Siirry pääsisältöön

Lucinda Riley: Kuolema sisäoppilaitoksessa

Robert pudisti taas päätään. Ei, tämä oli varmasti pelkkä muodollisuus. Ja nyt, kun hän tuli ajatelleeksi sitä, Charlien isä oli niin arvovaltainen henkilö, että voisi vaatia sellaista. Hän muisteli kaikkia niitä kertoja, joina poika oli seissyt hänen työpöytänsä edessä tuijottamassa häntä huolettoman näköisenä hänen toruessaan tätä. Kuvio oli aina sama: Robert muistutti Cavendishia siitä, että entisaikojen huvi, jossa nuorempia poikia käytettiin palvelijoina, oli lakkautettu jo vuosikausia aikaisemmin ja ettei heitä saanut pakottaa tottelemaan kiusaamalla, jos he eivät tehneet yhteistyötä vapaaehtoisesti. Charlie otti rangaistukset vastaan ja jatkoi sitten ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Lucinda Riley: Kuolema sisäoppilaitoksessa
Bazar 2023
alkuteos The Murders at Fleat House
suomentanut Tuukka Pekkanen
kansi Laura Noponen
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 13 t 45 min

Norfolkilaisesta sisäoppilaitoksesta löytyy ruumis. Nuori opiskelijapoika on menehtynyt, ja alkuun vaikuttaa siltä, että kuoleman syy on nuorukaisen pitkäaikaissairaus. Pojan vaikutusvaltainen isä kuitenkin vaatii tutkintaa, jossa selviää, että jokin – tai joku – on aiheuttanut Charlie Cavendishin kuoleman.

Tapauksen saa selvitettäväkseen komisario Jazmine ”Jazz” Hunter, joka on juuri muuttanut Norfolkiin ja jättänyt taakseen työnsä Skotlanti Yardissa. Takana on myös kipeä ero miehestä, joka osoittautui petturiksi. Jazz ei kuitenkaan ehdi kauan totutella uuteen asuinympäristöönsä, kun työtehtävät jo kutsuvat. Tutkittavaa riittääkin, sillä ruumis ei jää ainoaksi ja pakkaa sekoittaa jos jonkinlainen yllättävä tekijä.

Yllättävät tekijät sekoittavat toki myös lukijan pakkaa. Tapahtumat johdattavat ovelasti harhapoluille siten, että rikollisen manttelia tulee soviteltua milloin kenenkin päälle. Epäiltäviä riittää, sillä teoksen henkilögalleria on varsin runsas.

Runsas on toki teoskin: siinä on kuunneltavaa lähes neljäntoista tunnin verran. Pieni karsiminen ei varmaan olisi ollut pahitteeksi mutta lopulta runsaus ei kuitenkaan häiritse muutoin kuin siinä mielessä, että henkilöissä riittää muistettavaa. Toisaalta monen henkilön taustoitus on oikein riittävä ja useista henkilöistä kasvaa kiinnostavia hahmoja omine murheineen ja elämäntarinoineen.

Lucinda Riley kirjoitti ainoaksi jääneen rikosromaanissa jo vuonna 2006, siis ennen huikean suosion saavuttaneen Seitsemän sisarta -sarjan menestystä. Teos on julkaistu postuumisti ja ilmeisen vähäisin muutoksin. Viimeisten hiomisten puuttumisesta huolimatta Kuolema sisäoppilaitoksessa pitää otteessaan hyvin ja osoittaa, että kirjailija osasi kyllä juonen rakentaa.

Tämä dekkari on ainoa teos, jonka olen kirjailijalta lukenut. Suursuosio on nostanut odotukset kovin korkealle ja ehkä sen vuoksi olen hieman vieroksunut ajatusta Rileyn teoksiin tarttumisesta. Voisin kuitenkin vallan hyvin antaa mahdollisuuden myös Seitsemän sisarta -sarjalle, sillä jo tämä dekkari vakuutti minut kirjailijan kertojanlahjoista.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan. 

Lucinda Rileyn dekkari on viimeinen panokseni vuoden 2023 dekkariviikkoihin, joita Tuulevi emännöi. (Kuva: Niina T.)


Kommentit

  1. Luin talvella Rileyn itsenäisen romaanin Orkideatarha. Oli sen verran melodramaattinen, ettei ole suurta innostusta lukea enempää. Seitsemän sisarta -sarjan ykkösosa odottaa omassa hyllyssä muutama sivu luettuna, mutta en ole koskaan saanut aikaiseksi jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ehkä en ole ennakkoluuloineni sittenkään ihan totaalisen väärässä. 😄 Melodramaattinen ei kuulosta ihan minun jutultani.

      Poista
  2. Tätä saattasin iteki kokeilla! Itehän oon tosi epäluuloinen suosittuja kirjailijoita ja kirjoja kohtaan. heh :D

    VastaaPoista
  3. Minulta on Rileyn romaanit korkkaamatta, mutta olen kyllä mietiskellyt että jotain voisi ihan uteliaisuudesta kokeilla, kun on niin tunnettu kirjailija. Mainitsemasi Seitsemän sisarta -sarja hieman kiinnostaa, mutta samalla arveluttaa. Toisaalta tämä Kuolema sisäoppilaitoksessakin voisi olla kiinnostava, mutta näyttää olevan melko massiivinen teos lukuisine henkilöineen. Ehkä joskus talven pimeinä iltoina tämä voisi toimia :D

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavaa en ollutkaan tajunnut että tämä on ihan täysiverinen dekkari Rileyltä. Siskoni on iso fani ja häneltä saan näitä aina lukuun, mutta noita viihdepläjäyksiä on tullut luettua jo ehkä muutama liikaakin. Tämä voisi tosin olla mielenkiintoista vaihtelua!

    VastaaPoista
  5. Täällä kommenttikentässä teinkin mielenkiintoisen havainnon (otanta on tosin todella pieni): kirjablogistit eivät ole Rileyyn tarttuneet (en minäkään).

    Kirjastokokemuksella taas pystyy isommalla otannalla sanomaan, että "suurta yleisöä" Riley kiinnostaa edelleen. (Suuri yleisö tässä kohtaa lähinnä iäkkäämpiä naishenkilöitä.) Kiinnostus koskee eritoten Seitsemän sisarta -sarjaa: osa kyselijöistä ei ole kiinnostunutkaan kirjailijan muista teoksista.

    Tämä nyt oli tällainen huomiokommentti vain, päätelmiä en uskalla alkaa vetää 😁

    VastaaPoista
  6. Minä taas olen Rileyn kirjoja lukenut jo 2000-luvun alussa, kun hän kirjoitti vielä nimellä Lucinda Edmonds. Olivat vähän eri tyyppisiä, mutta tiiliskiviä kuten kaikki tulevatkin.

    Rileyn nimelläkin olen jokusen yksittäisen lukenut, suosikkini on ihan ehdottomasti Kesäyön ruusu. Jos siirtomaa-ajan Intia ja emämaan luokkaerot kiinnostavat, niin suosittelen. Viimeksi yritin kuunnella Orkideatarhaa, mutta totesin ettei se toiminut luureissa ja jätin kesken heti alussa kun en jaksanut keskittyä.

    Seitsemästä sisaresta olen lukenut viiden ensimmäisen sisaruksen kirjat. Kuudes tökkii, kun se on niin etovan oloinen bileprinsessa. Pitäisi vain sinnillä aloittaa, sitä on kehuttu hyväksi osaksi kun pääsee vauhtiin ja haluan kuitenkin sen kadonneen sisaren ja Papa Saltin salaisuudetkin vielä selvittää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...