Siirry pääsisältöön

Anne Leinonen: Vaskinainen

"Maan alla ei ollut päiviä, ei liioin öitä. Oli tehtävä, joka meille oli määrätty: antakaa Tuonelan pyörien pyöriä, sielujen kiertää koneen eri tasoilla askareitaan tehden. Pitäkää elävät pois alisen mailta. Kaikki muu on oma asianne, kaikki muu aika on yksin teidän."
Anne Leinonen: Vaskinainen
(Osuuskumma 2015)
222 sivua
Anne Leinosen romaania Vaskinainen minulle suositeltiin, ja kirjaan tartuin, kun se kirjastossa osui vastaan. Kutsuun vastattuani tulin viedyksi Vaskinaisen ja Niilaksen mukana toiseen maailmaan, kauas täältä.

Niilas elää kylässä, jossa huomataan, että asiat eivät ole normaalilla mallilla. Jokin on muuttunut, eikä muutos ole hyvä.
Ihmisten silmissä kyti vielä kohdistumaton syytös. Jostakin oli löydettävä syntipukki, jossakin kulki se jonka uhraaminen lepyttäisi jumalat, poistaisi kirouksen tai tekisi kauhut olemattomiksi.
Samoihin aikoihin omasta maailmastaan, alisesta, ajetaan pois Suna, Vaskinainen. Tuonelan kone rikkoutuu ja mullistaa maailman: naiset muuttuvat hedelmättömiksi eivätkä kuolleet pääse tuonpuoleiseen. Vaskinainen katsoo olevansa ylpeytensä vuoksi asiaan syyllinen.

Vaskinaisen ja Niilaksen lisäksi tarinaan asettuu Ulpukka, noitanainen. Kolmestaan he pyrkivät ratkaisemaan maailmaa vaivaavan kirouksen ja saattamaan asiat ennalleen.

Anne Leinonen kirjoittaa kauniisti ja kuvaa viehättävästi tarinansa miljöötä. Vaskinainen ja Niilas ovat molemmat omalla tavallaan erikoisia, ja samaan tapaan yhteisönsä hyljeksimä on myös Ulpukka. Kolmikko on kiinnostava ja mielikuvitusta kutkuttava. Tunnelmaltaan teos on miellyttävän seesteinen, vaikka uhkakuviakin maailmaan mahtuu. Kansanperinne kietoutuu kokonaisuuteen kiinteästi, ilman päälleliimattua vaikutelmaa. Hyvää kotimaista fantasiaa tarjoaa siis Vaskinainen.

Kirjasta muualla: Yöpöydän kirjat, Kirjavinkit, Ja kaikkea muuta ja Ullan Luetut kirjat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on