Siirry pääsisältöön

Melissa Febos: Mitä on olla tyttö

Nyt nuo hetket näyttävät todistavan, että itsensä rakastaminen on vaistomaista ja yhtä eläimellistä kuin mikä hyvänsä minän toiminta. Alkukantaista kiintymystäni ei voinut hävittää, ainoastaan tukahduttaa jatkuvalla valvonnalla. Itseinhoni ei ollut itse tuotettua. Se ilmensi kehoni ulkopuolista ympäristöä, jota myöhemmin ymmärsin voivani muuttaa. 

Melissa Febos: Mitä on olla tyttö
Atena 2023
alkuteos Girlhood 2021
suomentanut Suvi Kauppila
240 sivua

Melissa Febosin Mitä on olla tyttö on rankka ja suuresti ajatuksia herättävä, omakohtainen teos siitä, mitä on elää naisena nykymaailmassa. Se on vaikuttava ja hyvin kirjoitettu, ja se on kirja, jonka lukeminen olisi hyväksi oikeastaan kenelle tahansa sukupuolesta riippumatta.

Feministinen teos sisältää esipuheen ja prologin lisäksi seitsemän laajaa esseetä. Niissä käsitellään esimerkiksi naisen kehoa ja siihen suhtautumista, ruumiillisuutta, naisiin kohdistuvaa häirintää ja tunnetyötä, jonka tavoitteena on tehdä ennen kaikkea miehen olo mukavaksi. Ytimessä on se, miten naissukupuoli on monessa tilanteessa suhtautumista määrittävä tekijä ja miten patriarkaatti saa naisen pelkäämään ja kokemaan olonsa epämukavaksi. Se saa naisen jopa kokemaan syyllisyyttä uhriksi joutumisesta: kukapa ei olisi törmännyt ajatukseen, että esimerkiksi raiskaus on jollain tapaa uhrin syytä?

Mitä on olla tyttö osoittaa ravistelevasti, miten syvällä epätasa-arvoisuus ja naisiin kohdistuva alentuva käytös ovat kulttuurissamme. Febosin omat kokemukset ja havainnot yhdistyvät vaikuttavasti viittauksiin muun muassa kulttuurihistoriaan ja psykologiaan. Esimerkeillään kirjailija osoittaa, miten esimerkiksi elokuvateollisuus rakentaa käsityksiä naisista ja miehistä sekä heidän suhteistaan.

Kaikkeen teoksessa en samaistu, sillä kirjailija on elänyt kovin erilaisessa maailmassa kuin minä. Febos kuitenkin sanoittaa taitavasti monenlaista tunnistettavaa ja herättää useita oivalluksia auttaen ymmärtämään, miksi maailma on edelleen sellainen kuin se on kaikista tasa-arvopyrkimyksistä huolimatta. Olennaisinta on oivallus siitä, miten monin tavoin epätasa-arvo on syvällä rakenteissamme ja meissä ja miten me myös itse toisinnamme patriarkaatin tavoitteita, ellemme pysähdy syvään juurtuneita käsityksiämme kriittisesti tarkastelemaan.

Kriittisyyden Febos toden totta hallitsee. Mitä on olla tyttö on äärimmäisen tärkeä, viisas ja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Suorastaan tajunnanräjäyttävä.

Muualla: Kirjakasta ja Amman lukuhetki.

Kommentit

  1. Mää ootan, että saan tän kirjastosta. Aihe kiinnostaa niin paljon! Jo ihan sen takia, että oon kasvanu ja kasvatettu tytöksi ja miten monin tavoin se onkaan vaikuttanu mun elämään ja ajatuksiin ja asenteisiin ja kaikkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja koska tyttöys on erottamaton osa omaa elämää, ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten moneen asiaan sukupuoli vaikuttaa. Siinä mielessä tämä on herättelevä teos.

      Poista
  2. En usko että tulee mun lukulistalle, mutta tosiaan, me kaikki eletään niin erilaisessa maailmassa. Siihen kun vielä lisätään se miten eri tavalla me koetaan asiat mitä ympärillä tapahtuu vaikka me oltaisiin yhdessä, samassa hetkessä jollain kärpäsenkakan kokoisella pläntillä maailmassa tai sitten sen eri puolilla/ mitä meille tapahtuu tai mitä me odotetaan elämältä ja miten meidän odotukset milloinkin toteutuu / mitä meiltä odotetaan vai odotetaanko, miten meidät on kasvatettu ja kaikki mahdolliset variaatiot mitä eri kulttuureista ja uskonnoista löytyy ja niissä eri sukupolvet ja niihin kaikki tuo sama subjektiivinen kokeminen päälle, niin jestas.

    VastaaPoista
  3. Tämä herätti kyllä ihan valtavan paljon ajatuksia. Puhuin kirjasta lakkaamatta sitä kuunnellessa ja sen jälkeenkin olen miettinyt sen käsittelemiä aiheita paljon. Vaikka tosiaan kirjailjan elämänpolku on aika lailla erilainen kuin oma ja kaikkeen ei osaa samaistua, niin yllättävän moneen asiaan kuitenkin. Esimerkiksi halikerhon ja kirjailian tuntemusten kuvaus oli aika pysäyttävä kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin herätti. Ihailen todella paljon sitä, miten avoimesti ja jopa raadollisesti Febos kirjoittaa. Jos kaikkea olisi siloiteltu salonkikelpoisemmaksi, olisi lukukokemus varmasti ollut valjumpi. Tämä on niitä teoksia, jotka olisi kiva saada omaan hyllyyn, jotta kirjan äärelle voisi palata uudelleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse