Siirry pääsisältöön

Sayaka Murata: Maan asukit

Meistä ei ollut tullut luonnolliseen tapaan osia lapsuudessani kuvittelemaani Tehtaaseen, vaan olimme todellakin onnistuneet pakenemaan sukulaisten, ystävien ja naapuruston katseita. Kaikki uskoivat Tehtaaseen, joka aivopesu heidät seuraamaan käskyjään. Ihmiset käyttivät kehossaan olevia elimiä Tehtaan vuoksi, puursivat sen eteen. Minä ja mieheni emme olleet antaneet muokata miehiämme perin pohjin. Täysin aivopesty ihminen oli pakotettu jatkamaan roolissaan, ettei häntä karkotettaisi Tehtaasta.

Sayaka Murata: Maan asukit
Gummerus 2022
alkuteos Chikyū seijin 2018
suomentanut Raisa Porrasmaa
238 sivua
äänikirjan lukija Vuokko Hovatta
kesto 6 t 19 min

Sayaka Murata tuli minulle tutuksi, kun sain kustantajalta luettavaksi Lähikaupan naisen. En aivan täysin innostunut romaanista mutta se jäi erityislaatuisena vahvasti mieleeni. Niinpä kiinnostuin Maan asukeista myös, ja kun se tuli vastaan lukuaikapalvelussa, klikkasin sen kuunneltavaksi.

Lähikaupan nainen kritisoi sitä, miten suuria vaatimuksia ympäristö ihmisille saattaa asettaa. Nyt ollaan jossain määrin saman asian äärellä mutta meno on entistä kärjistetympää.

Maan asukkien päähenkilö Natsuki on aina ollut erikoinen. Yhteys omaan lapsuudenperheeseen on ohut, ja ainoa Natsukia ymmärtävä ihminen tuntuu olevan serkku Yū. Tämä on kertonut olevansa peräisin Pohapipinpobopia-planeetalta. Natsuki on omasta mielestään taikurityttö, joka on saanut taikavoimansa pehmolelultaan Pyūtolta. 

Natsuki aiheuttaa serkkunsa kanssa suurta pahennusta ja heidän tiensä eroavat vuosiksi. Vielä yli kolmekymppisenäkään Natsuki ei kuitenkaan ole asettunut aloilleen sillä tavoin kuin hänen perheensä toivoisi. Hän elää lumeavioliitossa ja vastustaa voimallisesti ennalta määrättyä elämänkaavaa, ajatusta siitä, että hänen pitäisi täyttää jokin yhteiskunnallinen tehtävä.

Maan asukit on absurdi, häiritsevä, provosoiva ja shokeeraava. Se kyseenalaistaa ansiokkaasti hyvän elämän normeja ja muistuttaa, että elämää pitäisi saada elää toisinkin. Se, miten Natsukia kohdellaan lapsuudestaan lähtien, on kauhistuttavaa ja raastavaa. Hänet yritetään pakottaa muottiin, eikä lopputulos ole kovin kaunista katseltavaa.

Natsuki ajattelee olevansa avaruusolento. Hän katselee ”maan asukkeja” sivullisena ja sellaisena hän haluaakin pysyä. Mitä kauempana yhteiskunnasta, sen parempi. Lopulta hän ajautuu etäälle myös ihmisyydestä – loppua kohden meno on jo hyvinkin hurjaa.

Kun olin saanut romaanin kuunneltua loppuun, tokaisin kuunnelleeni juuri ällöttävän kertomuksen. Maan asukit ravistelee ja jää takuulla mieleen, halusin tai en. Se käsittelee rankkoja asioita seksuaalisesta hyväksikäytöstä kannibalismiin eikä jätä kylmäksi. Seuraavaksi kuitenkin jotain vähemmän repivää, kiitos.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta.

Kommentit

 1. Tämä kirja kyllä kiinnostaa, koska pidin Lähikaupan naisesta hyvinkin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en varsinaisesti hurmaantunut Lähikaupan naisesta, mutta mieleen se jäi. Tämän kanssa vähän sama juttu; on tosi taidokas mutta myös siinä määrin häiritsevä, että en oikeastaan voi sanoa tästä pitäneeni.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ehkä kannattaa kokeilla? Jos heti alussa alkaa tökkiä, voinee suosiolla jättää kesken. Meno kun muuttuu rajummaksi tarinan edetessä.

   Poista
 3. Onpa erikoisen oloinen kirja. Lähikaupan nainen jäi minulla kesken, en oikein päässyt sen maailmaan sisään. Tämä Muratan uusin käännös ei aiheensa puolesta kuulosta aivan minun kirjaltani, mutta toisaalta pidän Vuokko Hovatan äänestä joten kenties kokeilen tätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on minusta vielä erikoisempi maailma kuin Lähikaupan naisessa, joka jäi minusta vähän etäälle. Olisipa kiva kuulla ajatuksiasi, jos päädyt tätä kokeilemaan.

   Poista
 4. Minä taas pidin tästä kovasti. Mielestäni tässä irvitään (lopussa irvokkaastikin) massojen valinnoille, jotka tukehduttavat kaiken muunlaisen. Teemoina minusta on ulkopuolisuus ja erilaisuus suhteessa normiin ja miten se haluttaisiin kitkeä pois. Itse en kokenut tätä mitenkään shokeeraavana, mutta niin me lukijat koemme asiat eri tavoin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia teemoja löysin ja pidän ihan tarpeellisena sitä normien noudattamisen (ja myös normeihin pakottamisen) kritiikkiä. Mulle vain se irvokkuus oli liikaa, herkkänahkainen kuin olen. Mutta hyvin ymmärrän, että moni nimenomaan pitää tuollaisesta kohtuullisen rajusta ravistelusta. :)

   Poista
 5. Minä tavallaan pidin Lähikaupan naisesta ja on metkaa nähdä miten todella erilaisen kirjan Murata sitten kirjoitti. Tähän en kuitenkaan ole ajatellut tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ajatellut ensin mutta niin vain tuli tartuttua :D Enkä ole ihan varma, oliko se hyvä ratkaisu mutta tulipahan kuunneltua :)

   Poista
 6. Olen nähnyt tämän kannen siellä täällä, mutten yhtään tiennyt, millaisesta kirjasta on kyse. No nytpä sitten tiedän! Kuulostaa sinänsä kiinnostavalta, mutta kannibalismi ja seksuaalinen hyväksikäyttö ei nyt oikein innosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vaatinee oikeanlaisen hetken monen lukijan kohdalla. En varmaan olisi loppuvuodesta kyennyt jatkamaan tätä alkua pidemmälle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama