Siirry pääsisältöön

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

Mietitkö koskaan, äiti, millaisen perinnön jätit minulle? Tuntui varmaan ihan helkkarin nerokkaalta idealta masentuneena, kännisenä, sydän murtuneena jättää meidät kaikki rauhaan sinulta, mutta herranjumala miten väärässä olit!

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä
WSOY 2023
kannen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti,
kuva Meri Eskolan kotialbumi
204 sivua

Meri Eskolan esikoisromaani Ehdin rakastaa häntä on kustantajan mukaan ”elämäkerrallista proosaa”. Se on tosielämäpohjainen tilitys kirjailijan äidin itsemurhasta ja sen pitkäkestoisista vaikutuksista: Meri Eskolan äiti surmasi itsensä, kun tytär oli vain seitsemänvuotias. 

Alkoholisoituneen äitinsä kuoleman jälkeen Meri Eskola joutui käsittelemään menetystään paljolti yksin, tukea ei tullut sen kummemmin isältä kuin tämän uusilta puolisoilta, ei myöskään sukulaisilta. Puhumattomuuden kulttuurin keskellä ilman äitiä kasvaa lapsi, joka olisi tarvinnut apua.

Ehdin rakastaa häntä on tutkimusmatka kirjailijan omaan elämäntarinaan. Esikoiskirjailija haluaa tietää, miksi äiti päätyi äärimmäiseen ratkaisuunsa ja vieläpä tavalla, josta tuli mediassa ”valtakunnallinen sirkusnäytös”. Hän tutkii äitinsä elämää ja vanhempiensa parisuhdetta, joka päättyi eroon jo ennen äidin kuolemaa. Tarkastelussa on vahvasti myös isä, jonka osallisuutta äidin ratkaisuun kirjailija ei voi olla miettimättä.

Katse on säälimätön ja katkera. Meri Eskola on tilityksessään raivokas ja vimmainen, ja varsinkin alkuosaa on jopa vaikea lukea niin ilmeisen kaunan vuoksi. Mutta toisaalta: onko vaihtoehtoja oikeastaan paljoakaan? Suoruus ja vahvat sanat luovat rehellisen vaikutelman enkä oikein tiedä, miksi kirjailijan pitäisi peitellä tunteitaan. Romaanin ytimessähän on kysymys, miksi pienen lapsen äiti päätyi itsemurhaan ja mitä siitä seurasi. Siloiteltu kuva jäisi todennäköisesti vain puolitiehen, ja teoksessaan kirjailija osoittaa, miten rakkaus ja viha voivat kulkea rinta rinnan.

Jos Meri Eskola on säälimätön ja katkera läheisiään kohtaan, ei hän päästä itseäänkään helpolla. Hän pohtii, miten traumaattinen lapsuus on häneen vaikuttanut ja miten se on näkynyt esimerkiksi hänen parisuhteissaan hänen itsensä näkökulmasta. Ehdin rakastaa häntä on eräänlainen vimmainen tilinpäätös perheestä, rakkaudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. 

Miksi kukaan ei nähnyt ihmeellisyyttäni? Miksi kukaan ei nähnyt minua? Miksi kukaan ei tuntunut arvostavan minua tavalla, jonka käsittäisin? Paitsi tytärpuoleni. He arvostivat minua juuri sellaisena kuin olin, ensisilmäyksestä saakka. Pelkäsin heidän rakkauttaan enemmän kuin mitään muuta.

Ehdin rakastaa häntä jättää varmasti muistijäljen, niin voimakas ja vaikuttava romaani se on. Uskon sen voivan tarjota monelle traumaattisia tapahtumia kokeneelle ja haastavia ihmissuhteita todistaneelle tärkeää tukea. Yksilöllisestä kertomuksesta nousee jotain laajempaa ja romaani antaa aihetta pohtia esimerkiksi sitä, miten toisemme kohtaamme.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 29. Kirjassa on minä-kertoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse