Siirry pääsisältöön

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki.

Delia Owens: Suon villi laulu
WSOY 2020
alkuteos Where the Crawdads Sing
suomentanut Maria Lyytinen
416 sivua

Ällistyttävä esikoinen, unohtumaton romaani, luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia.

Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka onnettomuus. Kuka tappoi kylän oman kultapojan, komean ja ihaillun Chasen?

Tarinan päähenkilö on Kya, jonka elämää ryhdytään prologin jälkeen tarkastelemaan takaumien kautta. Aika ajoin palataan nykyhetkeen ihmettelemään murhatapausta, mutta enemmän vetää menneisyys. Chasen kuolemaa edeltävinä vuosina Kya elää rämeellä, saa kyläläisiltä pilkkanimen Rämelikka ja hankkii elantonsa miten kykenee. Kya jää jo nuorena yksin ja opettelee elämään yksinäisyydessä, jonka rikkovat vain muutamat ihmiset – heidän joukossaan Chase Andrews. Chasen kuoltua kyläläisten katse kohdistuukin outoon erakkoon: mitä tekemistä Kyalla oli Chasen kanssa? Eikä aikaakaan, kun Kya päätyy murhasta epäillyksi.

Suon villi laulu on ylistys luonnolle ja erityisesti suomaisemalle. Alueelle, jossa elää "rämeen roskaväki" ja jota ei suuremmin kukaan arvosta. Kya löytää sieltä kuitenkin paikkansa silloinkin, kun ihmiset yksi toisensa perään hylkäävät hänet. Hylkääjiä ja hyljeksijöitä hänellä riittääkin.

Kuu jos joku ymmärsi yksinäisyyttä. Kya palasi sammakonpoikasten tuttujen vaiheiden ja tanssivien tulikärpästen ääreen, yhä syvemmälle sanattoman erämaan syvyyksiin. Luontoon, joka tuntui tarjoavan ainoan vakaana säilyvän perustan.

Kyan tarina on yksi versio ryysyistä rikkauksiin -tarinoista. Vähäosainen, roskasakkiin kuuluva tyttö selviytyy elämässään eteenpäin omin voimin ja käyttää lahjojaan rakentaakseen elämästään parempaa. Ongelmana kuitenkin on, että lähtökohdat ovat tarpeettoman epärealistiset, mikä häiritsee lukemista aika lailla. Ehkä romaaniin pitäisi suhtautua puhtaana viihteenä, jota voi lukea vaaleanpunaisten lasien läpi realismin unohtaen. Antaahan romaani omalla tavallaan myös uskoa siihen, että heikompiosainenkin voi päästä elämässä eteenpäin.

Luontokuvaus on Suon villin laulun ehdoton vahvuus. Delia Owens maalaa kauniin sanakääntein esiin rämemaiseman ja luonnon moninaisuuden. Dialogi taas on kovin kömpelöä eivätkä kerronnan sekaan ripotellut runotkaan oikein toimi, vaikka ne selityksensä lopussa saavatkin. Viihdyttävää ajanvietettä ja tenhoavaa luontokuvausta etsivälle tämä romaani voi kuitenkin olla oiva valinta.

Delia Owensin esikoisromaanista muualla: Kirjaluotsi, Leena Lumi, Lumiomena ja Anna Vihervaarasta.

Niin paljon Kya viettää aikaa veneessään, että otan tämän romaanin mukaan Kirjoja ulapalta -haasteeseen.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Kommentit

 1. Minulle tämä oli odotettua paljon parempi kirja. En edes itse tajunnut tätä tilata, vaan kirja lysi minut. Tarina on mahdollista tapahtua ja jos tätä vertaa vaikka Tara Webstoverin elämäntarinaan kirjssa Opintiellä, siinä en voinut uskoa mahdolliseksi kaikkea mitä Taralle tapahtui ja hän selvisi. Olrn kuunnellut Taran haastattelun ja totta ihan kaikki se kauhea on. Hylättyjä lapsia on ympäri maailman, mutta Tarahan oli vielä vahvan väkivallan alainen perheensä puolelta. Jotkut lapset selviävät kuten Kya ja sellaista kutsuttaisiin ihmeeksi, jos joku nyt paljastaisikin, että tämäkin tarina oli totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kohdallani odotukset ehtivät varmaan nousta liian suuriksi, eikä kokonaisuus sitten ihan vetänyt odottamallani tavalla. Westoverin kirjaa en ole lukenut, vaikka moni sitä on kehunut. Se vaikuttaa kiinnostavalta mutta myös rankalta varsinkin, kun taustalla on tositapahtumia. Kyan tarinassa viehättää se sadunomainen hohde, joka tekee tarinasta vähemmän rankan kuin mitä se voisi olla.

   Poista
 2. En minäkään ole lukenut Webstoverin kirjaa, aloitin kyllä, mutta kesken jäi.
  Hylättyjä lapsia on maailma täynnä ja he joutuvat selviämään. Tämä kirja on kirjaston pitkällä varauslistalla. Hyvää kannattaa odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti odotus palkitaan pian, Mai. Kiva sitten kuulla ajatuksiasi tästä.

   Poista
 3. Aloitin tämän eilen ja ehdin lukea noin 50 sivua ja tarina imaisi mukaansa. Odotan jo iltaa...tarina jatkuu.

  VastaaPoista
 4. HAISTAKAA persereikääni jumalauta saatanat kikkeli pippeli

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä