Siirry pääsisältöön

Ursula Mursu: Myrtti ja nuuskiva kinuski

Torkuntäyteisen merimatkan jälkeen tyrannosaurus sai lopulta maata jalkojensa alle: valkeaa kalliota, josta nousi hiekkaista, suolaista pölyä joka askeleella. Kuu valaisi heidän tietään, ja Myrtti tunsi vatsanpohjassaan, että aamupäivä oli jo pitkällä. Hän kuitenkin pelkäsi, että pikkelssileivät putoaisivat taksiotuksen kylkiluiden välistä kadoksiin, joten ruokailu olisi jätettävä paikan päälle – tai niin hän ensin ajatteli, mutta joutui muuttamaan mieltään, kun hölköttely vain jatkui jatkumistaan. Maan päällä vauhti oli rauhallisempi kuin merellä.

Ursula Mursu: Myrtti ja nuuskiva kinuski
Kumma 2023
kuvitus Apila Pepita
154 sivua

Pääsimme lukukaverini kanssa palaamaan kolmannen kerran Kuuilman maagiseen maailmaan, kun tarttuminen Ursula Mursun lastenromaaniin Myrtti ja nuuskiva kinuski. Tällä kertaa Myrtti on jo varsin tottunut noitaelämäänsä, ja kun isikin on asettunut Kuuilmaan, ovat elämän perustat vallan hyvin kohdillaan.

Mutta sitten Myrtti saa salaperäisen kirjeen mummultaan. Mummu on teillä tietymättömillä mutta Myrtti on varma, että mummu odottaa etsijäänsä – siis Myrttiä. Isi ja Tuuve-täti vain eivät millään ole ymmärtää, mitä Myrtin täytyy tehdä. Onneksi muita ymmärtäjiä ja tukijoita kuitenkin löytyy, ja niinpä Myrtti lähtee Loviisan, Fuugan ja Hirmun kanssa jäljittämään mummua. Seuraa seikkailu, joka opettaa etsijöille taas paljon uutta niin maailmasta kuin elämästäkin.

Jäimme aiemmin odottelemaan ihastuneina Kuuilma-sarjan päätösosaa, ja odottaminen kannatti. Myrtti ja nuuskiva kinuski jatkaa tutulla ja lämminhenkisellä linjallaan. Ehkä juuri turvallinen tuttuus tekee sen, että paluu Kuuilmaan tuntui erityisen miellyttävää tämän kolmannen osan kohdalla.

Myrtin seikkailuiden vahvuus on siinä, että kirjat tarjoavat oivallettavaa ja pohdittavaa niin lapsille kuin aikuisille. Kertomuksissa vallitsee lämmin ymmärrys, johon on mukavaa kietoutua. Myrtin maailma on humaani ja salliva, ja sellaiseen maailman matkaaminen tekee ihmiselle iästä riippumatta hyvää varsinkin, kun todellinen maailma on ajoittain kovinkin kaoottinen ja synkkä.

Apila Pepitan kuvitus toimii jälleen erinomaisesti tarinaa täydentäen. Kuvitus on ihastuttavan ilmeikästä ja värikästä.

Jätämme lukukaverini kanssa haikeat hyvästit Kuuilmalle. Onneksi kirjat eivät esineinä katoa vaan niiden luokse voi palata aina uudelleen.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 2. Kirjassa tehdään taikoja.

Kommentit

  1. Munkin pitää kyllä tarttua näihin kirjoihin! Tykkään just tämmösistä lastenkirjoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok