Siirry pääsisältöön

Daniel Glattauer: Takiainen

Kammottavan, unettoman yön jälkeen Judith lähetti Hannekselle tekstiviestin ja pyysi saada tavata. Ruokatunnilla he sitten tapasivat Café Rainerissa. Hannes istui samassa pöydässä kuin heidän ensitreffeillään, mutta tällä kertaa kulmapenkillä. Judith valitsi epämukavan tuolin häntä vastapäätä. Hannes oli kalpea ja väsyneen näköinen. Häpeilevän, katuvaisen ilmeen hänen kasvoillaan Judith tunsi jo ennestään. Se teki Hanneksesta koulupojan, jonka on pakko tunnustaa saaneensa matikassa vain välttävän arvosanan.

Daniel Glattauer: Takiainen
Atena 2013
saksankielinen alkuteos Ewig Dein
suomentanut Raija Nylander
kansi Ville Lähteenmäki
268 sivua

Lukupiirin valikoitui luettavaksi Daniel Glattauerin kymmenen vuotta sitten suomeksi julkaistu romaani Takiainen. Takertuvaksi eliöksi kertomuksessa osoittautuu Hannes, johon Judith törmää ruokakaupassa. Arkisesta kohtaamisesta lähtee liikkeelle tapahtumaketju, johon sisältyy monenlaisia vahvoja tunteita – myös pelkoa ja surua.

Takiaisen näkökulmahenkilö on Judith, nelikymppinen valaisinliikeyrittäjä. Pienessä yrityksessään hänellä on työtoverina ja oppijana nuori Bianca, joka onkin hahmona vallan mainio: hän suhtautuu Judithin elämän haasteisiin mutkattomasti ja ratkaisukeskeisesti. Bianca onkin poikaystävänsä kanssa keskeisessä osassa, kun Judithin pulmia on aika ratkoa.

Hanneksesta nimittäin muodostuu Judithille melkoinen pulma. Arkkitehtimies rakastuu valaisinkauppiaaseen päätä pahkaa, mutta Judith tarvitsee enemmän tilaa. Hannes hurmaa Judithin läheiset yhden toisensa jälkeen, ja ajoittain tuntuukin siltä, että Judithin pitäisi edes äitinsä vuoksi seurustella Hanneksen kanssa, vaikkei itse niin miehestä välittäisikään.

Ongelma on, että Judith ei välitä Hanneksesta niin paljon kuin pitäisi. Itse asiassa hän tuntee olonsa kovin epämukavaksi, kun Hannes piirittää häntä ja odottaa jatkuvaa yhdessäoloa. Mutta kun Judith päättää katkaista suhteen, saa hän osakseen pääosin kummastelua, ei juuri ymmärrystä. 

Ongelma on sekin, että Hannes tuntuu olevan kaikkialla vielä eropäätöksen jälkeenkin. Judith on varma, että Hannes vainoaa häntä, mutta todisteita ei ole. Onko syy sittenkin Judithin huterassa mielenterveydessä?

Takiainen on kiinnostava ahdistavaksi muuttuvan ihmissuhteen kuvaus. On hyvä, että näkökulma on nimenomaan Judithin – Hannes jää sopivasti etäälle mutta Judithin mielenmaisema piirtyy esiin ajatuksia herättävänä.

Teoksen kokonaisrytmi jättää kuitenkin  mielestäni toivomisen varaa. Judithin ja Hanneksen suhteen kehittymistä kuvataan varsin hidassoutuisesti mutta sitten vauhtiin päästyä kierroksia on hieman liiankin paljon.

Joka tapauksessa Takiainen on aiheeltaan kiinnostava teos, joka onnistuu kuvaamaan ahdistavaksi muuttuvaa ihmissuhdetta paikoin myös siten, että lukijanakin huomaa epäilevänsä tapahtumien kulkua.. 

Helmet 2023 -lukuhaaste: 3. Kirjan nimessä on kasvi.

Kommentit

  1. Luin tämän joskus vuosia sitten ja oli kyllä erikoinen (lopulta hyvällä tavalla) lukukokemus! Lukiessa alkoi itsekin tulla vainoharhaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa ensinnäkin se, että tuot näinkin vanhan kirjan blogiin!
    Lähtökohdat kuulostavat varsin hyviltä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse