Siirry pääsisältöön

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus

Siitä lähtien, kun A oli nähnyt tuon kamalan talon, hän oli alkanut totutella ajatukseen lähestyvästä väkivallasta, niin kuin silloin koulun pihalla, tympeä, mahaa kalvava tietoisuus vaarasta ja kylmä päättäväisyys, hän kävelisi siitä huolimatta, ja sitten hän olikin ylimmässä kerroksessa Iran ovella. Eikä hänellä ollut suunnitelmaa, ei aavistustakaan, mitä sanoa.

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus
Siltala 2022
graafinen suunnittelu Tuomo Parikka
400 sivua

Aavistin, että Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani Hävitys. Tapauskertomus olisi kaikkea muuta kuin hyvän mielen luettavaa. Aavistin, että se olisi vaikea, raastava, ahdistavakin. Aavistin, että se olisi vaikuttava ja vaativa.

Olin aavistuksineni oikeassa. Hävitys on loistelias ja häiritsevä, hieno ja vangitseva romaani siitä, mitä tässä maailmassa tapahtuu kaiken aikaa, ja siitä, mistä ei puhuta.

Hävitys kertoo ravistelevalla tavalla kouluväkivallasta ja siitä, miten huonosti aikuiset lapsia kohtelevat, miten lapsia ei kuulla eikä heidän hätäänsä huomioida vaan nimenomaan aikuinen on se, joka sallii kaiken tapahtua silmiensä alla, joka vieläpä lietsoo ja luo monimuotoista väkivaltaa.

Samaan aikaan lapsilta tuhotaan myös ympäristö ja tulevaisuus. 

Hävitys on vimmainen ja lukijan sisintä repivä teos, jonka äärellä ei voi kuin ihailla kirjailijan taituruutta. Sen viesti on äärimmäisen tärkeä, ja siksi romaanin toivoisi päätyvän luetuksi yhä uudelleen, tulevansa keskustelun aiheeksi kerta toisensa jälkeen ja jäävän kollektiiviseen muistiin. Teoksen äärellä toivoo totisesti voivansa luottaa kaunokirjallisuuden voimaan ja kykyyn saada aikaan muutosta.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä.

Kommentit

 1. Tämä on kirjaston varauslistalla. Taitaa olla vielä yli 100 lukijaa ennen minua. Alkuun ajattelin olla lukematta juuri tuon kiusaamisteeman vuoksi. Varsinkin omien lasten kiusaamiskokemukset nousevat ikävinä mieleeni, kun luen koulukiusaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tosiaan mitenkään kevyttä luettavaa mutta todella tärkeää.

   Poista
 2. Tämä kirja oli tosi vaikuttava kokemus. Toivottavasti ei unohdu hyllyyn tulevaisuudessa vaan jäisi elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon samaa. Olisi hienoa, jos tämä päätyisi esimerkiksi opettajaopiskelijoiden keskusteluihin.

   Poista
 3. Minä en edelleenkään ole saanut tähän tartutuksi. En tiedä, tuleeko koskaan sopivaa hetkeä ja mielentilaa. Susanna Hastin Ruumis/huoneet taisi riittää minulle pitkäksi aikaa ja pidättäydyn vähän vähemmän huonoa oloa aiheuttavissa toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Minun hyllyssäni tämä majaili pitkään juuri sen vuoksi, koska mielentila kaipaili kepeämpää luettavaa. Mutta kyllä tähän kannatti tarttua.

   Poista
 4. Tämä on minulla vielä lukematta. Aiheen olettamani rankkuus vieraannuttaa. Eipä sillä, etteikö rankoista aiheistakin voisi tai pitäisi lukea, varsinkin kun teos on kaiken kuulemani perusteella erittäin hyvä. Jännä nähdä, voittaako se seuraavaksi Blogistanian Finlandian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän siinä sitten kävi, että Hävitys voitti myös Blogistanian Finlandian! Hieno juttu!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse