Siirry pääsisältöön

Anu Patrakka: Arvoton

– Nimi kuulosti tutulta, Kiame sanoi. – Olen nähnyt sen aivan hiljattain, ja kaivoin tiedot nyt esiin. Anahan kävi työnvälitystoimintaa läpi eilen ja teki yhteenvedon. WorkPerfectin toiminnasta on tehty selvityspyyntö. Se ei ole tilittänyt ennakkoveroja eikä maksanut työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja. Löysin lisäksi nyt lehtiartikkelin, jossa nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo WorkPerfectin työntekijöiden surkeista asuinoloista ja siitä, miten työntekijät saavat asuin- ja kuljetuskustannusten jälkeen sain suunnilleen puolet siitä palkasta, joka heille kuuluisi. Hänen mukaansa, ja tämä on suora lainaus, ”ruokapöytämme on katettu riistolla ja kurjuudella”.

Anu Patrakka: Arvoton
Otava 2023
äänikirjan lukija Ilkka Villi
kesto 8 t 58 min

Arvoton avaa uuden Portugaliin sijoittuvan dekkarisarjan. Rikostutkija Nelson Monteiro on juuri aloittanut uudessa työssään poliisin henkirikosyksikössä Portossa, kun rannalta löytyy surmatun ihmisen pää. Kuka rikoksen uhri on? Miksi kukaan ei kaipaa häntä? Vai kaipaako sittenkin? Liittyykö kadonnut jotenkin suomalaisnainen Emiliaan, joka on tavannut hiljattain bangladeshilaisen siirtotyöläisen?

Kun Monteiro alkaa tiiminsä kanssa selvittää rikosta, ei työskentelyilmapiiri ole kovin valoisa. Tiimin johtotehtävää on hakenut myös Ana Torres, joka työskentelee Monteiron tiimissä eikä aivan purematta niele sitä, että johtoon tulee ulkopuolinen Lissabonista.

Rannalta löytyvä pää asettaa joka tapauksessa Monteiron todelliseen tulikokeeseen, eikä rikoksen tutkinta alkuun suju aivan mutkitta. Kuten olettaa saattaa, tutkijat työskentelevät aikaa vastaan varsinkin, kun poliisit saavat ilmoituksen kadonneesta henkilöstä ja kun alkaa näyttää siltä, että kadonneella on ollut jokin yhteys surmattuun mieheen.

Arvoton sijoittuu kiinnostavaan miljööseen, ja vaikka aluksi nautin portugalilaisen ympäristön kuvailusta, alkaa epäkohtien kasautuessa tuntua siltä, että ehkä Portugali ei kuitenkaan ole unelmien matkakohde. Epäkohtia nimittäin riittää siirtotyöläisten epäoikeudenmukaisesta kohtelusta lähtien. Arvoton onkin vahvasti yhteiskunnallisesti kantaa ottava dekkari. Hieman jo mietin, tuleeko esimerkiksi epätasa-arvoisuutta nostettua esille liikaakin, mutta toisaalta asiat ovat tärkeitä, joten niitä pitääkin nostaa etualalle.

Kaiken kaikkiaan Arvoton on sopivasti kiinnostava teos, jonka henkilöhahmoissa on mukavasti elämää mukana. Voisin hyvin kuvitella lukevani myös sarjan tulevia osia, sillä perusasetelma on varsin kiinnostava eikä Portugaliin sijoittuvia teoksia ole juuri tullut aiemmin luettua. 

Kirjablogien dekkariviikkoja luotsaa Tuulevi. Kuva Niina T.


Kommentit

  1. Tämä oli minulle ehdottomasti kevään valopilkkuja. Tykkään yhteiskunnallisista teoksista muutenkin, ja yhdistelmä paratiisimaiseen Portugaliin toimi hyvin.

    VastaaPoista
  2. Tämä on jotenkin jäänyt minulta pinon alaosaan, täytyypä laittaa kuuntelujonoon. Ilkka Villistä olen pitänyt lukijana. Kiinnostaa myös, miten tasapainoilu dekkarin ja yhteiskunnallisen sanoman välillä onnistuu.
    Minna /KBC

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok