Siirry pääsisältöön

Maria Pettersson: Historian jännät naiset

 – Minä odotan. 24-vuotias Milunka Savić seisoo asennossa komentavan upseerin edessä. Hän on monesta pahasta paikasta selvinnyt, kokenut, tovereidensa arvostama sotasankari. Se ei välttämättä auta, sillä hänen sukupuolensa on paljastunut. Serbian armeijassa ei olekaan taistellut huimapäinen nuorimies Milun Savić vaan maalaistyttö Milunka.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset 
– merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja
Atena 2020
502 sivua

Maria Petterssonin Historian jännät naiset on monin tavoin huikea teos. Kirjaan on koottu vaikuttavan ja laajan taustatyön tuloksena kymmenien naisten pienoiselämäkerrat, teos on ulkoasultaan upea ja sisällöltään vakuuttava. En ihmettele lainkaan Petterssonin kirjan saamaa suosiota ja näkyvyyttä. 

Teos on jaettu seitsemään osioon, joissa esitellään erilaisia naisia tieteestä taiteeseen ja urheiluun, hallitsijoista aktivisteihin ja toisinajattelijoihin sekä rikollisiin ja virkavaltaan. Oman osionsa saavat myös sotilaat ja vakoojat sekä tutkimusmatkailijat ja seikkailijattaret.

Jokaisesta naisesta kerrotaan muutaman sivun verran. Olennaista tietenkin on, miksi heidän on syytä jäädä muistiin, ja syitä toden totta löytyy. Petterssonin esittelemiä naisia yhdistää sisukkuus ja tahto ylittää aikansa rajoja, tulla esille miesten selkien takaa. Kiintoisaa on, että moni heistä on todella vaikuttanut historiaan, mutta silti he ovat jääneet miesten varjoon. Miksi näin? Teoksen innoittajana onkin esipuheen mukaan kirjailijan pettymys siitä, miten hänen lapsuudessaan historiankirjat sivuuttivat naiset lähes täysin. Tätä epäkohtaa paikkaa Historian jännät naiset, ja hyvin paikkaakin.

Maria Petterssonin lennokas tyyli ihastuttaa. Hän onnistuu tiivistämään historian jännien naisten elämäntarinoita muutamaan sivuun nostamalla esiin keskeiset seikat ja puuduttamatta lukijaa. Naisia on niin paljon, että kaikki eivät mitenkään jää mieleen. Se ei ole tarpeenkaan vaan olennaista on ymmärtää, miten naiset ovat kautta historian ja ympäri maailmaa vaikuttaneet ja kantaneet monessa tärkeässä hetkessä kortensa kekoon.

Kaikki naiset eivät ole hyveellisiä ja ihastuttavia, mikä on mielestäni vain hyvä asia. Historian jännät naiset rikkoo siten perinteistä ihannekuvaa naiseudesta ja siitä, millainen naisen tulee olla. Teos osoittaa, että nainen voi olla monenlainen ja tehdä monenlaista, vaikka yrityksiä asettaa nainen paikalleen riittää edelleen.

Historian jännät naiset ei ole yhdellä lukukerralla selvä vaan siinä riittää ammennettavaa moneen lukuhetkeen. Kun teos on lisäksi todella upea ulkonäöltään, sen jättää mieluusti yöpöydälle odottamaan seuraavaa lukuhetkeä, jotta jänniin naisiin voi perehtyä uudelleen.

Podcast Maria Pettersson ja historian naiset löytyy Yle Areenasta.

Tietokirjabingosta kuittaan kohdan Kirja avartaa ajatteluani. Bingo!

Historian jännistä naisista muualla: Kirjarouvan elämääKirsin Book Club, SivuhenkilöKirjavinkit, Punavuori gourmet ja Kirjailuja.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Huikea tietokirja. Toivon lisää tällaisia kirjoja, joissa käydään läpi henkilöiden elämää lyhyesti ja ytimekkäästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huikea tämä tosiaan on. Tehty taustatyö on hurja ja lopputulos onnistunut.

      Poista
  2. Onnittelut bingorivistä! Minulla kertyi tietokirjabingoon vain hajarukseja, mutta niitä tuli toisaalta enemmän kuin ennakkoon arvelin. Tietoa tuli luettua tavallista enemmän, mikä on tietysti kiva juttua. Tämä Pettersonin kirja kiinnostaa, mutta on hieman liian pitkä juuri tähän hetkeen. Mukavaa vuodenvaihdetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin ilahduin siitä, miten paljon tuli tietokirjallisuutta luettua. Ensi vuodelle toivon samaa. Petterssonin kirja toimii hyvin, vaikka lukisi vain yhden jutun silloin, toisen tällöin. Suosittelen siis, vaikkei juuri nyt olisi aikaa ihan koko teokseen.
      Mukavaa vuodenvaihdetta!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok