Siirry pääsisältöön

Essi Kummu: Alaston lukupiiri

Taustalta alkaa kuulua pianonsoittoa. Mai hymyilee minulle valoisasti ja keskittyy soittamaan kappaleen loppuun. Musiikin aikana kaikki nousevat ja kävelevät sanaakaan sanomatta toiseen huoneeseen. Kuljen heidän perässään pieneen huoneeseen, jossa on naulakko. Se näyttää jonkinlaiselta riisuutumishuoneelta.

Essi Kummu: Alaston lukupiiri
Tammi 2023
kansi Emmi Kyytsönen
266 sivua

Alaston lukupiiri -romaanin päähenkilö on kustannustoimittaja Ellen. Hän saa kutsun kartanoon, jossa tapahtuu jotain yllättävää: lukupiiriläisten tulee riisuutua ja tunnustaa jotain. Ellen kokee ympäristön itselleen vieraaksi ja vastustelee, mutta jokin lukupiirissä vetää kuitenkin häntä puoleensa, ja hän löytääkin itsensä piiriläisten joukosta uudelleen, jokin asettuu kohdilleen.

Kiinnostava elementti romaanissa on tietenkin riisuuntuminen. Vaatteiden peittävän suojan poistuttua ihminen on paljas ja katseiden kohde. Miten eri tavalla toisen näkee alastomana? Mihin huomio silloin kiinnittyy?

Paljaaksi asettumista on sekin, kun jokaisen pitää kertoa itsestään jotain salattua, jotain henkilökohtaista. Ei siis riitä, että on katsottavana, vaan täytyy antautua myös kuultavaksi.

Katseen kohteena oleminen heijastuu myös kirjallisuusmaailmaan. Ellen on kustannustoimittaja, ja lukupiirin Mai on juuri kirjoittanut elämäkerran Barbrosta, joka hänkin on lukupiirissä. Heidän lisäkseen mukana ovat Ellenin kollega Ingrid ja joukon ainoa mies, Urho, joka jää sivurooliin. Joukon keskusteluista nousee esille kiinnostavia havaintoja siitä, mitä kirjamaailmassa tällä hetkellä on meneillään ja miten myös kirjallisuus voi vaatia paljaaksi asettumista, eräänlaista alastomuutta.

Alaston lukupiiri on jouhevasti etenevää luettavaa, jonka tarkasteluun oman vivahteensa tuo repliikkimerkkien puute – aina ei ole ihan selvää, kuka milloinkin on äänessä. Silti dialogi on sujuvaa ja luontevaa.

On pakko tunnustaa, että en ihan koko aikaa tavoita, mistä on kysymys. Kirjan luettuani ajattelinkin, että se ehkä pitäisi lukea toisenkin kerran: luulen, että kakkoskierroksella nyanssit voisivat avautua hieman paremmin.

Pidin kuitenkin romaanin hieman mystisestä tunnelmasta. Ehkä sellaiseen sopiikin se, että kaikki ei ole paljaana ja yhdellä silmäyksellä nähtävissä vaan jotain jää ikään kuin verhon taakse.

Kommentit

  1. Itse olen lukenut Kummulta Loisteen, joka jossain määrin jäi minulta käsittämättä. Ehkä tietty mystisyys on kirjailijan tyyli. Minua se ei kuitenkaan oikein miellyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kirjailijalta muuta aiemmin lukenut kuin yhden novellin, joten en osaa verrata mihinkään.

      Poista
  2. Aloitin silloin Loistetta, kun se tuli minulle arvostelukappaleena, enkä päässyt imuun ollenkaan. Tämä kiinnostaa erikoisuudellaan, mutta mä kyllä vähän toivoin että olisit kertonut mistä tässä ON kysymys 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😁 olisi varmaan pitänyt yrittää sitä muotoilla mutta on tietysti se vaara, että olen ymmärtänyt koko jutun ihan toisin kuin moni muu 🙃

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse