Siirry pääsisältöön

Lynn Messina: Jadetikarin arvoitus

Yritys provosoida häntä väittämällä, että Bea voisi tuntea omistajuutta kuollutta miestä kohtaan oli tahallisen naurettava eikä hän suostunut kommentoimaan sitä. Jos Kesgraven herttua halusi viettää päivänsä kahlataan läpi ankeita dokumentteja British Museumin tutkijanhuoneessa vain ärsyttääkseen Beaa, niin oliko hänellä syytä vastustaa sitä?

Lynn Messina: Jadetikarin arvoitus
Aula & Co 2023
alkuteos A Scandalous Deception
suomentanut Nelli Hietala
kansi Noora Karlsson
270 sivua

Jadetikarin arvoitus on Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan toinen osa. Avausosa Murha paremmissa piireissä tutustutti lukijat nokkelaan ja toimeliaaseen Beaan, jonka lahjat tuntuvat valuvan hukkaan uneliaissa päivissä ja keskellä sukulaisten huolta siitä, pääseekö jo kovin varttuneeseen ikään ehtinyt nainen koskaan naimisiin. Onneksi ympäristö tarjoaa Bealle muitakin virikkeitä, jotta hänen älynsä pääsee hyötykäyttöön: sarjan avausosassa hän sattui paikalle juuri, kun eräs mies oli menettänyt henkensä kummallisissa olosuhteissa.

Samoin käy tälläkin kertaa. Bea on viemässä sanomalehteen ilmoitusta – jota ei voi kehua puhtain sydämin tehdyksi – kun hän joutuu yllättäen keskelle rikosnäyttämöä. Lontoolainen mies kaatuu kuolleena ja tikari selässään käytännössä Bean jalkoihin. Bealla olisi kuitenkin muutakin mietittävää, kuten yli-innokkaan suvun sulhasetsinnän hillintä, joten hän pakenee paikalta mahdollisimman pian ja mahdollisimman huomaamatta.

Tapaus ei kuitenkaan jätä aloittelevaa etsivää rauhaan varsinkaan, kun uhrin selkään isketyssä tikarissa tuntuu olevan jotain tuttua. Vaikka Bea ei todellakaan kaipaa huomion keskipisteeksi joutumista, on murhatutkimus kuin hänelle tarkoitettu erityisesti, kun paikalle saapuu jälleen ärsyttävän itsevarma ja myöskin rikoksesta kiinnostunut Kesgraven herttua. Parivaljakko yhdistää jälleen voimansa saadakseen rikollisen kiinni.

Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarja jatkaa tässä kakkososassa avauksen viitoittamalla hyvällä tiellä. Bea ja Kesgraven herttua muodostavat kiinnostavan parin, jonka sananvaihtoa on ilo seurailla – siinä yhdistyvät virkistävästi vanhahtava tyyli ja moderni tuulahdus. Erityisesti modernia tuulahdusta hieman pölyiseen brittiseurapiiriin tuo tälläkin kertaa päähenkilö Bea, joka ei taivu jäykkiin odotuksiin vaan on valmis koettelemaan rajoja rikostutkinnassa innostuessaan.

Tässä historiallisessa romaanisarjassa mielikuvitusta kutkuttaa eritoten Bean ja herttuan välinen suhde, joka ei ole aivan mutkaton mutta jonka väreily tuntuu vain lisääntyvän. Jadetikarin arvoitus antaa melko selviä ennusmerkkejä siitä, mihin suuntaan suhde tullee etenemään, mutta miten – se on kysymys, joka kiinnostaa. Onneksi sarjan seuraavaa osaa ei tarvitse odotella hirvittävän pitkään, sillä Murhatun rakastajan tapaus ilmestyy jo helmikuussa 2024.

Vaikka kertomus liikkuu murhamysteerin ympärillä, siinä ei ole raakuutta nimeksikään. Jadetikarin arvoitus sopii siis mainiosti lukijoille, jotka kaihtavat väkivaltaa ja arvostavat lämmintä huumoria.

Kiitos kustantajalle lukukappaleesta!

Kommentit

  1. Tämä on minulla juuri parhaillaan menossa! Minuakin viehättää sarjan hyväntuulisuus, erityisesti ironinen huumori, jolla Bean lähipiiriä kuvataan. Olen vielä ihan alkuvaiheissa menossa, mutta tarina imaisi mukaansa kyllä saman tien.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat