Siirry pääsisältöön

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Suomen kielen kurssilaisten rivit alkoivat harveta. Ihmiset todellakin muuttivat Suomeen juhannusjuhlissa kuullun kutsun rohkaisemina. Vera puhui asiasta Georgille, jonka tutkimusmatka Baikalille oli peruuntunut ja tiedekunnan varat jäädytetty. He elivät ystäviltä saaduilla lainarahoilla, ryyneillä ja Ninan koulussa jaettavan ruoka-avun säilykkeillä. Ehkä heidänkin kannattaisi alkaa koota tarvittavia papereita. Ihan varmuuden vuoksi, vaikka eivät he olleet mihinkään muuttamassa. Mitä he siellä vieraassa maassa tekisivät? Ei heitä siellä kukaan odottanut. Mutta jos tilanne muuttuisi vielä huonommaksi, olisi ainakin joku pakotie.

Anna Soudakova: Varjele varjoani
Atena 2022
kansi Laura Noponen
277 sivua

Anna Soudakovan toisinkoinen Varjele varjoani kertoo maahanmuuttajaperheen tarinaa kahden sukupolven kautta. Vera ja Georgi rakastuvat 1980-luvulla ja perustavat perheen. Heidän tyttärensä Nina on lapsi, kun olot Pietarissa alkavat käydä yhä kehnommiksi ja perhe tekee päätöksen: he muuttavat Suomeen, koska inkeriläisille se on mahdollista.

Nina pystyy sopeutumaan uuteen kotimaahan vanhempiaan mutkattomammin. Aikuisille kotoutuminen on vaikeampaa, ja he etsivätkin turvaa muista itärajan takaa tulleista.

Yksinäisyys ja ulkopuolisuus ovat ajaneet heidät tänne. Kun kaikki ympärillä on tuskallisen hienoa mutta vierasta, kun itsensä tuntee avaruusolioksi, epämääräiseksi möykyksi jonkun toisen omistamassa maailmassa, odottamatta kuullut tutut sanat, eläväisen intonaation nuotit keskellä ruokakaupan käytävää pakottavat tarttumaan hihasta, seuraamaan puhujaa.

Nina kasvaa kohti aikuisuutta Turussa ja puntaroi asemaansa kahden kulttuurin välissä. Pidän romaanissa erityisesti siitä, miten vivahteikkaasti venäläisyys on osa Ninan elämää. Hän elää Suomessa kantaen mukanaan taustaansa, ja tämä kaikki tuntuu luontevalta, ei lainkaan päälleliimatulta. Eri kulttuurit limittyvät ja ovat arkea, ja samalla mukana kulkee menneisyys muistoineen ja taakkoineen.

Varjele varjoani on tärkeä romaani erityisesti tässä ajassa, kun monet ihmiset joutuvat jättämään sekä läheisensä että kotinsa ja muuttamaan aivan uuteen maahan. Romaani tarjoaa tunteita herättävän näkymän siihen, minkälaista on elää uudessa maassa, kun asiointi sosiaalitoimistossa on paitsi arkipäivää myös nöyryyttävää ja kun oikeastaan kaikki on aloitettava alusta. 

Romaanin kieli on tavattoman kaunista. Kertomuksessa on melankoliaa ja haikeutta, ja ne sekä moninaiset henkilöhahmot vetoavat niin, että lukemisen lähestyessä loppuaan huomaan melkein pidättäväni henkeä. Ensinnäkin siksi, että toivon keskeisille henkilöille hyvää, ja toiseksi siksi, että viipyisin romaanin maailmassa mielelläni pidempäänkin.

Savupiipun takana, valkean yön pimeimpänä hetkenä Nevan yllä nousee kolme suurta siltaa. Ne päästävät suuret laivat kulkemaan eteenpäin. Äänitorvet kajahtavat muutaman kerran.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Varjele varjoani oli yksi Toisinkoinen-kilpailun finalisteista.

Kommentit

  1. Luimme kirjan yrityslukupiirissäni ja kirjassa oli paljon hyvää ja avartavaa. Olen lukenut myös Soudakovan esikoisen, joten Turku-osuus tuntui toistolta. Sen sijaan Leningradin kommunalkasta ja niistä ihmisistä olisimme mielellämme lukeneet enemmänkin. Hän on upea tunnelman kuvaaja ja aivan kuten sanoit, kirja on ajankohtainen ja pisti ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommunalka-aika on romaanissa hyvin kiinnostava, ja siitä olisi tosiaan voinut lukea enemmänkin. Toisaalta siinä oli myös jotain erakkoluonnetta ahdistavaa, kun ihmiset asuivat niin tiiviisti. Soudakova on tosiaan taitava luomaan tunnelmaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse