Siirry pääsisältöön

Jani Toivola: Poika ja rohkeusloikka

Roni yrittää muistaa äidin sanat rohkeudesta. Jännityksen läpi voi kävellä… Hän muistuttaa vielä varmuudeksi, että äidin pitää odottaa eteisessä, eikä hän saa poistua mihinkään. 

Jani Toivola: Poika ja rohkeusloikka
kuvitus Saara Obele
Otava 2023
40 sivua

Roni on alakouluikäinen ja menossa sirkuskouluun. Uusi harrastus jännittää, ja mieluummin Roni jäisi sirkuskoulusta pois. Ainakin voi yrittää kävellä hitaammin, mutta silti on uskallettava mennä uuteen paikkaan ja kohdattava uusia ihmisiä. Onneksi äiti on mukana ja odottaa eteisessä sirkuskoulun ajan. 

Sirkuskoulussa rohkeus joutuu eri tavoin koetukselle, ja Ronia pelottaa. Pian hän kuitenkin saa huomata, että muitakin saattaa pelottaa eikä pelko ole läsnä joka tilanteessa. Ronikin voi ehkä uskaltaa ottaa rohkeusloikan.

Jani Toivolan Poika ja rohkeusloikka on viehättävän lempeä ja rohkaiseva kertomus pelosta ja rohkeudesta. Se muistuttaa kauniisti siitä, että pelot voivat liittyä monenlaisiin tilanteisiin ja että rohkeakin voi pelätä – ja päinvastoin. Päähenkilö Ronin ajatuksia ja tunteita kuvataan sopivan selkeästi, joten hänen hahmoonsa on helppo lukijan samaistua.

Saara Obelen kuvitus tukee tekstiä luontevasti. Värikäs ja ilmeikäs kuvitus miellyttää silmää ja kerronnasta välittyy miellyttävää ymmärrystä. Poika ja rohkeusloikka sopii mainiosti pelon ja jännityksen tunteista keskustelemisen innoittajaksi.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 15. Kirjan nimessä on ja-sana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat