Siirry pääsisältöön

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus

Siitä lähtien, kun A oli nähnyt tuon kamalan talon, hän oli alkanut totutella ajatukseen lähestyvästä väkivallasta, niin kuin silloin koulun pihalla, tympeä, mahaa kalvava tietoisuus vaarasta ja kylmä päättäväisyys, hän kävelisi siitä huolimatta, ja sitten hän olikin ylimmässä kerroksessa Iran ovella. Eikä hänellä ollut suunnitelmaa, ei aavistustakaan, mitä sanoa.

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus
Siltala 2022
graafinen suunnittelu Tuomo Parikka
400 sivua

Aavistin, että Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani Hävitys. Tapauskertomus olisi kaikkea muuta kuin hyvän mielen luettavaa. Aavistin, että se olisi vaikea, raastava, ahdistavakin. Aavistin, että se olisi vaikuttava ja vaativa.

Olin aavistuksineni oikeassa. Hävitys on loistelias ja häiritsevä, hieno ja vangitseva romaani siitä, mitä tässä maailmassa tapahtuu kaiken aikaa, ja siitä, mistä ei puhuta.

Hävitys kertoo ravistelevalla tavalla kouluväkivallasta ja siitä, miten huonosti aikuiset lapsia kohtelevat, miten lapsia ei kuulla eikä heidän hätäänsä huomioida vaan nimenomaan aikuinen on se, joka sallii kaiken tapahtua silmiensä alla, joka vieläpä lietsoo ja luo monimuotoista väkivaltaa.

Samaan aikaan lapsilta tuhotaan myös ympäristö ja tulevaisuus. 

Hävitys on vimmainen ja lukijan sisintä repivä teos, jonka äärellä ei voi kuin ihailla kirjailijan taituruutta. Sen viesti on äärimmäisen tärkeä, ja siksi romaanin toivoisi päätyvän luetuksi yhä uudelleen, tulevansa keskustelun aiheeksi kerta toisensa jälkeen ja jäävän kollektiiviseen muistiin. Teoksen äärellä toivoo totisesti voivansa luottaa kaunokirjallisuuden voimaan ja kykyyn saada aikaan muutosta.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä.

Kommentit

 1. Tämä on kirjaston varauslistalla. Taitaa olla vielä yli 100 lukijaa ennen minua. Alkuun ajattelin olla lukematta juuri tuon kiusaamisteeman vuoksi. Varsinkin omien lasten kiusaamiskokemukset nousevat ikävinä mieleeni, kun luen koulukiusaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tosiaan mitenkään kevyttä luettavaa mutta todella tärkeää.

   Poista
 2. Tämä kirja oli tosi vaikuttava kokemus. Toivottavasti ei unohdu hyllyyn tulevaisuudessa vaan jäisi elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon samaa. Olisi hienoa, jos tämä päätyisi esimerkiksi opettajaopiskelijoiden keskusteluihin.

   Poista
 3. Minä en edelleenkään ole saanut tähän tartutuksi. En tiedä, tuleeko koskaan sopivaa hetkeä ja mielentilaa. Susanna Hastin Ruumis/huoneet taisi riittää minulle pitkäksi aikaa ja pidättäydyn vähän vähemmän huonoa oloa aiheuttavissa toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Minun hyllyssäni tämä majaili pitkään juuri sen vuoksi, koska mielentila kaipaili kepeämpää luettavaa. Mutta kyllä tähän kannatti tarttua.

   Poista
 4. Tämä on minulla vielä lukematta. Aiheen olettamani rankkuus vieraannuttaa. Eipä sillä, etteikö rankoista aiheistakin voisi tai pitäisi lukea, varsinkin kun teos on kaiken kuulemani perusteella erittäin hyvä. Jännä nähdä, voittaako se seuraavaksi Blogistanian Finlandian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän siinä sitten kävi, että Hävitys voitti myös Blogistanian Finlandian! Hieno juttu!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat