Siirry pääsisältöön

Tittamari Marttinen: Tunturit takapihalla – Kun lähdin Lappiin

Ylitornion mökillä annoin pitkästä aikaa itselleni luvan hengähtää, olla hetken kirjoittamatta, olla hetken stressaamatta, ja vain elää luonnossa, kokea sitä. Minulle oli tullut paha tapa suorittaa elämää, laskea jo heti aamusta ahdistuneena velvollisuuksia, jotka olisi hoidettava. Yhtäkkiä sainkin istua takan ääressä lukemassa tai katsella rauhassa ikkunan takana pimenevää maisemaa. Muu ei ollut muuttunut, ainoastaan asenteeni. Työt eivät karanneet, vaikka annoin itselleni välillä mahdollisuuden levätä ja elpyä.

Tittamari Marttinen: Tunturit takapihalla
– Kun lähdin Lappiin
Kirjapaja 2023
kansi Satu Kontinen
206 sivua

Tittamari Marttinen kertoo tietokirjassaan Tunturit takapihalla – Kun lähdin Lappiin kokemuksistaan pohjoiseen muuttamisesta. Teoksesta ei kuitenkaan kannata lähteä etsimään tietoa siitä, miten muutto eteläisestä Suomesta Lappiin konkreettisesti toteutuu, vaan ennemminkin kyseessä on kokoelma havaintoja siitä, mitä on elää Pohjois-Suomessa ja mikä kaikki on muuttunut, kun vuosikymmenten elo pääkaupunkiseudulla on jäänyt taakse.

Täytyy myöntää, että alkuun hämmennyin kirjan äärellä. Tunturit takapihalla on nimittäin kovin fragmentaarinen, kuin kokoelma välähdyksiä nähdystä, koetusta ja ajatellusta. Mirja Nylanderin kehittämästä metsäkellintämenetelmästä hypätään yllättäen pohtimaan pohjoisen ihmisten puheiden Lapin-lisää; poliisin edustusporo vaihtuu äkkiä pieneen Pakisjärven kylään.

Kuitenkin kun pääsen tutuksi rakenteellisten ratkaisujen kanssa, hyväksyn ne ja myös pidän niistä. Eihän elämä ylipäätään ole juonellinen näytelmä vaan pikemminkin kokoelma hetkiä, jotka eivät useinkaan juuri liity toisiinsa. Mielellämme vain pyrimme rakentamaan elämästäkin tarinaa, joka alkaa jostain ja etenee jonkinlaista loogista polkua pitkin kohti loppua.

Tittamari Marttinen ei pakota elämää Lapissa tietynlaiselle selkeälle tielle tai edes polulle vaan lukijana pääsee hyppelemään kirjailijan rinnalla asiasta ja havainnosta toiseen. Esille tulee esimerkiksi lappilaisia taiteilijoita, perinteisiä tarinoita ja tavallista arkea, vaellus- ja ruokavinkkejä. Tärkeässä osassa on tietenkin luonto, Lapissa kun ollaan, ja erityisen paljon nautiskelinkin lukiessani siitä, miten kirjailija kuvaa luontokokemuksiaan – revontulia ja pakkasen jälkiä, kevätaurinkoa ja kaamosta. 

Arjen kauneus on ympäröivän maiseman kauneutta. Kykyä ihailla sitä kauneutta, mitä ympärillään näkee: ei siihen voi liikaa tottua, ei voi vain kulkea ohi huomioimatta sitä.

Tunturit takapihalla -kirjan kansien väliin on taltioitu Lapin mystiikkaa mukavalla tavalla: pohjoisen lumoa ei tuputeta lukijalle väkisin vaan se syntyy hetkistä ja huomioista. Teosta voi suositella lämpimästi pohjoisen tunnelmointia kaipaavalle.

Kirja kertoo paitsi Lapissa asumisesta myös elämäntahdin hidastamisesta, uudenlaisen asenteen omaksumisesta. Sellaisesta haaveilen – pohjoisessa, etelässä, jossain siltä väliltä – joten Helmet 2023 -lukuhaasteessa Tunturit takapihalla asettuu kohtaan 32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet.

Kommentit

 1. En ole koskaan käynyt Lapissa. Marttisen tuotantoon voisi kyllä joskus tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmasti joskus lukenut Marttiselta jotain lanua mutta siitä on aikaa. Nyt kiinnostaisi hänen aikuisille suunnattu romaaninsa Avoimesti sinun, se on ilmeisesti hiljattain ilmestynyt myöskin.

   Poista
 2. Tämä on äänikirjalistallani. Olen asunut Lapissa 1,5 vuotta ja se jätti ihan eri tavalla muistijäljen kuin sitä edeltäneet suht samanmittaiset pätkät Mikkelin naapurissa ja Joroisissa. Niinpä kiinnostaa kuulla välähdyksiä Marttisen elämästä pohjoisessa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on sitten erityinen tulokulma tähän teokseen! kiinnostaisikin kuulla, mitä ajatuksia tästä sinulla herää.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse