Siirry pääsisältöön

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Suomen kielen kurssilaisten rivit alkoivat harveta. Ihmiset todellakin muuttivat Suomeen juhannusjuhlissa kuullun kutsun rohkaisemina. Vera puhui asiasta Georgille, jonka tutkimusmatka Baikalille oli peruuntunut ja tiedekunnan varat jäädytetty. He elivät ystäviltä saaduilla lainarahoilla, ryyneillä ja Ninan koulussa jaettavan ruoka-avun säilykkeillä. Ehkä heidänkin kannattaisi alkaa koota tarvittavia papereita. Ihan varmuuden vuoksi, vaikka eivät he olleet mihinkään muuttamassa. Mitä he siellä vieraassa maassa tekisivät? Ei heitä siellä kukaan odottanut. Mutta jos tilanne muuttuisi vielä huonommaksi, olisi ainakin joku pakotie.

Anna Soudakova: Varjele varjoani
Atena 2022
kansi Laura Noponen
277 sivua

Anna Soudakovan toisinkoinen Varjele varjoani kertoo maahanmuuttajaperheen tarinaa kahden sukupolven kautta. Vera ja Georgi rakastuvat 1980-luvulla ja perustavat perheen. Heidän tyttärensä Nina on lapsi, kun olot Pietarissa alkavat käydä yhä kehnommiksi ja perhe tekee päätöksen: he muuttavat Suomeen, koska inkeriläisille se on mahdollista.

Nina pystyy sopeutumaan uuteen kotimaahan vanhempiaan mutkattomammin. Aikuisille kotoutuminen on vaikeampaa, ja he etsivätkin turvaa muista itärajan takaa tulleista.

Yksinäisyys ja ulkopuolisuus ovat ajaneet heidät tänne. Kun kaikki ympärillä on tuskallisen hienoa mutta vierasta, kun itsensä tuntee avaruusolioksi, epämääräiseksi möykyksi jonkun toisen omistamassa maailmassa, odottamatta kuullut tutut sanat, eläväisen intonaation nuotit keskellä ruokakaupan käytävää pakottavat tarttumaan hihasta, seuraamaan puhujaa.

Nina kasvaa kohti aikuisuutta Turussa ja puntaroi asemaansa kahden kulttuurin välissä. Pidän romaanissa erityisesti siitä, miten vivahteikkaasti venäläisyys on osa Ninan elämää. Hän elää Suomessa kantaen mukanaan taustaansa, ja tämä kaikki tuntuu luontevalta, ei lainkaan päälleliimatulta. Eri kulttuurit limittyvät ja ovat arkea, ja samalla mukana kulkee menneisyys muistoineen ja taakkoineen.

Varjele varjoani on tärkeä romaani erityisesti tässä ajassa, kun monet ihmiset joutuvat jättämään sekä läheisensä että kotinsa ja muuttamaan aivan uuteen maahan. Romaani tarjoaa tunteita herättävän näkymän siihen, minkälaista on elää uudessa maassa, kun asiointi sosiaalitoimistossa on paitsi arkipäivää myös nöyryyttävää ja kun oikeastaan kaikki on aloitettava alusta. 

Romaanin kieli on tavattoman kaunista. Kertomuksessa on melankoliaa ja haikeutta, ja ne sekä moninaiset henkilöhahmot vetoavat niin, että lukemisen lähestyessä loppuaan huomaan melkein pidättäväni henkeä. Ensinnäkin siksi, että toivon keskeisille henkilöille hyvää, ja toiseksi siksi, että viipyisin romaanin maailmassa mielelläni pidempäänkin.

Savupiipun takana, valkean yön pimeimpänä hetkenä Nevan yllä nousee kolme suurta siltaa. Ne päästävät suuret laivat kulkemaan eteenpäin. Äänitorvet kajahtavat muutaman kerran.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Varjele varjoani oli yksi Toisinkoinen-kilpailun finalisteista.

Kommentit

  1. Luimme kirjan yrityslukupiirissäni ja kirjassa oli paljon hyvää ja avartavaa. Olen lukenut myös Soudakovan esikoisen, joten Turku-osuus tuntui toistolta. Sen sijaan Leningradin kommunalkasta ja niistä ihmisistä olisimme mielellämme lukeneet enemmänkin. Hän on upea tunnelman kuvaaja ja aivan kuten sanoit, kirja on ajankohtainen ja pisti ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommunalka-aika on romaanissa hyvin kiinnostava, ja siitä olisi tosiaan voinut lukea enemmänkin. Toisaalta siinä oli myös jotain erakkoluonnetta ahdistavaa, kun ihmiset asuivat niin tiiviisti. Soudakova on tosiaan taitava luomaan tunnelmaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...