Siirry pääsisältöön

Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen: Vilkkumaa

Sitten tein Mun elämän. Säkeistöissä 7-soinnut vuorottelevat hypnoottisesti. Tekstin pitäisi olla yhtenevä melodian ja harmonian kanssa, sen pitäisi kuvata elämäntapaa, joka sekavana vei mukanaan ja josta ei päässyt irti vaikka halusi. Ajattelin loputtomia iltoja Lostarissa – siellä oli aina hauskaa, mutta samalla kaikkeen liittyi jonkinlainen alakulo.

Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen: Vilkkumaa
Gummerus 2023
graafinen ilme Bifu/People´s
432 sivua

Ai että. Maija Vilkkumaan omaelämäkerta kertoo töölöläistytön noususta suomalaisen musiikkimaailman huipulle, ja tarina on kovin kiinnostava, inspiroiva ja ajatuksia kutitteleva. Se avaa välähdyksittäin sitä, minkälaista oli elää nuoruutta 1980- ja 1990-lukujen taitteessa ja pyrkiä samalla kohti musiikillisia unelmia maailmassa, joka oli varsin miehinen.

Teos avaa muusikko Maija Vilkkumaan uran syntyä, musiikin teon ihanuutta ja vaikeutta sekä sitä, miten musiikki on vankkumaton osa elämää, johon kuuluu muutakin kuin musiikki. Vilkkumaa on kokonaisvaltainen mutta samalla valikoituja otteita sisältävä kuva kunnianhimoisesta ja omaäänisestä muusikosta.

Kokonaisuus lähtee minusta liikkeelle hitaanlaisesti mutta vauhtiin päästyään se vie mukanaan. Erityisesti minua kiinnosti kuva taiteilijuudesta ja siitä, miten Vilkkumaa kuvaa kappaleidensa syntyä ja uransa kehitystä sekä samalla sitä, miten taiteilijuuteen liittyy loiston hetkien ohella myös epävarmuutta ja pettymyksiä. 

Pelkäsin edelleen joka ilta, että keikoille ei tulisi ketään, mutta pelko osoittautui turhaksi uudelleen ja uudelleen. Ruisrockin Rantalava tömisi ja tomupilvet nousivat korkealle ilmaan. Paikalla olleet väittivät pelänneensä, että maa oikeasti siirtyy pois paikaltaan. Jopa Pohjanmaalla, joka oli aiemmin ollut meille vaikea, paikat olivat täynnä. Äijät lauloivat mukana ja hakkasivat sitten toisiaan päähän, ja silloin huusin mikkiin että jätkät nyt vittu lopetatte, ja sitten kaikki taputtivat ja tappelijat halasivat toisiaan.

Maija Vilkkumaan elämäkertaa oli ilo lukea. Luonteva kerronta ja lyhyet luvut veivät mukanaan niin, että kirjaa huomasi ahmivansa ”vielä yksi luku” -ajatuksella. Lukiessa tuntui, kuin olisi ollut kuuntelemassa muusikon tarinointia, niin elävä ja sujuva elämäkerta on. Ja tietenkin lukemisen lomassa oli suorastaan pakko kuunnella kirjassa mainittuja biisejä. 

Helmet 2024 -lukuhaaste: 41. Kirjassa syntyy lapsi.

Kommentit

  1. Maija on ihana! Katson häntä mielelläni The Voice of Finlandissa. Epäilemättä hänellä on riittävän leveät hartiat luotsata uusia artisteja musiikkimaailmaan.

    VastaaPoista
  2. Etenkin 2000-luvun alkupuolella kuuntelin Vilkkumaata paljon. Ei-albumin kappaleet osaan edelleen ulkoa. Ja Vilkkumaa on kyllä tämän maan kovimpia live-esiintyjiä. Eli siinä mielessä tämä kirja minun kyllä kannattaisi lukea,

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat