Siirry pääsisältöön

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

Kun pohjoistuuli laantui, ympäristöön laskeutui osittainen rauha. Kuistilta lankeavassa valossa näin poikien huojahtelevat päät, kaksi tummempaa päätä, kolmannen, joka kimmelsi kuin hopea. Ikkunasta katsottuna he olivat lähes toistensa kopioita, kaikki kolme tekivät käsivarsillaan ympyräliikettä. Sitten yksi heistä asettui altaan keskelle kellumaan selällään. Tuo odottamaton näky vedestä pilkistävästä alastomasta vartalosta kuivasi kurkkuani, vaikka se oli oikeastaan vain varjoihin kätkeytynyt mielikuva, joka oli noussut alitajunnastani.

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän
Aula & Co 2021
italiankielinen alkuteos Divorare il cielo
suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä
kansi Laura Noponen
586 sivua

Paolo Giordanon romaani Jopa taivas on meidän vie Italiaan, maaseudulle nuoruuden huolettomiin kesiin ja vuosiin, joiden aikana romaanin henkilöistä kasvaa aikuisia. Romaani kertoo paitsi kasvusta ja muutoksesta, myös unelmista ja ystävyydestä.

Romaanin minäkertoja on Teresa, joka on alkutapahtumien aikaan teini-ikäinen. Tuolloin hänen ja hänen isänsä kesänviettopaikkaan Apuliaan, mummin huvilalle, saapuu keskellä yötä poikakolmikko. Pojat hyppäävät uima-altaaseen ja ilakoivat, kunnes Teresan isä ajaa heidät pois. Tapahtumat ovat alkusysäys ystävyydelle, joka kurottuu vuosien ja vuosien päähän ja vie Teresan, Bernin, Nicolan ja Tommason monenlaisiin elämänvaiheisiin, kohti toisiaan ja unelmiaan ja toisaalta myös loitolle niin toisistaan kuin haaveistaan.

Kun vuodet vierivät ja maailma vie nelikon jäseniä eri suuntiin, yksi kuitenkin on ja pysyy. Se on Nicolan isän maatila, jossa myös Bern ja Tommaso viettävät kesiään. Karismaattinen Cesare, Nicolan isä, on nuorille eräänlainen mentori, syvästi uskonnollinen mies, joka opastaa nuoria suojattejaan Raamattuun tukeutuen.

Paljolti tarinassa on kysymys muistoista. Romaanin nyhyhetkessä Teresa ja Tommaso viettävät jouluyötä Tommason asunnolla, ja yön aikana he puhuvat puhumasta päästyään siitä, mitä heille kaikille tapahtui. Teresan muistoihin kiinnittyy siis Tommason kerronta ajoista, jotka eivät olleet Teresan aikoja. Muistoissa käydään lävitse niin aktivismia luonnon hyväksi, ihanteiden mukaista elämäntapaa kuin myös Bernin ja Teresan välistä suhdetta lapsettomuuden varjossa.

Kirjan rakenne asettaa vaatimuksensa, sillä luvut ovat kovin pitkiä eikä lukijalle juuri tarjota hengähdyshetkiä: kerronta etenee tapahtumasta ja teemasta toiseen saumattomasti ilman suurempia taukoja.

Alkuun minulta vie aikaa päästä kiinni tarinan maailmaan ja rytmiin. Mutta kun kertomuksen lumo saa minut valtaansa, tuntuu vaikealta jättää lukemista kesken – toisaalta kaipaan hengähdystaukoa, toisaalta palan halusta tietää, miten poikakolmikon ja Teresan käy. Kiinnostun henkilöistä ja heidän taipaleestaan elämän kivikkoisella polulla, ja liikutun tarkastellessani sitä, mihin polku heitä vie. Tarinaa ei todellakaan voi moittia ennalta arvattavaksi vaan kaikkea muuta: kokonaisuus yllättää, sykähdyttää ja koskettaa. Se jättää jälkeensä haikeansuloisen olon ja saa pohtimaan elämää, unelmia ja rakkautta. Se saa pohtimaan myös sitä, mitä kaikkea on lupa tavoitella ja miksi. 

Jopa taivas on meidän on hienosti kerrottu romaani, joka jättää jälkeensä paljon ajatuksia. Se on niitä romaaneja, joiden päätyttyä on vaikea tarttua uuteen kirjaan. Giordanon teos vakuuttaa ja jää mieleen: haikeuteen sekoittuu lohtua, ja se on tässä maailmanajassa tarpeen.

Kiitos kustantajalle ennakkokappaleesta!

Giordanon romaanista muualla: Kirjapöllön huhuiluja, Kulttuuri kukoistaaKirjojen kuisketta ja Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Tämä odottaa yöpöydällä lukemista. Tykkään kirjailijan teoksista. Alkulukujen yksinäisyys on yksi lemppareistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkulukujen yksinäisyyttä en minä ole tullut lukeneeksi, vaikka se saikin paljon myönteistä huomiota ja herätti kiinnostukseni. Muut kirjat vain ajoivat sen ohitse.

      Poista
  2. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit tästä. Minulle tämä oli varmaankin yksi vuoden parhaimmista lukukokemuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä jäi kyllä hyvä fiilis. Jotenkin jännän lämmin tunne tulee vieläkin, kun tarinaa ajattelee.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii