Siirry pääsisältöön

Lumoava luonto -luontokirjahaaste

"Metsä ei ole koskaan vain yksi metsä. Se on monta metsää, sisäkkäin ja lomittain. Jossakin levittäytyy kuiva mäntykangas, toisaalla pilkottaa kostea korpi, rehevä lehto tai kallionyppylä. Jokaisessa metsälaikussa on viljalti elämää. Osa eliölajeista viihtyy millaisessa metsässä hyvänsä, mutta suurin osa suosii tietynlaista metsää."

MarikaOksa houkutti tarttumaan luontokirjaan Lumoava luonto -haasteessaan, ja minähän tein töitä käskettyä. Ehdolla haastelukemiseksi oli pari teosta, mutta viimein voiton vei Eeva-Liisa Hallanaron, Saija Kuuselan, Aino Juslénin ja Terhi Ryttärin toimittama Metsän salainen elämä, joka tarjoaa yllättävän ja oivalluksia tarjoavan retken syvälle metsän uumeniin.

Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri (toim.):
Metsän salainen elämä
(Gaudeamus 2016)
395 sivua
Vaikka me suomalaiset olemme kuulemma metsäkansaa, osaa metsä yllättää. Metsän salainen elämä -kirjan myötä lukijalle selviää, miten monimuotoinen ja suunnaton kokonaisuus kotoisa metsämme lopulta onkaan. Lähellämme elää monenlaisia olentoja, joiden olemassaolosta en ole koskaan kuullutkaan tai joiden nimi on vain etäisesti tuttu. Kirjoittajat kertovat, mitä esimerkiksi lattajalkakärpäset ja kultapistiäiset luonnossa tekevät.

Tuttujakin olentoja kirjasta löytyy kosolti ja niidenkin asemaa osana valtavaa systeemiä avataan kattavasti. Lisäksi teos vastaa kysymyksiin, joita lukija on saattanut joskus pohdiskella:
Hei, mikäs keltainen läntti tuohon lahopuun pintaan on ilmestynyt! Ei se vielä eilen ollut siinä. Tunnustellaanpa sormella. Se on pehmeää, muttei hyytelömäistä eikä sitkeää. Jonkinlaista limaa kuitenkin.

Erityisesti pidän kirjan tyylistä. Metsän ihmeistä kerrotaan rennon tarkalla otteella, johon lukijan on helppo tarttua. Tietoa on paljon ja lisäksi kirjan kuvitus on laadukasta. Metsän salainen elämä vie lukijansa kiehtovalle ja avartavalle retkelle, jonka päätyttyä lähiluontoa katselee aivan uusin silmin.

Tämä kirja valittiin vuoden 2016 luontokirjaksi, mitä en hämmästele lainkaan, niin kiehtova teos on kyseessä.  Helmet 2017 -listalta kuittaantuu kohta 22. Kuvitettu kirja.

Kommentit

 1. Onpas mukavan oloinen kirja! Hieman ensin kauhistuin kirjan sivumäärää, mutta tekstiosuudet ovat ilmeisesti aika jouhevaa luettavaa. Tähän voisin itsekin tutustua, kiitos kivasta vinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyllä mukava tyyli, jonka ansiosta lukeminen ei tunnu raskaalta. Asiaa tosin on niin paljon, että ei tätä hetkessä lue. :)

   Poista
 2. Ostin tämän jokin aika sitten omakseni. Hämähäkkikammoisena kauhistuttaa vain luku lukeista! :´D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omassa hyllyssä tämän pitäisikin majailla, sillä kirjan pariin olisi kiva aika ajoin palata. Jospa hämähäkkikammoisuus helpottaisi, kun tutustut ötököiden elämään! :)

   Poista
 3. Jäin Turun kirjamessuilla korvasta kiinni, kun siellä tekijät kertoivat juuri tuosta limasta... Kiehtovaa :D Sittemmin olenkin unohtanut tämän eli kiitokset, nyt varaan sen kyllä kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijöitä olisikin kiva päästä kuuntelemaan. Toivottavasti lukukokemus on antoisa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama