jotain pahaa."
Kreetta Onkeli:
Ilonen talo
(WSOY 1996)
148 sivua
Luin Kreetta Onkelin Ilonen talo -esikoisromaanin vuosia sitten, ja nyt olikin kiinnostavaa tarttua teokseen uudelleen. Kovin paljon en sisällöstä enää muistanut: päällimmäiseksi mieleen oli jäänyt hieman ahdistava ja ankeakin tunnelma.

Kyseessähän on alkoholistiperheen tarina Ruut-tyttären näkökulmasta. Perheen isä kuolee alkuvaiheissa ja äiti tarrautuu pulloon. Seuraa miesvieraita ja äidin pitkiä poissaoloja, äidin etsintää ja Ruutin ja Birgen tukeutumista toisiinsa. Kun vuosia sitten luin tarinaa pääosin ahdistavana kertomuksena siitä, millaista perhe-elämä voi kaikessa kauheudessaan olla, löysin nyt Ilosesta talosta   mustaa huumoria: tasaisen harmaan tilalle on tullut eri sävyjä, jopa värin pilkahduksia.

Romaanin miljöönä on keskisuomalainen maalaiskylä, Luhanka. Sitä Onkeli rakentaa onnistuneesti, kylä nousee kuviksi mieleen. Kun aiemmalla lukukerralla miljöö näyttäytyi hieman resuisena, tällä kertaa huomioni kiinnittyi kyläyhteisöön. Ruutin perheellä ja varsinkin äidillä on epämääräinen maine, ja sen vuoksi moni aikuinenkin kääntää selkänsä. Onneksi kuitenkin on myös heitä, jotka haluavat auttaa lapsia, kun äiti, jolla on ajelehtivan ihmisen elämä, on teillä tietymättömillä.

Tyyli rakentuu lyhyistä virkkeistä toteavaksi, lakoniseksi. Tyyli etäännyttää ja muodostaa kuvaa lapsesta, jonka kautta tarina välittyy. Kerronta ei tuo esille suuria tunteita, eikä se niitä vaadi lukijaltakaan, tosin ei romaani kylmäksikään jätä.
Kerran kauppias toi ruuat omalla autolla kun äiti oli kotona. Sitten kauppias riisui vaatteensa ja yritti saada äidin kiinni. Äiti juoksi ranstakan kanssa Birgen perässä ja yritti saada Birgen kiinni. Äiti etsi pulloa joka me oltiin kaadettu maahan. Äiti otti Birgeä tukasta ja tukka jäi äidin käteen. Kauppias nosti äidin ilmaan ja vei sen uuninpankolle.
Romaani on kasvutarina, kun Ruut kasvaa tytöstä nuoreksi naiseksi, aikuiseksi joka ajaa autolla ja jolla on työpaikka. Ajankulua on vaikea hahmottaa, ja jäin kaipaamaan sitä, että tyyli olisi matkan varrella muuttunut edes hieman Ruutin kasvun myötä.

Vuosia sitten Ilonen talo piirtyi mieleeni varsin toivottomana syrjäytyneen perheen kuvauksena. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että kertomus sai syvemmin pohtimaan perhesuhteita ja syrjäytymisen tematiikkaa. Birge haluaa olla erikoinen ja kyseenalaistaa kriittisesti äitinsä elämäntapaa mutta astuu kuitenkin syrjään. Miksi? Tietoisesti vai siksi, ettei lopulta osaa muutakaan? Ruutilla kuitenkin näyttää olevan toivoa. Onko myös Birgellä? Romaanin kiehtova lopetus ei ole yksiselitteinen mutta saa kallistumaan siihen suuntaan, että ehkä syrjäytyminen ei sittenkään periydy vaan molemmat tytöt pystyvät lopulta tekemään ratkaisuja, jotka katkaisevat kierteen.

Ilonen talo on vahva ja omaääninen esikoisteos, jossa on paljon ulottuvuuksia. Toivon sen kertovan maailmasta, jota ei enää ole, mutta samalla tiedän, että samansuuntaisia kohtaloita koetaan edelleenkin. Niinpä Onkelin esikoisromaani on ajankohtainen vielä nykyäänkin.

Helmet 2017: 32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta - Onkelin romaanista on tehty elokuva vuonna 2006.

Kirsi kirjoitti romaanista Kirjojen Suomen merkeissä.

Kommentit

 1. Tämä kirja on aina kuulunut suosikkeihini. Kirjailijan oma lapsuus oli lasinen lapsuus, joten hän antoi äänen kaikille meille lasisen lapsuuden kokeneille lapsille. Mikä pahinta, huostaanotot lisääntyvät koko ajan. Suomalaisten älytön viinanjuonti ja sekakäyttö kostautuu lapsille. Osa selviää, osa ei. Edelleenkin tabu, koska valtio saa verorahat omasta monopolistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina kuvaa todella vakuuttavasti sitä, miten vanhempien alkoholismi näyttäytyy lapsen silmissä. Hurjaa ja kuitenkin valitettavan totta, edelleenkin.

   Poista
 2. Olen lukenut kirjan vuosia sitten. Muistan siitä kolkkouden ja mustan huumorin. Sinun tapauksessasi on hienoa, että uudella lukukerralla löysit uusia puolia kirjasta. Se on hyvä juttu myös kirjan kannalta, se kestää aikaa ja on monitulkintainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aina kiehtovaa huomata, miten kirjat herättävät eri lukukerroilla erilaisia ajatuksia. Toisaalta joitakin kirjarakkauksiani menneisyydestä en ole rohjennut enää myöhemmin avata, koska olen pelännyt, että lumous on kaikonnut kokonaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El