Siirry pääsisältöön

Tiina Laitila Kälvemark: H2O

Pelot ja pakkoajatukset liukenevat. Tulee lämmin. Vaikka vesi olisi kymmenasteista, vetäisi ihon kananlihalle ja sinertäisi huulet, alkaa sisälläni liikkua lämmin ja lempeä virtaus. Se etenee päälaelta rinnan, selän ja vatsan kautta lantioon, reisiin ja pohkeisiin, aina varpaankärkiin saakka, kuin Golf-virta Meksikonlahdelta Jäämerelle.
Tiina Laitila Kälvemark: H2O
WSOY 2020
265 sivua

Minun on pakko kertoa tuosta tytöstä.
Näin alkaa Tiina Laitila Kälvemarkin romaani H2O, ja jotain pysäyttävää ja kiehtovaa tuossa yksinkertaisessa toteamuksessa on. Helmet 2020 -lukuhaasteesta kuittaantuukin nyt kohta 21: Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta.

Tuo tyttö on Hester, joka ei romaanin alussa pääse liikkeelle, vaikka pitäisi lähteä ulos, ottamaan vastaan uusi vuosi. Äidin pikku Hanibani jää yksin kotiin, kun muut lähtevät, ja hetkeä myöhemmin käsillä on kaaos. Vuosien kuluttua Hester haluaa ymmärtää, mitä tuolloin tapahtui. Miksi hänen sisällään mellastavat Hani, Ofelia ja Hanna P? Mitä Hester ei muista? Mitä hän muistaa väärin?

Hani, Ofelia ja Hanna P ovat Hesterin sivupersoonia. Nuori nainen kärsii dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä, ja H2O on fiktiivinen kuvaus siitä, miten persoonallisuushäiriö siitä kärsivän elämässä näkyy. Yleensä häiriön taustalla on vakava lapsuusaikainen trauma – niin Hesterilläkin.
Niin kauan kuin muistan, en ole asunut itsessäni yksin. On ollut myös toisia, kutsutaan niitä vaikka sivupersooniksi. Ne ovat kulkeneet mukanani yhtä itsestäänselvinä kuin kädet tai jalat tai sydän.
Itse asiassa Hesterin lapsuusaika on kovin epätavanomainen. Perhe ei ole mikään keskiluokkainen perusperhe vaan kokoonpano tuntuu muuttuvan taajaan eikä pysyvyyttä ole tarjolla. Toisaalta lapsuudenkoti yksin ei selitä Hesterin haasteita vaan taustalla on oltava muutakin. Mutta mitä? Aika on käymässä vähiin, ja Hesterin on pakko selvittää, mitä uudenvuodenyönä oikein tapahtui.

Kuten romaanin nimen perusteella voi arvata, on vesi H2O:n tärkeä ja olennainen elementti. Päähenkilö Hester sukeltaa ja tuntee vain vedessä olevansa vapaa häiritsevistä ajatuksistaan. Vuosien takaiseen uudenvuodenaattoon liittyy merkitsevästi vesi ja vesi on myös uhka, joka valtaa ajoittain Hesterin mielen.

Romaanin nimi viittaa kuitenkin myös Hesterin sivupersooniin. Olennaista romaanissa onkin mieli ja sen terveys – tai sairaus – sekä muistaminen. Hester kokee, että jotain tärkeää on vaipunut unholaan, mutta hänen on pakko muistaa päästäkseen hallitsemaan paremmin mieltään. Kaikki kiteytyy vuosien takaiseen uudenvuodenyöhön. Vai kiteytyykö sittenkään?

Mitään suurta ryöpsähdystä ei kannata jäädä odottamaan. Tietoa menneisyydestä tihkuu vähitellen kuin vettä rikkinäisestä astiasta. Ehkä nykyhetken kannalta olennaisinta ei olekaan se, mikä on syy, vaan mieluumminkin olennaista on seuraus: minkä keskellä Hester joutuu elämään päivästä päivään?

Romaanin idea on kiinnostava ja henkilöt ovat monipuolisia ja kiehtovia, eivät mitenkään tavanomaisia tai latteita. Jotain surullista on siinä, miten hukassa romaanin aikuiset tuntuvat olevan ja miten he kohtelevat lasta, jota pitäisi suojella.

Vaikka romaani on vaikuttava, jättää se jostain syystä etäisen vaikutelman. Jännite ei aivan riitä kantamaan loppuun saakka, vaikka pidänkin monista kauniista pilkahduksista, joita tarina lukijalleen tarjoilee.

Laitila Kälvemarkin romaanista kirjoittavat myös ainakin Riitta, Kristiina, MarjattaTuija ja Tiina.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…