Siirry pääsisältöön

Blogistanian Finlandia 2022 – äänestystulokset ovat täällä!

 


Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2022 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Finlandia -kategoriassa ääniä antoi 45 äänestäjää ja mainituksi tuli 60 eri teosta.

Varsin tiukassa kisassa voittajaksi selviytyi 15 äänellä
Iida Rauman Hävitys – Tapauskertomus (Siltala)

Arvioissa myös Finlandia-palkinnon voittanutta teosta on luonnehdittu seuraavasti:

Hävitys on hurja ja vaikuttava kirja. – Kirjavinkit 

Pökerryttävä, pakahduttava, päihdyttävä, pelottava. Myös kamala, ihon alle työntyvä, uskomaton, hieno, runsas, ällistyttävä ja osuva. – @kalmanoudotkirjat

Hävitys on ykkösluokan kaunokirjallisuutta. Sen rakenne ja kerrontaratkaisu ovat taidokkaat ja kieli hienoa. – Kirsin Book Club

Tommi Kinnusen Pimeät kuut (WSOY) ylsi kakkoseksi vain yhtä pistettä pienemmällä potilla. Siitä on todettu muun muassa näin:

Pimeät kuut on sujuva, koukuttava ja opettavainen romaani, jonka teemoissa yhdistyvät historia ja nykypäivä. – Mustelmiinan mietteitä

Romaani on Kinnusta parhaimmillaan: elävää, tarkkaa kuvausta ja huolella rakennettuja henkilöitä. – @kirjanurkkaus 

11 pisteellä kolmannelle sijalle päätyi Maria Turtschaninoffin Suomaa (Tammi). Blogi- ja Instagram-arvioissa romaanista on todettu seuraavaa:

Tätä kirjaa on helppo suositella monelle: luonnosta nauttivalle, historian ystävälle ja erilaisista ihmiskohtaloista kiinnostuneille. @sivukerrallaan

Maailmankuvan ja ympäristön muutoksissa ajan saatossa on lisäksi jotain erityisen sykähdyttävää: mikä on lähiluonnon ja ihmisen osa, mikä häviää ja muuttuu, mikä kenties säilyy kiertokulussa ja mitä yksi pieni ihminen siinä merkitsee. Nämä asiat Suomaa saa eläviksi. – Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Yhdeksän pistettä äänestyksessä saivat Susanna Hastin Ruumis/huoneet (S&S) ja Camilla Nissisen Meitä vastaan rikkoneet (Tammi). Reetta Vuokko-Syrjäsen Syntykeho – eli miten juosta pakoon ilman jalkoja (Osuuskumma) sai kahdeksan pistettä ja seitsemään pisteeseen ylsi peräti kolme romaania: Joel Haahtelan Jaakobin portaat (Otava), Merja Mäen Ennen lintuja (Gummerus) ja Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia (WSOY). 

Kärkikymmenikön tuntumaan ylsivät viidellä pisteellä nämä teokset: Johanna Elomaa, Kenelle naakat laulavat (Otava); Anna Englund, Lautapalttoo (Siltala); Leena Parkkinen, Neiti Steinin keittäjätär (Otava); Riikka Pulkkinen, Lumo (Otava); Petra Rautiainen, Meren muisti (Otava); Satu Rämö, Hildur (WSOY); Anna Soudakova, Varjele varjoani (Atena); Eeva Åkerblad, Huolenpitoja (S&S).

Muut äänestyksessä mainitut teokset: Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen, Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY); Niklas Ahnberg, Poika joka käveli vetten päällä (Aula & Co); Elina Airio, Metsässä juoksee nainen (Gummerus); Ann-Christin Antell, Puuvillatehtaan perijä (Gummerus); Ann-Luise Bertell, Ikävän jälkeen (Tammi); Karin Erlandsson, Koti (S&S); Marko Hautala, Kuolleiden valssi (Tammi); Kari Hotakainen, Opetuslapsi (Siltala); Olli Jalonen, Stalker-vuodet (Otava); Pekka Juntti, Villikoira (Otava); Maija Kajanto, Korvapuustikesä (WSOY); Maija Kajanto, Taatelitalvi (WSOY); Mikko Kamula, Kalevan pojat (Gummerus); Anne Kovalainen, Ensin palasivat linnut (Karisto); Heikki Kännö, Ihmishämärä (Sammakko); Heli Laaksonen, Luonnos. (Otava); Piia Leino, Aarteidesi aikakirjat (S&S); Anne-Mari Lemmetyinen, Toiveiden ja huokausten talot (Kirjokansi); Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola, 101 tapaa tappaa aviomies (Siltala); Ulla-Lena Lundberg, Liekinkantajat (Teos); Laura Lähteenmäki, Sukella silmät auki (WSOY); Tuire Malmstedt, Lumihauta (Aula & Co); Hanna Meretoja, Elotulet (WSOY); Lauri Mäkinen, Lopun alku d-mollissa (Siltala); Juuli Niemi, Mahdottomia oletuksia (WSOY); Veera Nieminen, Kottikärrykaruselli (Tammi); Paula Nivukoski, Kerran valo katoaa (Otava); Aki Ollikainen, Kristuksen toinen tuleminen (Siltala); Soili Pohjalainen, Ihon alla (Atena); Sanni Purhonen, Jos vain muuttuisin toiseksi (WSOY); Kati Rapia, Voimia! Tähtitieteilijän vaimon paluu (Teos); Katri Rauanjoki, Kesämerkit (S&S); Merit Riihonen, Mitä ikinä haluat (Karisto); Seidi Saikkonen, Jälkeen (Kosmos); Terhi Tarkiainen, Emily, eli kuinka sukua jatketaan (Tammi); Tanja Tiekso, Fantasma (S&S); Jenni Toivoniemi, Valtakausi (WSOY); Arttu Tuominen, Häväistyt (WSOY); Ilona Tuominen, Huutoon vastaa kaiku vain (Bazar); Eeva Turunen, Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala); Noora Vallinkoski, Koneen pelko (Atena); Ike Vil, Daimon (Salakirjat), Kaisa Åkerman, Hajusteentekijän tytär (Bazar).

Blogistanian Finlandia -äänestyksessä hylättiin yhteensä viisi ääntä. Pääosin hylkäämisen syynä oli väärä kategoria.


Lämpimät onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille ja suurkiitos jokaiselle äänestäjälle! Kuten pisteistä näkyy, jokaisella äänellä on merkitystä.

Muiden kategorioiden tulokset löytyvät seuraavista blogeista:

Kommentit

 1. Kiitokseni vetäjille. Ihana nähdä, miten paljon bloggaajat lukevat kirjoja. Jokaisen makuun löytyy luettavaa. Hävitys on vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Kyllä, tuo äänestettyjen kirjojen luettelo toimii hyvänä vinkkilistana. Osoittaa myös, että kirjasome ei lue eikä myöskään suosi yksimielisesti samoja teoksia.

   Poista
 2. En ole vielä kertaakaan osallistunut tähän äänestykseen, mutta olipa kiinnostavaa nähdä mistä kaikesta toiset olivat pitäneet. Olihan tuossa minunkin lukemiani kirjoja useampi. Ja hyviä sellaisia. En tiedä miten ajattelin taas, etten varmaan ole edes tarpeeksi lukenut uutuuksia. Olisin nähtävästi voinut itsekin äänestää, mutta hyvä näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa osallistua äänestyksiin, jos yhtään siltä tuntuu! Ihan vapaasti saa äänestää niitä, joista on pitänyt – ei ole mitään sääntöä, että kirjoja pitäisi olla luettuna tietty määrä, jotta saa osallistua.

   Poista
 3. Näitä äänestystuloksia on aina kiva seurata vaikka en olekaan äänestänyt 🙂 Luin vain kaksi v. 2022 julkaistua kirjaa, molemmat niin hyviä että olisin voinut äänestää niitä Globaliassa, mutta äänestys ehti mennä minulta ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraaminenkin on tosiaan kivaa! ja kiva on nähdä, mitä kaikkea listoille päätyykään – saa hyviä lukuvinkkejä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o