Siirry pääsisältöön

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis."
Anna-Leena Härkönen:
Ihana nähä! ja muita kirjoituksia
(Otava 2015)
173 sivua
Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen.
Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymyillen viisaita neuvoja vaimealla äänellä. Murkut kirjoittavat muistiinpanoja pieniin vihkoihin vedet silmissä.
Sitä mielenrauhaa ei ole koskaan tullut. Iän myötä ne vähätkin hermot ovat menneet.
Härkönen tuo esille myös arkipäivän sattumuksia ja kohtaamisia.
En meinannut päästä mokastani millään yli. Kun kuulin allasalueella puhuttavan suomea, oli pakko aloittaa jutustelu ja päästä tilittämään kokemuksestani. Jos ote elämästä alkaa lipsua, sitä haluaa uskoutua. 
Vaikka pidän Härkösestä myös romaanikirjailijana, on hän mielestäni parhaimmillaan ladellessaan (itse)ironiseen tyyliinsä tarkkanäköisiä mielipiteitään ja kokemuksiaan maailmanmenosta. Pidän kirjailijan reippaasta tyylistä, joka pääsee hienosti oikeuksiinsa juuri tämän käsillä olevan teoksen kaltaisissa kirjoituskokoelmissa. Tulen varmasti palaamaan joidenkin kirjoitusten pariin myöhemminkin, niin mainioita ajatuksia ja kommentteja kirja sisältää.

Kirjasta muualla: Järjellä ja tunteella, Rakkaudesta kirjoihin, There's no such thing as too many books ja Kirjojen keskellä.

50 kategoriaa -listauksessa sijoitan tämän teoksen kohtaan 4. A book published this year - itseoikeutetusti, koska kirja on ensimmäinen lukemani tänä vuonna ilmestynyt teos.
Härkösen teoksen sain luettavaksi kustantajalta - kiitos!

Kommentit

 1. Olen lkenut härköseltä vain Häräntappoaseen. Hän näkyy olevan todella tuottelias kirjailija, tuntuu kuin edellinen olisi ilmestynyt ihan vasta äskettäin...

  Pitäisikin tutustua Härkösen teoksiin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin kokoelma kirjoituksia, jotka ovat käsittääkseni ilmestyneet aiemmin joissakin lehdissä. Kaikki oikein -romaani tosiaan ilmestyi aika äskettäin, viime syksynä.

   Poista
 2. Voi kun minä tykkään näistä Härkösen kirjoista :) Vaikuttahan siihen tietysti vähäsen se, että me puhutaan samaa murretta, ihana nähä, kun on tuota Oulun seudun murretta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät. :) Härkösen tyyli on niin mainiota, että kyllä hänen seurassaan viihtyy.

   Poista
 3. Pitäisiköhän tämä nyt sitten lukea, kun pitkän Härkös-tauon jälkeen luin sen lottostoorin ja tykkään erityisesti tästä puolesta Härköstä... jaa kai se on suorastaan pakko laittaa kirjastoon varaukseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, kun kerran Härkösen tyylistä muutenkin pidät!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Kirjabloggaajien klassikkohaaste: koonti

Logo: Niina T.   Kirjabloggaajien klassikkohaaste on edennyt kolmanteentoista toteutuskertaan, ja tällä kertaa mukaan ilmoittautui 26 kirjablogia.  Nyt pyydän teitä osallistujia kertomaan kommenteissa, mistä haastepostauksenne löytää. Postauksen voi mainiosti ajastaa heinäkuun viimeiselle päivälle ja linkin ilmoittaa tähän etukäteen. Kokoan kaikki linkit tähän postaukseen, jotta ne ovat myöhemminkin helposti löydettävissä. Somejulkaisuissa voi käyttää tunnistetta #klassikkohaaste. Seuraavaa klassikkohaastetta luotsaa Kartanon kruunaamaton lukija -blogin Elegia . Se onkin sitten järjestyksessään jo neljästoista klassikkohaaste. Toivottavasti haaste on tuonut mukanaan antoisia lukuelämyksiä! Kirjabloggaajien klassikkohaasteen 13. osaan osallistuneet: 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä / Marile – Katherine Mansfield: Puutarhakutsut Amatöörihumanisti / Riina – Dhammapada Ankin kirjablogi / Anki – Leo Tolstoi: Anna Karenina Donna Mobilen kirjat / Leena Laurila – Albert Camus: Sivullinen Jotaki