Siirry pääsisältöön

Karoliina Timonen: Laina

Kun hän astuu ulos, lumeen, astuu alati laskeutuvan lumiverhon alle, hän ajatttelee lähtevänsä tästä talosta viimeistä kertaa vaimona. Hän tietää palaavansa tänään viimeistä kertaa siten, että tietäisi miehen tulevan pian perässä. Hän odottaisi, ja odottaessaan hän valmistaisi heille illallista, aivan kuten lukuisina muinakin päivinä näiden yhteisten vuosien aikana.

Karoliina Timonen: Laina
WSOY 2023
kansi Ville Laihonen,
kannen teos Wäinö Aaltonen
416 sivua

On tammikuun viimeinen päivä vuonna 1955. Koska lunta on satanut tiheään jo vuorokauden, maanantaiaamu on hiljainen ja hämärä, kuin sadussa.

Karoliina Timosen romaani Laina kertoo fiktiivisen tarinan Kalle Päätalon ensimmäisestä vaimosta. Liitto päättyi eroon vuonna 1955, ja eropäätöstä edelsivät kiihkeän rakkauden lisäksi muun muassa raivoisat riidat, oman kodin rakentaminen Tampereelle ja asuminen myös Kallen kotiseudulla Taivalkoskella – Lainan vastustuksesta huolimatta.

Laina on yhdenpäivänromaani, joka avaa koskettavasti päähenkilönsä elämäntarinaa. Kun Laina tekee työtään ja elää aamusta iltaan päivää, joka on hänen elämänsä merkittävä vedenjakaja, tehdään samalla retkiä menneisyyteen, niin Lainan lapsuuteen ja nuoruuteen. Samalla Lainasta muotoutuu monimuotoinen kuva – hän on nainen, joka on muutakin kuin kuuluisan kirjailijan sivuun jäänyt ja sivuun jätetty vaimo. Hän on lihaa ja verta, hänellä on omia haaveita ja toiveita, ja ennen kaikkea hänellä on suuri rakkaus Kallea kohtaan.

Olen ihaillut Karoliina Timosen kykyä rakentaa tunnelmaa, ja samaa ihailen myös tässä romaanissa. Tunnelma on ensi riveiltä lähtien intensiivinen ja mukanaan vievä: vaikka alkuun ihmettelin, miten yhden päivän kattava romaani voi kantaa alusta loppuun saakka, se totisesti kantoi.

Pidin suuresti romaanin kerronnasta. Kertoja tietää enemmän kuin Laina, jonka ajatukset keskittyvät ratkaisevaan ja merkitykselliseen päivään. Laina on kuin käpertynyt itseensä, hän uskoo tietävänsä, mitä tapahtuu. Mutta kertoja osaa nähdä tulevaan, tietää mitä tuleman pitää. Lukiessa ei voi olla ajattelematta, että kunpa Laina tietäisi, että elämää on myös eron jälkeen, että kaikki käy lopulta aivan hyvin.

Muutoinkin kerronta on taitavaa hyvin ajalliseen miljööseen sopivaa kieltä myöten. Toistoa on sopivasti, vihjeitä Lainan elämän suurista tekijöistä annetaan riittävästi mutta ei tarpeettomasti osoitellen. Vaikka en ole kovin paljon Kalle Päätalon tuotantoon tutustunut, toisin kuin Karoliina Timonen, tulee romaanin äärellä tunne, että sitä on kirjoitettu hyvällä tavalla päätalolaisessa hengessä ja antamalla tilaa naiselle, josta on syntynyt kenties kovin yksipuolinen ja epäoikeudenmukainenkin kuva.

Muualla: Tuijata ja Kirjasähkökäyrä.

Helmet 2024: 27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta.
Kommentit

  1. Hieno teos. En ole lukenut Päätalon kirjoja, joissa on ensimmäinen vaimo ts. Laina. Elokuvassa hän on ollut, mutta ei niistä saanut mitään ikävää kuvaa. Ilmeisesti he kuitenkin pysyivät ystävinä eron jälkeenkin.

    VastaaPoista
  2. Tämä kiinnostaa suuresti, mutta toisaalta olen pähkäillyt, pitääkö Päätalon tuotanto ja hänen Laina-kuvauksensa tuntea, että saa romaanista tarpeeksi irti. Ilmeisesti ei! Siinä tapauksessa tähän voisi tarttua.

    VastaaPoista
  3. Olen miettinyt samaa kuin Amma, tai että ainakin kirjasta saisi enemmän irti jos tuntisi Päätalon tuotannon sisältöä, eikä tietäisi vain että tiiliskiviä riittää. Sen elokuvan olen nähnyt, ja se onkin ainoa piipahdus mikä mulla on kummankaan elämään. Mutta uskon kyllä, ettei enempää ole välttämätöntä tietääkään. Ajankohdaltaan Laina kyllä kiinnostaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok