Siirry pääsisältöön

Ian McEwan: Pähkinänkuori

Tässä sitä ollaan, pää alaspäin naisen sisällä. Odotan käsivarret kärsivällisesti ristissä, odotan ja ihmettelen kenen sisällä olen ja mitä on edessä. Silmäni sulkeutuvat kaihoisasti, kun muistan miten kerran ajelehdin läpikuultavassa pussissani, keljuin ja kiepuin uneliaasti ajatusteni kuplassa yksityisessä valtameressäni ja törmäilin läpinäkyvään kalvoon joka väreili ja välitti katalien salaliittolaisten vaimennetut äänet.

Ian McEwan: Pähkinänkuori
Otava 2017
alkuteos Nutshell 2016
suomentanut Juhani Lindholm
kansi Jonathan Gray
200 sivua

Syntymätön poika odottaa. Elämä äidin kohdussa on varsinainen jännitysnäytelmä, sillä pojan Trudy-äiti on jättänyt pojan isän Johnin ja ryhtynyt suhteeseen Johnin veljen Clauden kanssa. Suhteen rikkoutuminen ei kuitenkaan pelkästään riitä, vaan Trudy ja Claude punovat juonen, jotta Trudyn ei tarvitse lähteä entisen miehensä suvun kodista.

Tätä kaikkea syntymätön mutta kaikesta erittäin tietoinen lapsi seuraa eräänlaiselta aitiopaikalta mutta kuitenkin pimennosta. Hän kuulee ja ymmärtää epätavallisen paljon mutta ei tietenkään näe ympärilleen. Hän haluaisi puuttua tapahtumien kulkuun mutta ei kykene vaan joutuu tyytymään sivullisen seuraajan rooliin – lähestulkoon täysin. Hän on älykäs ja terävä, kyyninenkin sanoittaessaan havaintojaan. 

Pähkinänkuori on hyvin älyllinen ja taidokas romaani, joka pitää trillerimäisellä juoneltaan otteessaan. Silti koin oloni romaanin äärellä usein melkoisen epämukavaksi. Musta huumori on senlaatuista, että se ei oikein vetoa minuun, eivätkä henkilöhahmotkaan oikein houkuttele luokseen. Oikeastaan yksikään romaanin henkilöistä ei ole järin mukava. Hyvä romaani ei tietenkään vaadi mukavia ihmisiä, mutta tässä hahmot ovat sellaisia, että olen lähinnä tyytyväinen, kun saatan jättää heidät taakseni.

Myös Kirjanurkkaus hämmentyi McEwanin romaanista. Luettua elämää -blogin Elinalle Pähkinänkuoresta sen sijaan muodostui lukunautinto.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 46. Kirjan kannen pääväri on musta tai kirjan nimessä on sana musta.

Kommentit

  1. Omaperäinen lähestymistapa tuo kohdussa tarkkaileva lapsi, siinä suhteessa kiinnostaa. Olen lukenut McEwanilta Sementtipuutarhan joskus muinoin ja se oli kyllä tosi ankea teos. Juuri tuo henkilöiden epämiellyttävyys. En ole tohtinut tarttua muuhun tuotantoon, vaikka McEwanin teoksia nostetaan säännöllisesti blogeissa esiin.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen lukenut McEwanilta vain Sementtipuutarhan joskus kauan kauan sitten mutta pidin siitä kyllä! Tämäkin kiinnostaa, on ainakin erikoinen lähtökohta kirjalle. En ole vielä miettinyt mitään tuohon haastekohtaan, joten pidetään mielessä.

    VastaaPoista
  3. Kirjan kansi on tuttu, mutta enpä tiennyt siitä mitään tätä ennen! Alkoi kyllä vähän kiinnostaa, vaikka epämiellyttävät henkilöhahmot eivät varsinaisesti lemppareitani olekaan.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen lähtöasetelma! Olen lukenut Ian McEvanilta vain Rannalla-teoksen ja nähnyt teatterissa Lauantai-näytelmän ja tietenkin Atonement. En minäkään näitä henkilöitä symppiksinä pitäisi ja ennen kaikkea se brittiläinen pidättyneisyys oikein loistaa. Sellaista on usein hieman tukalaa lukea, mutta toisaalta McEvan kirjoittaan niin hienosti, että hänen kirjoihinsa kannattaa tarttua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok