Siirry pääsisältöön

Tim Marshall: Maapallo hallussa

Maa, jonka päällä elämme, on aina muovannut meitä. Se on vaikuttanut sotiin, politiikkaan ja yhteiskuntiin kaikkialla maailmassa. Tämä pitää paikkansa yhtä lailla nyt kuin menneinä aikoina, jolloin muinaisten kansojen johtajat etsivät ylänköpaikkoja pystyäkseen paremmin puolustautumaan. Joet, vuoret, aavikot ja valtameret rajoittavat toisinaan hallitusten, valtionjohtajien ja yhteiskuntien vaihtoehtoja. Voitaisiin sanoa, että valtiot ovat usein maantieteensä vankeja: niitä sitovat vuorijonojen sijainti tai pääsy kaupankäyntiin soveltuville joille.
Tim Marshalla: Maapallo hallussa – karttoja,
jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Kuvittaneet Grace Easton ja Jessica Smith
Atena 2020
Alkuteoksen Maapallon vangit ovat toimittaneet
kuvakirjaksi Emily Hawkins ja Pippa Crane
Suomentanut Jaana Iso-Markku
78 sivua 

Maapallo hallussa – karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta on kiehtova lapsille suunnattu kuvitettu tietokirja, jossa kerrotaan napakasti ja tiivistettynä eri maanosista ja eräistä maailman valtioista erityispiirteineen. Erityisesti kirjasta nousee esille se, miten vahvasti maantiede vaikuttaa elämään maapallolla: esimerkiksi vuoristo saattaa tarjota jollekin valtiolle luontaista suojaa, kun taas viidakon vaikeakulkuisuus saattaa vaikeuttaa yhteydenpitoa ja kaupankäyntiä muiden maiden kanssa.

Tästä lähtökohdasta Maapallo hallussa vie lukijansa Venäjälle, Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Eurooppaan, Afrikkaan, Lähi-itään, Intiaan ja Pakistaniin, Koreaan ja Japaniin, Latinalaiseen Amerikkaan, Australiaan ja arktiselle alueelle. Lopuksi kurkistetaan myös tulevaisuuteen: mikä meitä mahtaakaan odottaa ja minkälaisia haasteita meidän olisi voitettava?

Kaikista alueista esitellään kiinnostavia faktatietoja, jotka ovat antoisia aikuislukijallekin. Ihan pienten lasten kirja Maapallo hallussa ei välttämättä ole, sillä sisältö ja sanasto ovat paikoin melko vaativia. Toisaalta meidän kuusivuotiaamme piti kirjasta paljon, vaikkei kaikkea vielä ymmärtänytkään – kirjasta onkin varmasti iloa vielä vuosien kuluttua, kun tietämys ja ymmärrys kasvavat.

Maapallo hallussa on elävästi kirjoitettu ja kiinnostavasti kuvitettu teos, jota voi lämpimästi suositella kouluikäisille lapsille. Vanhemmillekin lukijoille tarjolla on varmasti tietoa, joka yllättää tai on vaipunut aikojen saatossa unholaan.

Kirjasta muualla: Lastenkirjavuosi, Sivuhenkilö ja Kirjavinkit.

Helmet 2020: 19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun toisen kanssa. Lapsen kanssa luimme kirjaa yhdessä ja saimme hyviä keskustelunaiheita kirjan tarjoamista tiedoista.

Tietokirjabingo: Kirjassa pohditaan tulevaisuutta.


Edit: lisätty 28.5. tarkennus, että kirja on tarkoitettu lapsille.

Kommentit

 1. Mielenkiintoinen teos, joka lienee lapsille tarkkoitettu, tervetullut versio Marshallin teoksesta "Jaettu maapallo"? Minkä-ikäisille arvelisit olevan sopiva?

  Kyseinen kirja kannatti lukea jo yleissivistyksenkin vuoksi, ja se jäi kutkuttelemaan ajatusratoja ja auttoi lisäämään ymmärrystä siitä, mitä Telluksellamme on tapahtunut ja par'aikaa tapahtuu. Avattuaan useita visioita sen suhteen, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa Marshall jätti syviin mietteisiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä luettiin tätä yhdessä kuusivuotiaan kanssa, joka oli kyllä kiinnostunut kirjasta mutta totesi, että asioita oli välillä vähän vaikea ymmärtää. Sanastonkin perusteella arvelisin, että kovin pienille kirja voi olla vielä turhan haastava. Arvioisin, että tämä sopisi hyvin noin 10-vuotiaille ja siitä ylöspäin.

   Poista
  2. Kiitos Jonna! Tietty yksilökysymys, mutta tuo ikähaarukkaa auttaa arviointia sopivuudesta:)

   Poista
  3. Kyllä, paljolti yksilökysymys. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on