Siirry pääsisältöön

Emilia Suviala: Jaettu

Meri työnsi kaapin oven kiinni korostetun hitaasti ja alkoi kerätä astioita saarekkeelta. Helmi auttoi Hopen pois syöttötuolista. Meri jatkoi siivoamistaan eikä kiinnittänyt huomiota hänen mielenosoitukselliseen huokaukseensa. Selvä on, Helmi mietti, pelataan sitten sinun säännöilläsi.

Emilia Suviala: Jaettu
Tammi 2023
kansi Jussi Karjalainen
447 sivua

Freelancetoimittaja Meri asuu miehensä Jacobin ja heidän yhteisen pienen tyttärensä Hopen kanssa Brooklynissa. Perheelle tarjoutuu mahdollisuus saada lapsenhoitoapua, kun Merin sukulaistyttö Helmi haluaa nähdä suurta maailmaa. Hetken nikoteltuaan Meri tarttuu tarjoukseen, ja niinpä ulko-ovella seisoo äkkiä nuori nainen, jossa on jotain etäisesti tuttua mutta sittenkin ehkä enemmän vierasta.

Helmi huolehtii Hopesta, ja pian tyttö hakeutuukin hyvin mielellään hoitajansa seuraan. Ja kun Hope on Helmin vastuulla, on Merillä aiempaa enemmän aikaa panostaa työhönsä toimittajana. Jacobin arki ei juuri muutu, hänhän on tehnyt töitä paljon muutenkin.

Ulko-ovesta tulee Helmin lisäksi jotain muutakin, mikä vaikuttaa Merin elämään. Posti tuo asuntoon salaperäisen paketin, eikä kukaan tunnu olevan valmis kantamaan vastuuta väärään paikkaan toimitetusta lähetyksestä. Niinpä Meri päättää tutkia paketin sisältöä tarkemmin, ja hän löytää jotain mielenkiintoista.

Samalla, kun Helmi huolehtii kolmevuotiaasta, hän ehtii havainnoida ympäristöään. Hän haluaa kokea suurkaupungin, joka tuntuu kuitenkin jäävän jonnekin ullakkohuoneen ulottumattomiin. Hän tekee myös tarkkoja havaintoja isäntäperheestään, tiukasti kaikkea kontrolloivasta Meristä ja tämän suhteesta perheeseensä. 

Emilia Suvialan esikoisromaani on yli neljäsataasivuinen ja varsin runsas. Huomion kohteena ovat niin parisuhde kuin perhe-elämä, työelämä, ura, amerikkalainen yhteiskunta, sukulaissuhteetkin. Kiinnostavana lisänä tulee Merin käsiin yllättäen päätyvä paketti sisältöineen: sen myötä tulee pohdittua esimerkiksi sitä, mitä kaikkea yritykset asiakkaistaan saavatkaan tietoonsa ja missä kulkevat eettisyyden rajat silloin, kun on kysymys markkinoinnista.

Runsautta romaanissa on hieman liikaakin – olisin mielelläni keskittynyt syvemmin joihinkin teemoihin sen sijaan, että hypistelin useaa. Toisaalta pidin suuresti romaanin tunnelmasta: yksittäisiin hetkiin kiinnittyy paljon ja kertojan äänessä on lämmintä ymmärrystä, josta ilahduin.

Pidin myös romaanin henkilöistä. Pääosin huomio kiinnittyy Helmiin ja Meriin, mutta kiinnostavia ovat muutkin. Henkilöhahmot ovat inhimillisiä ja moninaisia kaikkine puutteineen, toiveineen ja haluineen. 

Jaettu on kiehtova romaani, jonka maailma jää lukemisen päätyttyä mieleen väreilemään.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse