Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen

He juoksivat läpi vihreänä pyörivän metsän. Ensin yhtä silmissä vilisevää polkua takaisinpäin Myyn kodin suuntaan, sitten äkkikäännös ja siitä syöksy pitkäoksaisten kuusien alle, syvemmälle sinne missä valo siivilöityi kiiltävien neulasten ja lehtivihreää sykkivän oksakaton läpi. He viilettivät lujaksi tampattua polkua, loikkivat kivien ja kuluneiden juurakoiden yli ja kaarsivat heinittyneelle polulle, joka laskeutui leppää kasvavaan laaksoon, missä levisi keltainen kulleromatto solisevan puron mollemmilla rannoilla.

Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen
WSOY 2023
kansi Tilda Rose
205 sivua

Myy on kymmenvuotias ja osa tyttöjoukkoa, Pätkiksiä. Pätkiksiin kuuluu viisi tyttöä; Myyn lisäksi Camilla, Aada, Viivi ja Heta. Tai oikeastaan Myy on se lisäksi, muut tuntuvat muodostavan Pätkisten ydinjoukon. Muut ilmoittautuvat temppuleirille ja muilla on erillinen viestiryhmä, johon Myytä ei pyydetä.

Sitten Myy tapaa yllättäen Lassin. Hänen kanssaan on erilaista kuin Pätkisten kanssa. Lassin kanssa ei tarvitse puhua pojista eikä pelata erikoisia vuorovaikutuspelejä, joiden säännöt tuntuvat kummallisilta.

Kun yksi sanoi ihana, piti toisen sanoa sama. Se oli kaupankäyntiä: kun tää sanoo, että sillä on ihana paita, se sanoo tälle, että tällä on ihanat kännykänkuoret.

Lassin kanssa voi juosta metsään ja leikkiä. Lassin kanssa saa unohtaa koulun ja Pätkikset, vaarin sairastumisenkin, voi olla vapaa ja sitä, mitä milloinkin haluaa. Voi olla vaikka master chef tai peuranpuolustaja.

Laske salaa kymmeneen kuvaa sydämeen käyvästi sitä aikaa, kun ollaan jossain lapsuuden ja nuoruuden rajapyykillä, kun ei oikein tiedä, onko leikkiin heittäytyminen enää ok, pitäisikö olla jo "iso". Kun Pätkiksistä muut tuntuvat solahtavan melko mutkattomasti pois lapsuuden leikeistä, on Myylle irtautuminen vaikeampaa. Siksi on onni, että hän kohtaa Lassin, jonka kanssa on mahdollista vielä leikkiä ja päästää mielikuvitus hurjaan laukkaan.

Laura Lähteenmäen romaani on hyvin kaunis, samaan aikaan melankolinen, eloisa ja toiveikas. Kertomuksen kieli on viehättävää ja tunnelma kiehtova: metsän voi suorastaan tuntea ja leikit nähdä taitavan kuvailun ansiosta.

Myyn tarina muistuttaa siitä, miten lapsuuteen voi liittyä monenlaisia kasvukipuja ja miten suhteet muiden lasten kanssa voivat olla melkoisessa turbulenssissa. Romaanilla on annettavaa monenlaisille ja eri ikäisille lukijoille: vanhempana tulin pohtineeksi paljonkin lapsuuden ja nuoruuden taitekohtaa, kun taas Myyn ikäinen lukukaverini innostui erityisesti leikin kuvauksista ja totesi viimeisen sivun jälkeen lopun olleen niin jännittävä, että kirja olisi saanut vielä jatkua.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus.

Kommentit

  1. Oi, aihe käy sydämeeni. Muistan tuon ajan itsekin ja nyt omien lasten myötä on uudelleen saanut seurata lapsuuden ja nuoruuden rajamailla olevaa aikaa. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, on paljon epävarmuuksia ja kiinnostuksenkohteissa voi tapahtua muutos suurin piirtein yhdessä yössä, ei ihme että kaveruussuhteet voivat olla koetuksella. Kiinnostava teos siis, täytyypä laittaa nimi mieleen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok