Siirry pääsisältöön

Chimamanda Ngozi Adichie: Surumerkintöjä

Suru on julma opettaja. Sitä oppii miten raakaa, miten vihantäyteistä ikävöinti voi olla. Sitä oppii, miten tyhjiltä osanotot voivat tuntua. Sitä oppii, miten paljon surussa on kyse kielestä; kielen pettämisestä ja kielen tavoittelusta.

Chimamanda Ngozi Adichie: Surumerkintöjä
Otava 2022
alkuteos Notes on Grief 2021
suomentanut Cristina Sandu
91 sivua

Chimamanda Ngozi Adichie Surumerkintöjä on omistettu kirjailijan isälle. James Nwoye Adichie menehtyi vuonna 2020, 88-vuotiaana. Vaikka isä oli iäkäs, tuli suru-uutinen yllätyksenä ja moni asia jäi kesken.

Surumerkintöjä on pieni ja kaunis kirja surusta, siitä miten maailma muuttuu yllättäen aivan toisenlaiseksi, miten suru-uutinen ”tuntuu ankaralta juurilta kiskomiselta”.

Minut riuhtaistaan irti maailmasta, jonka olen tuntenut lapsesta asti.

Vaikka surijoita on paljon, on menetys kuitenkin pohjimmiltaan henkilökohtainen kokemus. Surijan yksinäisyyden kokemusta lisää se, että matka Yhdysvalloista Nigeriaan on mahdoton koronan vuoksi. Hautajaisia joudutaan siirtämään tuonnemmaksi, koska maahan ei pääse. Kaikki on kummallista, ja teos taltioikin kansiensa väliin paitsi menetyksen kokemuksen myös kuvaa erikoisista pandemia-ajoista.

Kiinnostava ulottuvuus on sekin, minkälaisia esimerkiksi hautajaisten järjestämiseen liittyvät perinteet igbokulttuurissa ovat ja miten henkilökohtainen suremisen tapa peilautuu niihin. Suuri menetys saa kirjailijan pohtimaan sekä sitä, miten hän haluaa suruaan käsitellä, myös sitä, miten vähän hän on lopulta aikaisemmin menetyksistä ymmärtänyt.

Aiheestaan huolimatta esseeteos ei ole raskas vaan siinä on sopivasti ilmaa ja kauneutta. 

Helmet 2023 -lukuhaaste: 33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun.


Kommentit

  1. Olen lukenut kirjailijan teoksia ja tämäkin kiinnostaisi lukea.

    VastaaPoista
  2. Onpa tämä lyhyt, pienoisromaani. En ole tullut lukeneeksi yhtään Adichien kirjoista vaikka tarkoitus on toki ollut. Nyt niitä olisi äänikirjoinakin, on vaan todella pitkiä. Kun kesto on 20 h niin kynnys alkaa olla korkea että jaksanko keskittyä niin kauan yhteen kirjaan, vaikka se tietysti lyhenee kun kuuntelee nopeutettuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pitänyt todella paljon Adichien tuotannosta. Tämä on erilainen mutta hyvin toimiva.

      Poista
  3. Suru on kiinnostava aihe ja elementti, erityisesti toisten kulttuurien suhtautuminen kuolemaan. Ehkä tällä hetkellä koen aiheen vähän turhan raskaaksi, mutta olen kokenut omien surutöiden yhteydessä aihetta käsittelevän kirjallisuuden lohduttavaksi ja hyödylliseksi välineeksi omien tunteiden käsittelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta vei aikaa tarttua tähän, koska pelkäsin aiheen raskautta. Lopulta teos ei ollutkaan lainkaan niin ahdistava kuin ennakkoon oletin. Rohkaisen siis tutustumaan tähän sitten, kun siltä tuntuu.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse