Siirry pääsisältöön

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää

Luke seisoo minun puolellani sänkyä, mitä ei tapahdu juuri koskaan. Hänellä on kädessään raskausvitamiinipurkki. Hän kohottaa sen ilmaan. Luke ravistaa vitamiinipurkkia ja saa aikaan muovisen helinän. Ääni on painava ja vaimea, koska purkki on täynnä. Ja se juuri on ongelman ydin.

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää
Otava 2021
alkuteos The Nine Lives of Rose Napolitano 2021
suomentanut Riie Heikkilä
kansi Lynn Buckley
389 sivua

Kukapa ei olisi joskus miettinyt omia elämänvalintojaan ja pohtinut, mitä jos...? Rose Napolitanon yhdeksän elämää on kiinnostava romaani siitä, mitä merkityksiä valinnoillamme ja ratkaisuillamme voi olla. Toisaalta se muistuttaa myös siitä, että kaikki ei suinkaan ole omissa käsissämme, vaikka sellaista saatammekin joskus itsellemme uskotella.

Romaanin päähenkilö on sosiologian professori Rose Napolitano. Työhönsä intohimoisesti suhtautuvan naisen elämän käännekohta on hetki, jolloin hänen miehensä Luke suuttuu huomattuaan, että vaimo ei ole lupauksestaan huolimatta syönyt raskausvitamiinejaan. Todellisuudessa Rose ei halua lasta, ei ole koskaan halunnut, mutta on luvannut miehelleen yrittää. Riita lapsen hankkimisesta kärjistyy kysymykseen vitamiineista.

Tästä riidasta lähtevät versomaan Rose Napolitanon valinnoista seuraavat erilaiset vaihtoehdot. Mitä tapahtuu, jos Rose pitää päänsä ja kieltäytyy yrittämästä raskautta? Tai mitä tapahtuu, jos Rose taipuu miehensä tahtoon? Onko olemassa valintoja, jotka johtavat onneen? Tai valintoja, jotka ovat ehdottoman vääriä?

Rose Napolitanon yhdeksän elämää onkin siinä mielessä mielenkiintoinen, että se herättää pohtimaan elämänvalintoja ja miettimään, mitä seurauksia valinnoillamme lopulta onkaan – ja kuinka paljon todella itse pääsemme vaikuttamaan elämämme suuntaan. Jollain tapaa kuitenkin tuntuu, että Freitas jättää aika paljon hyviä teemoja syvemmin käsittelemättä ja kokonaisuus jää pintapuoliseksi. Toki yhdeksän vaihtoehtoa tuovat jo itsessään paljon sisältöä tarinaan, mutta aika usein olisin toivonut, että joidenkin teemojen äärelle olisi syvennytty enemmän. Ehkä elämiä olisi voinut olla vähemmän? 

Arvioita silmäillessäni huomasin, että moni oli innostunut Rose Napolitanon elämänvalintojen seuraamisesta, joten olen penseyteni kanssa varmaan vähemmistössä. Ei romaani huono ole, mutta toivoin sisällöltä enemmän syvyyttä. Nyt jää tunne, että isoja asioita hipaistaan mutta mahdollisuuksia ei hyödynnetä.

Donna Freitasin romaanista muualla: Luetut.net, Kirjanmerkkinä lentolippu, Kirjakko ruispellossa ja Kirjavinkit.

Keski-kirjastojen lukuhaaste 2021: 23. Kirja on luettu jossain lukupiirissä.

Kommentit

  1. Tässä on kyllä varsin hyvä idea, sääli jos sitä on käytetty jotenkin puolivillaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni on tästä kyllä pitänyt. Ehkä luin vähän liian kriittisesti :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...