Siirry pääsisältöön

Mervi Heikkilä: Louhen liitto

"Olin ihan varma, että jos salaisuuteni paljastuisi, joutuisin välittömästi silmätikuksi, enkä saisi hetken rauhaa. Olisin paikallinen nähtävyys, kuin jokin kummallinen luonnonoikku, kolmikätinen lapsi tai parrakas nainen."
Mervi Heikkilä: Louhen liitto
(Haamu 2015)
151 sivua
Tänään, Kalevalan päivänä ja suomalaisen kulttuurin päivänä, julkaistaan Kalevalan 180-vuotisjuhlavuoden tunnelmissa Mervi Heikkilän nuortenromaani Louhen liitto. Kalevalaiset tarut ovatkin teoksessa läsnä, samoin kuin suomalainen kansanperinne ja historia.

Louhen liiton päähenkilö on teinityttö Roona, jolla on kannettavanaan suuri salaisuus. Hän osaa jotain erityistä ja yllättyy lapsena ymmärtäessään, että muilla ihmisillä ei tuota erikoista taitoa ole. Pian hän ymmärtää, että taito on viisaampi pitää salassa.

Salaisuuksia on muillakin. Roonan äiti kertoo tytölle jotain, joka mullistaa koko siihenastisen elämän ja vaikuttaa tytön kesäsuunnitelmiin. Edessä on kaksiviikkoinen vierailu tylyn Valpurin luona, eikä vierailu ole vain sievää kuulumisten vaihtamista: Roona joutuu elämänsä seikkailuun keskelle pimeyden voimia ja ikiaikaisia arvoituksia.

Louhen liitto on hyvin kirjoitettu ja kiinnostava teos. Roonan ja hänen läheistensä vuosisatojen taakse ulottuva tarina jää mieleen, ja vanhoista myyteistä ja perinteistä kiinnostuneelle kirjalla on annettavaa. Kertomuksessa on vahvasti läsnä luonto, jonka merkitystä ihmiselle ei varmasti voi yliarvioida. Mutta keskiössä on melko tavallinen, mukava joskin (ymmärrettävästi) hieman kiukkuinen teinityttö, joka huomaamattaan päätyy keskelle erikoista tarinaa.

Nuortenromaanissa sekoitetaan sopivassa suhteessa kansanperinteitä, fantasiaa ja tavallista elämää. On ilahduttavaa saada lukea kotimaista kirjallisuutta, joka ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä tavalla, jonka uskon vetoavan myös nuoriin lukijoihin.

Tähän nuortenkirjaan löytyy myös vinkkejä, kuinka teosta voi lähestyä opetuksessa. Vinkit ovat saatavilla täällä.

Kirjasta on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Dysphoria, Kirjakko ruispellossa ja Kirsin kirjanurkka.

50 kategoriaa -listalla teos asettuu kohtaan 27. A book you can finish in a day.

Kommentit

 1. Kuulostaa niin hyvältä! Tämä pitää ottaa luentaan! Hienoa, että tästä blogataan Kalevalan päivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. :) Hauskaa bongailla tästä bloggauksia juuri tänään.

   Poista
 2. Minun oli tarkoitus lukea tämä nyt ennen Kalevalan päivää, mutta en löytänyt omaa kappalettani mistään. Olen joskus varsinainen kirjahamsteri. Hyvä kuulla, että tämä on lukemisen arvoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät kirjan ja pääset sitä lukemaan. :) Kyllä tämä lukemisen arvoinen on!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on