Siirry pääsisältöön

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

Inkeri katseli ympärilleen. Kaksi kuukautta sitten hän oli kuullut, että täällä jossain oli ollut sodan aikana vankileiri. Inkeri vilkaisi vielä valokuvaa. Tumppasi tupakan, katsoi ympärilleen ja piilotti kehyksen nopeasti kainaloonsa. Jos savannilla rauhanhetkiä oli vähän, muualla maailmassa niitä oli vielä vähemmän.

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Otava 2020
298 sivua
äänikirjan lukija Toni Kamula
kesto 8 t 31 min

Kylläpä on vaikuttava teos tämä Petra Rautiaisen esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa. Sen äärellä kylmää usein, ja vähintään yhtä usein tulee pohtineeksi, miten ajat ja aatteet ihmisyyteemme vaikuttavat. Kuinka kauhistuttavalta vaikuttaa nyt se ajatusmaailma, joka Rautiaisen romaanin ajassa, 1940-luvulla, vallitsee. Ja kuinka lähellä tuo ajatusmaailma lopulta kuitenkin on.

Tuhkaan piirretty maa vie Suomen Lappiin. Tapahtumien nykyhetki on 1940-luvun loppu, takaumin palataan muutama vuosi taaksepäin. Tapahtumat sijoittuvat Inariin ja Enontekiölle: ensin mainitussa paikassa ollaan natsien vankileirillä, jälkimmäisessä paikassa sodan ja väkivallan varjot ovat yhä läsnä.

1940-luvun alkua tarkastellaan Väinö Remeksen päiväkirjamerkintöjen kautta. Remes on vankileirin vartijana mutta kokee olevansa myöskin vartioitu, tarkan katseen alla. Kyseenalaistamatta mies toteuttaa kaltaistensa kanssa ihmisten erottelua ja omaksuu kylmän asenteen suhteessa vartioitaviin.

Eilisen kuormassa tulleissa oli paljon haavoittuneita tai muuten vammautuneita. Minä olin mukana tekemässä rotuselvitystä ja -kartoitusta. Kirjasin kaiken ylös. On se vaan outoa kuinka eri rodut erottaa jo kaukaa. Ei vain pelkästä näöstä, vaan jostain muusta. Olemuksesta. Kävelytyylistä. Osa teloitettiin saman tien takapihalla. Heitä emme merkinneet mihinkään.

Muutaman vuoden myöhemmässä ajassa valokeilaan asettuu Inkeri, toimittaja ja valokuvaaja, joka haluaa saada selville aviomiehensä kohtalon. Ennen pitkää käy ilmi, että kaikkea ei Inkerille kerrota. Mitä Inkerin vuokralainen, Olavi Heiskanen, salaa? Mikä hänen asemansa oli Inarin vankileirillä? Mitä hän tietää Inkerin puolisosta?

Tärkeää romaanissa on se, miten ihmisiä määritellään rodullistamisen nimissä ja miten vankeja vankileirillä kohdellaan. Olennaiseksi nousee saamelaisten kohtelu, joka on rumaa vielä sodan päätyttyäkin. Romaani osoittaa, miten julmasti voidaan kohdella ihmistä, jonka geneettinen perimä ei vastaa ihanteita.

Petra Rautiaisen romaani on vaikuttava. Se herättää runsaasti ajatuksia mutta vakuuttaa myös kerronnallaan: tummasävyinen tarina on taitavasti kirjoitettu ja henkilöt ovat moninaisia ja kiinnostavia. Ehkä äänikirjaa parempi formaatti olisi painettu kirja, sillä erityisesti alkuun tuntui haastavalta pysyä kartalla. Se ei kuitenkaan ole kirjan syytä vaan kuuntelijan haaste. 

Tästä romaanista muualla: Jorman lukunurkka.

Kommentit

 1. Tämä oli kiinnostava tarina. Bloggaus tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä käydä lukemassa bloggauksesi, kun se ilmestyy.

   Poista
 2. Sain juuri luettua kirjan loppuun ja täytyy sanoa, että en ihan pysynyt mukana juonikuvioissa. Leirien kauhut oli hyvin kirjoitettu mutta kuvio Olavi - Koskela - Remes - Kaarlo ei pysynyt minulla hanskassa. Ehkä olin liian väsynyt sitä lukiessani, pitää varmaan lukea uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli myös vaikeuksia pysyä varsinkin alkuun perässä. Ajattelin, että ongelma oli äänikirjaformaatissa, koska aina ei ajatus pysynyt ihan mukana romaania kuunnellessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on