Siirry pääsisältöön

Paula Noronen: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa

Olen ihmissuhteissani ihan tavallinen. Joskus sujuu ja joskus ei. Sama työssäni. Useimmiten on hyvä päivä ja hommat sujuu, mutta jos olen vaikka edellisenä iltana syönyt soijatortillaa niin seuraavana päivänä turvottaa ja harmittaa.
Paula Noronen: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa
Tammi 2020
167 sivua
Äänikirjan lukija Paula Noronen
kesto 4 tuntia

Vuosituhannen vaihteen tietämillä Radio Mafiasta Räkkärimarketin kassa -ohjelmaa kuunnelleiden must-listalle kuuluu kyllä tämä: Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa. Tarja Kulho on siis tehnyt paluun! Vuosia on ehtinyt kulua ja kuusivuotiaasta Pyry-pojasta on kasvanut nuorukainen, joka on vaihto-oppilaana ulkomailla. Mutta Tarja Kulho on ja pysyy – niin myös Räkkärimarket.

Tarinan lähtökohtana on se, että Tarja Kulho ilmoittautuu punaviinipäissään Vantaan harrasteopiston "Uusi suunta työelämälle" -kurssille. Kulho on onnellinen työssään Korson Räkkärimarketin kassalla, mutta koska ilmoittautuminen on tehty eikä sitä saa peruttua, osallistuu hän kurssille.

Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa sisältää runsaasti dialogia milloin kenenkin – miesystävä Reijon, lasten tai vaikka tuntemattomien – kanssa. Dialogimaisuutta tuovat myös harrasteopiston kurssin kurssitehtävät, joita tehdessään Tarja Kulho valottaa elämäänsä ja arvojaan mutta käy myös omintakeiseksi muuttuvaa keskustelua kurssin vetäjän kanssa.

Radio-ohjelmaa aikanaan kuunnelleet löytävät tästä kirjallisesta Tarja Kulhosta varmasti jotain tuttua. Mitenkään viime vuosituhannelle jääneeksi Tarja Kulhoa ei voi moittia, sillä kyllä hänellä on hallussa nykyaika älypuhelimineen, kaikkineen. Elämä on siis kulkenut eteenpäin myös Korson Räkkärimarketissa, mutta onneksi entinen, huvittava tyyli tarkastella maailmaa on tallella.

Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa tarjoaa huumoria, joka sopii juuri tähän aikaan vallan mainiosti. Jos nykymeno tuntuu liian raskaalta, tarjoaa Tarja Kulho sopivan leppoisaa ja tavallista elämänmenoa, johon on mukava hetkeksi uppoutua. Äänikirjaa kuunnellessani nauroin välillä ääneen, niin osuvia havaintoja Räkkärimarketin kassa onnistui tekemään.

Paula Norosen uutuusteoksesta muualla: Sivusuhteita ja LM-mummin kirjastossa.

Helmet-lukuhaaste: 2. Iloinen kirja.

Kommentit

  1. Arvostelin kirjan 1/5 tähteä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin kuvitella, että tämä jakaa mielipiteitä. Monesti kompastelen hauskoiksi luonnehdittujen kirjojen kanssa, mutta tämän huumori toimi.

      Poista
  2. Huumorin kirjoittaminen on taitolaji. En ole koskaa kuullutkaan kyseisestä räkkärimarketin kassasta ja voisinpa jopa lukea tämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitolaji tosiaan! Usein humoristiset kirjat saavat minut lähinnä huokailemaan, mutta tästä pidin kyllä. Ihan kaikki ei naurattanut (tietenkään) mutta toisaalta monessa kohtaa nauroin ääneen. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok