Siirry pääsisältöön

Lisa Hilton: Maestra

"Suunnittelin sitä jo kun astelin pois. Pystyisin tähän. Pystyisin tähän oikeasti. Mutta minun täytyi pysyä rauhallisena nyt, ajatella seuraavaa siirtoa eikä mitään muuta. Minun täytyi olla varma, että Cameronin ja Rupertin välillä oli yhteys."
Lisa Hilton: Maestra (Tammi 2016)
Alkuteos Maestra 2016
Suomentanut Kristiina Vaara
379 sivua
Lisa Hiltonin Maestra vie lukijansa keskelle taidemaailmaa. Tarinan päähenkilö on Judith Rashleigh, joka työskentelee lontoolaisessa taidehuutokaupassa. Rahat eivät oikein riitä, ja hän päätyy hankkimaan lisätienestejä samppanjabaariin. Siellä vakiasiakkaaksi osuu James, jonka merkitys Judithin elämässä kasvaa arvaamattoman suureksi. Työ Lontoossa päättyy, eikä mikään pidättele nuorta naista, joka Jamesin tapaamisen myötä päätyy matkaamaan ympäri Eurooppaa ja asettuu lopulta Ranskaan.

Judith, niin. Hän on nainen, joka tietää, mitä haluaa. Hän on valmis myös tekemään melkoisen paljon saavuttaakseen haluamansa, eikä surmatöiltäkään lopulta vältytä. Ensimmäinen tielle osuva kuolema on vahinko, mutta pian Judith päästää hengiltä enemmänkin väkeä, suunnitelmallisesti, raa'asti ja ilman tunnontuskia. Motiivina on paitsi taide, myös pyrkimys rehellisyyteen ja totuuteen - itselle sopivissa määrin, toki.

Judith on hahmona etäinen mutta kiinnostava. Hän ei avaa tunteitaan eikä juuri menneisyyttäänkään, eikä lukija isommin saa selitystä, miksi nainen etsii irtosuhteita, janoaa seksiä ja on valmis äärimmäisiin tekoihin äärimmäisellä tavalla. Ovela hän on, mutta myös kylmä, vaikka nautinto onkin tärkeä osa elämää. Päähenkilönsä seksuaalisia nautintoja Lisa Hilton kuvaa taitavasti, ei päälle liimaten eikä myötähäpeää aiheuttaen.

Maestra on tarina naisesta, joka pitää ohjat käsissään ja osaa toimia yksin. Avuttomuutta Judithissa ei ole pisaraakaan, laskelmoivuutta senkin edestä. Miehet jäävät tarinassa auttamatta statisteiksi, jotka useimmiten ovat Judithille vain askelmia matkalla eteenpäin.

Kirjaa mainostetaan Fifty Shades of Greyn faneille - uskallan väittää, että kirjalla on kuitenkin enemmän annettavaa kuin vertailukohteella: minulta Fifty Shades of Grey jäi kesken alkumetreillä, mutta Maestra pitää kyllä otteessaan. Tarina sekoittaa taiteen, jet set -elämän, himon, yksinäisyyden, koston ja ystävyyden kiehuvaksi keitokseksi, joka polttaa.

Kommentit

 1. Hmm, ei ehkä sittenkään hullumpi tämä Maestra. Olen sivusta seurannut sutinaa sen ympärillä, mutta ajatellut ettei ole mun juttu (nimenomaan noiden Fifty Shades -vertausten takia), mutta sinun arviosi perusteella vaikuttaakin varsin erilaiselta. Vaihteeksi laskelmoiva ja kylmä nainen ainaisten miesten sijasta. :P Ehkäpä luenkin tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fifty Shades -vertaus ei minua todellakaan tämän pariin houkutellut, päinvastoin. :) En tosiaan ole FSG:n kanssa päässyt alkua pidemmälle, joten varma en asiastani ole, mutta luulen Maestran olevan parempi.
   Olisipas kiinnostavaa kuulla aatoksiasi, jos tämän päädyt lukemaan.

   Poista
  2. Minäkään en ole lukenut Fifty Shadesia, mutta sen verran olen lukenut kommentteja niistä kirjoista, että juu ei kiitos :D Eli hyvä kun luin sinun arviosi ja pääsin ennakkoluuloistani. :P

   Poista
 2. Olena varannut kirjan kirjastosta, mutta en ole missään kuullut vertausta FSG-kirjoihin.
  Kiitos postauksesta ja hauskaa vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla kirjassa tuo mainoslause, joka minun kohdallani siis ei toiminut. Mutta hyvä, kun silti tartuin tähän, viihdytti kyllä. :) Hauskaa vappua!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on