Siirry pääsisältöön

Blogistanian Finlandia 2022 – äänestystulokset ovat täällä!

 


Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2022 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Finlandia -kategoriassa ääniä antoi 45 äänestäjää ja mainituksi tuli 60 eri teosta.

Varsin tiukassa kisassa voittajaksi selviytyi 15 äänellä
Iida Rauman Hävitys – Tapauskertomus (Siltala)

Arvioissa myös Finlandia-palkinnon voittanutta teosta on luonnehdittu seuraavasti:

Hävitys on hurja ja vaikuttava kirja. – Kirjavinkit 

Pökerryttävä, pakahduttava, päihdyttävä, pelottava. Myös kamala, ihon alle työntyvä, uskomaton, hieno, runsas, ällistyttävä ja osuva. – @kalmanoudotkirjat

Hävitys on ykkösluokan kaunokirjallisuutta. Sen rakenne ja kerrontaratkaisu ovat taidokkaat ja kieli hienoa. – Kirsin Book Club

Tommi Kinnusen Pimeät kuut (WSOY) ylsi kakkoseksi vain yhtä pistettä pienemmällä potilla. Siitä on todettu muun muassa näin:

Pimeät kuut on sujuva, koukuttava ja opettavainen romaani, jonka teemoissa yhdistyvät historia ja nykypäivä. – Mustelmiinan mietteitä

Romaani on Kinnusta parhaimmillaan: elävää, tarkkaa kuvausta ja huolella rakennettuja henkilöitä. – @kirjanurkkaus 

11 pisteellä kolmannelle sijalle päätyi Maria Turtschaninoffin Suomaa (Tammi). Blogi- ja Instagram-arvioissa romaanista on todettu seuraavaa:

Tätä kirjaa on helppo suositella monelle: luonnosta nauttivalle, historian ystävälle ja erilaisista ihmiskohtaloista kiinnostuneille. @sivukerrallaan

Maailmankuvan ja ympäristön muutoksissa ajan saatossa on lisäksi jotain erityisen sykähdyttävää: mikä on lähiluonnon ja ihmisen osa, mikä häviää ja muuttuu, mikä kenties säilyy kiertokulussa ja mitä yksi pieni ihminen siinä merkitsee. Nämä asiat Suomaa saa eläviksi. – Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Yhdeksän pistettä äänestyksessä saivat Susanna Hastin Ruumis/huoneet (S&S) ja Camilla Nissisen Meitä vastaan rikkoneet (Tammi). Reetta Vuokko-Syrjäsen Syntykeho – eli miten juosta pakoon ilman jalkoja (Osuuskumma) sai kahdeksan pistettä ja seitsemään pisteeseen ylsi peräti kolme romaania: Joel Haahtelan Jaakobin portaat (Otava), Merja Mäen Ennen lintuja (Gummerus) ja Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia (WSOY). 

Kärkikymmenikön tuntumaan ylsivät viidellä pisteellä nämä teokset: Johanna Elomaa, Kenelle naakat laulavat (Otava); Anna Englund, Lautapalttoo (Siltala); Leena Parkkinen, Neiti Steinin keittäjätär (Otava); Riikka Pulkkinen, Lumo (Otava); Petra Rautiainen, Meren muisti (Otava); Satu Rämö, Hildur (WSOY); Anna Soudakova, Varjele varjoani (Atena); Eeva Åkerblad, Huolenpitoja (S&S).

Muut äänestyksessä mainitut teokset: Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen, Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY); Niklas Ahnberg, Poika joka käveli vetten päällä (Aula & Co); Elina Airio, Metsässä juoksee nainen (Gummerus); Ann-Christin Antell, Puuvillatehtaan perijä (Gummerus); Ann-Luise Bertell, Ikävän jälkeen (Tammi); Karin Erlandsson, Koti (S&S); Marko Hautala, Kuolleiden valssi (Tammi); Kari Hotakainen, Opetuslapsi (Siltala); Olli Jalonen, Stalker-vuodet (Otava); Pekka Juntti, Villikoira (Otava); Maija Kajanto, Korvapuustikesä (WSOY); Maija Kajanto, Taatelitalvi (WSOY); Mikko Kamula, Kalevan pojat (Gummerus); Anne Kovalainen, Ensin palasivat linnut (Karisto); Heikki Kännö, Ihmishämärä (Sammakko); Heli Laaksonen, Luonnos. (Otava); Piia Leino, Aarteidesi aikakirjat (S&S); Anne-Mari Lemmetyinen, Toiveiden ja huokausten talot (Kirjokansi); Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola, 101 tapaa tappaa aviomies (Siltala); Ulla-Lena Lundberg, Liekinkantajat (Teos); Laura Lähteenmäki, Sukella silmät auki (WSOY); Tuire Malmstedt, Lumihauta (Aula & Co); Hanna Meretoja, Elotulet (WSOY); Lauri Mäkinen, Lopun alku d-mollissa (Siltala); Juuli Niemi, Mahdottomia oletuksia (WSOY); Veera Nieminen, Kottikärrykaruselli (Tammi); Paula Nivukoski, Kerran valo katoaa (Otava); Aki Ollikainen, Kristuksen toinen tuleminen (Siltala); Soili Pohjalainen, Ihon alla (Atena); Sanni Purhonen, Jos vain muuttuisin toiseksi (WSOY); Kati Rapia, Voimia! Tähtitieteilijän vaimon paluu (Teos); Katri Rauanjoki, Kesämerkit (S&S); Merit Riihonen, Mitä ikinä haluat (Karisto); Seidi Saikkonen, Jälkeen (Kosmos); Terhi Tarkiainen, Emily, eli kuinka sukua jatketaan (Tammi); Tanja Tiekso, Fantasma (S&S); Jenni Toivoniemi, Valtakausi (WSOY); Arttu Tuominen, Häväistyt (WSOY); Ilona Tuominen, Huutoon vastaa kaiku vain (Bazar); Eeva Turunen, Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala); Noora Vallinkoski, Koneen pelko (Atena); Ike Vil, Daimon (Salakirjat), Kaisa Åkerman, Hajusteentekijän tytär (Bazar).

Blogistanian Finlandia -äänestyksessä hylättiin yhteensä viisi ääntä. Pääosin hylkäämisen syynä oli väärä kategoria.


Lämpimät onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille ja suurkiitos jokaiselle äänestäjälle! Kuten pisteistä näkyy, jokaisella äänellä on merkitystä.

Muiden kategorioiden tulokset löytyvät seuraavista blogeista:

Kommentit

 1. Kiitokseni vetäjille. Ihana nähdä, miten paljon bloggaajat lukevat kirjoja. Jokaisen makuun löytyy luettavaa. Hävitys on vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Kyllä, tuo äänestettyjen kirjojen luettelo toimii hyvänä vinkkilistana. Osoittaa myös, että kirjasome ei lue eikä myöskään suosi yksimielisesti samoja teoksia.

   Poista
 2. En ole vielä kertaakaan osallistunut tähän äänestykseen, mutta olipa kiinnostavaa nähdä mistä kaikesta toiset olivat pitäneet. Olihan tuossa minunkin lukemiani kirjoja useampi. Ja hyviä sellaisia. En tiedä miten ajattelin taas, etten varmaan ole edes tarpeeksi lukenut uutuuksia. Olisin nähtävästi voinut itsekin äänestää, mutta hyvä näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa osallistua äänestyksiin, jos yhtään siltä tuntuu! Ihan vapaasti saa äänestää niitä, joista on pitänyt – ei ole mitään sääntöä, että kirjoja pitäisi olla luettuna tietty määrä, jotta saa osallistua.

   Poista
 3. Näitä äänestystuloksia on aina kiva seurata vaikka en olekaan äänestänyt 🙂 Luin vain kaksi v. 2022 julkaistua kirjaa, molemmat niin hyviä että olisin voinut äänestää niitä Globaliassa, mutta äänestys ehti mennä minulta ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraaminenkin on tosiaan kivaa! ja kiva on nähdä, mitä kaikkea listoille päätyykään – saa hyviä lukuvinkkejä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum