Siirry pääsisältöön

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

Mietitkö koskaan, äiti, millaisen perinnön jätit minulle? Tuntui varmaan ihan helkkarin nerokkaalta idealta masentuneena, kännisenä, sydän murtuneena jättää meidät kaikki rauhaan sinulta, mutta herranjumala miten väärässä olit!

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä
WSOY 2023
kannen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti,
kuva Meri Eskolan kotialbumi
204 sivua

Meri Eskolan esikoisromaani Ehdin rakastaa häntä on kustantajan mukaan ”elämäkerrallista proosaa”. Se on tosielämäpohjainen tilitys kirjailijan äidin itsemurhasta ja sen pitkäkestoisista vaikutuksista: Meri Eskolan äiti surmasi itsensä, kun tytär oli vain seitsemänvuotias. 

Alkoholisoituneen äitinsä kuoleman jälkeen Meri Eskola joutui käsittelemään menetystään paljolti yksin, tukea ei tullut sen kummemmin isältä kuin tämän uusilta puolisoilta, ei myöskään sukulaisilta. Puhumattomuuden kulttuurin keskellä ilman äitiä kasvaa lapsi, joka olisi tarvinnut apua.

Ehdin rakastaa häntä on tutkimusmatka kirjailijan omaan elämäntarinaan. Esikoiskirjailija haluaa tietää, miksi äiti päätyi äärimmäiseen ratkaisuunsa ja vieläpä tavalla, josta tuli mediassa ”valtakunnallinen sirkusnäytös”. Hän tutkii äitinsä elämää ja vanhempiensa parisuhdetta, joka päättyi eroon jo ennen äidin kuolemaa. Tarkastelussa on vahvasti myös isä, jonka osallisuutta äidin ratkaisuun kirjailija ei voi olla miettimättä.

Katse on säälimätön ja katkera. Meri Eskola on tilityksessään raivokas ja vimmainen, ja varsinkin alkuosaa on jopa vaikea lukea niin ilmeisen kaunan vuoksi. Mutta toisaalta: onko vaihtoehtoja oikeastaan paljoakaan? Suoruus ja vahvat sanat luovat rehellisen vaikutelman enkä oikein tiedä, miksi kirjailijan pitäisi peitellä tunteitaan. Romaanin ytimessähän on kysymys, miksi pienen lapsen äiti päätyi itsemurhaan ja mitä siitä seurasi. Siloiteltu kuva jäisi todennäköisesti vain puolitiehen, ja teoksessaan kirjailija osoittaa, miten rakkaus ja viha voivat kulkea rinta rinnan.

Jos Meri Eskola on säälimätön ja katkera läheisiään kohtaan, ei hän päästä itseäänkään helpolla. Hän pohtii, miten traumaattinen lapsuus on häneen vaikuttanut ja miten se on näkynyt esimerkiksi hänen parisuhteissaan hänen itsensä näkökulmasta. Ehdin rakastaa häntä on eräänlainen vimmainen tilinpäätös perheestä, rakkaudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. 

Miksi kukaan ei nähnyt ihmeellisyyttäni? Miksi kukaan ei nähnyt minua? Miksi kukaan ei tuntunut arvostavan minua tavalla, jonka käsittäisin? Paitsi tytärpuoleni. He arvostivat minua juuri sellaisena kuin olin, ensisilmäyksestä saakka. Pelkäsin heidän rakkauttaan enemmän kuin mitään muuta.

Ehdin rakastaa häntä jättää varmasti muistijäljen, niin voimakas ja vaikuttava romaani se on. Uskon sen voivan tarjota monelle traumaattisia tapahtumia kokeneelle ja haastavia ihmissuhteita todistaneelle tärkeää tukea. Yksilöllisestä kertomuksesta nousee jotain laajempaa ja romaani antaa aihetta pohtia esimerkiksi sitä, miten toisemme kohtaamme.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 29. Kirjassa on minä-kertoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok