Siirry pääsisältöön

Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun

Sentti sentiltä tamma ponnisti ylös, kohta näkyisivät jo kaviotkin mutta minä etsin katseellani kadonnutta miestä. Näin hänet kaikkialla, kuulin äänen unissakin. Etenkin unissa.

Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun
Tammi 2023
256 sivua

Isä katoaa, jälleen kerran. Isot puheet ja levoton meno ovat olleet varoitusmerkkejä tyttärelle, joka lähtee isänsä perään. Matkatessaan kesäisessä Suomessa tytär palaa menneisyyteensä ja tarkastelee elämäänsä, maniaan taipuvaisen miehen lapsena, joka on menettänyt äitinsä jo vuosia sitten.

Kun tytär etsii isäänsä ja yrittää saada tämän hoidettavaksi, pitäisi samaan aikaan saada pysähtyä ja suunnata katsetta tulevaan. Kun isän maailma on kaoottinen ja tytär on uuden äärellä, tulee väistämättä miettineeksi maanisuuden periytymistä ja oman mielen terveyttä. 

Liukasliikkeisen isän perässä kulkeminen tuntuu ajoittain toivottomalta, vaikka tytär onkin oppinut vuosien kokemuksella ennakoimaan isän liikkeitä. Moni käskee luovuttamaan takaa-ajon, mutta se ei ole helppoa, kun huoli isästä kasvaa ja tuntuu, että jonkun täytyy pitää miehestä huolta, estää suuruudenhullut suunnitelmat.

Satu Vasantolan kolmas romaani Kun isä osti Merenkurkun on fiktiivinen teos, jonka taustalla on kirjailijan omia kokemuksia. Siinä muotoutuu murheellisen sävyinen kuva siitä, miten mielenterveyden ongelmat kaatuvat omaisten harteille ja miten läheiset joutuvat jopa ohjeistamaan heitä, joiden pitäisi periaatteessa tietää paremmin. Romaani muistuttaa siitä, että mielen pulmien hoitaminen ei ole edelleenkään mutkatonta, vaikka niistä koko ajan enemmän keskustellaankin.

Minulta teoksen lukeminen vei aikaa. Ei siksi, että romaani olisi huono, päinvastoin: kuvauksessaan kertomus tulee niin vahvasti liki, että paikoin lukeminen on jopa raskasta. Sekä ilmaisussa että tapahtumissa on verevää voimaa, jonka äärellä koin tarvetta tauoille, vaikka ihailin suuresti niin kieltä kuin tarinankuljetustakin. Tematiikaltaan teos on sellainen, että sen ei pidäkään olla kevyttä luettavaa. Lukemisen arvoinen se kyllä on varsinkin, jos mielenterveys aiheena kiinnostaa.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 12. Kirjan nimi liittyy veteen.

Kommentit

 1. Tämä on listallani. Olen lukenut ne Vasantolan edellisetkin romaanit ja tykännyt oikein paljon, joten en halua tätäkään jättää väliin.
  Tuo sama Helmet-haasteen kohta on vielä itselläni auki, enpä ole tullut ajatelleeksi että tämäkin menisi siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän paljon Vasantolan tavasta kirjoittaa ja myös siitä, että hän rohkenee tarttua raskaisiinkin aiheisiin. Silti teokset eivät tukahdu painonsa alle.

   Poista
 2. Olen lukenut ja tykännyt Vasantolan edellisistä. Tämäkin kiinnostaa, mutta jokin aihepiirissä on tökkinyt, enkä ole oikein saanut kiinni, että mikä.
  Mutta nyt tekstisi luettuani mieleen tuli, että ehkä ounastelen jotenkin hankalaa lukukokemusta. Täytyy varmaan testata ja todeta itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihepiiri on kyllä raskas, ja minäkertojan isä siinä määrin raskas hahmo, että hänen vuokseen lukeminen uuvutti välillä. Kannattaa tosiaan testata ja todeta itse, miltä kertomus vaikuttaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum